Vols estar al dia?

Subscriu-te al butlletí per rebre totes les novetats via mail

Parla amb nosaltres

missatges SMS:

93 210 86 27

 

Usuari SKYPE:

FederacioACAPPS

 

Usuari MSN:

acapps@ hotmail.com

 

Telèfon:

93 210 55 30

 

NOTICIES D'ACTUALITAT

Gràcies per la vostra participació i col·laboració a les Jornades de la Federació ACAPPS! - 21/11/2017

Gràcies, un any més, per acompanyar-nos a les 22es Jornades de Formació de les Persones Sordes en Modalitat Oral, celebrades el 4 de novembre a l'auditori Fort Pienc de Barcelona. 

 

Van ser un èxit de participació i vam complir amb l'objectiu d'aquest projecte: continuar aportant temes d'interès en el debat dels drets de les persones sordes i les seves famílies en educació, en implants coclears i audiòfons, en accessibilitat, en ocupació i en inclusió social.

 

Un aplaudiment a tots els qui vau intervenir, als ponents, als joves protagonistes de la tertúlia i a les personalitats de les administracions presents. Moltes gràcies als nostres socis i sòcies, persones sordes i famílies, professionals del sector (logopedes i audioprotesistes) i gràcies, com no, a les entitats patrocinadores: Fundación ONCE; Confederación FIAPAS; Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Red Pediátrica Widex; GAES; Medel; Salesa, RV Alfa Barcelona i Claso. També a Dibar Cafè i Panes Creativos que ens van permetre oferir la pausa cafè.   

 

Podeu veure les Jornades en imatges a l'àlbum creat a la nostra pàgina al facebook:

 

ÀLBUM DE FOTOS 22ES JORNADES FEDERACIÓ ACAPPS

 

En breu, també disposarem dels vídeos subtitulats de cada ponència. Us en informarem! 

També us agrairíem que, si vau assistir a les Jornades, ompliu l'enquesta de valoració que hem preparat per conèixer la vostra opinió: 

ENQUESTA DE VALORACIÓ DE LES 22ES JORNADES

 

 

INAUGURACIÓ DE LES JORNADES

Les Jornades es van iniciar amb les intervencions del director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz; el president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, Antonio Guillén i Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.

Jané va donar la benvinguda als assistents i va voler posar en relleu la greu situació política del país, amb representants del Govern a la presó. Aquest fet va suposar la cancel·lació de la participació a les Jornades de Mercè Esteve, subdirectora general d’Ordenació i Atenció a la Diversitat que havia estat convidada per exposar el recent aprovat decret de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu. En el mateix context, Jané també va comunicar les repercussions a l’entitat, amb l’aturada dels projectes socials de 2017 degut al bloqueig econòmic per part de l'Estat: "és molt greu i no tenim cap garantia". 

En la mateixa línia es va expressar el president del COCARMI, Antoni Guillén: “l’article 155 aplicat pel govern ens ha portat als pitjors moments de la crisi econòmica” i va demanar el desbloqueig de les partides pressupostàries destinades a entitats socials. Guillén va voler acabar la seva intervenció amb un missatge positiu i reivindicatiu "les persones amb discapacitat sempre hem lluitat pels nostres drets i per defensar la inclusió". 

Va cloure l’acte d’inauguració la intervenció del director general de Protecció Social, Joan Ramon Ruiz, que va voler estar present en representació del departament: “és un dia dur. La meva cap però també amiga –en referència a la consellera Dolors Bassa– està empresonada”. També, en resposta a la situació econòmica de les entitats socials, va expressar la preocupació compartida pel govern català: “estem treballant en condicions difícils degut a la intervenció econòmica a la que estem sotmesos”.

 

 

SESSIÓ #IMPLANTSCOCLEARS

 

Xavier Martín, vicepresident de la Federació ACAPPS, va presentar la sessió d’Implants Coclears. Va destacar que els resultats de l’IC en nadons és espectacular i així s’ha tractat en edicions anteriors. En aquestes Jornades, vam convidar al Dr. César Orús, otorinolaringòleg i director d’Implants, i la logopeda Elisenda Roig, de l’Hospital de Sant Pau, per parlar de la necessitat i de l'ajuda dels implants coclears per a persones sordes adultes. 

 

El Dr. Orús va iniciar la seva intervenció amb un titular: "l'implant coclear és una revolució positiva". En els darrers 40 anys les implantacions han incrementat degut als bons resultats i el perfil de l’implant coclear ha canviat. Ha millorat, també, la tecnologia de l’implant coclear, els criteris mèdics i la tècnica quirúrgica soft surgery. Pel que fa a les persones sordes postlocutives, Orús va explicar que han de tenir una sordesa bilateral severa/profunda per ser candidats/es a l’IC i que el que volen és donar  "discriminació del llenguatge" que s'entengui "allò que es diu". Com a requisits, va assegurar que cal estar motivat per a l'IC i també tenir recursos per mantenir-lo (calculat en 700€ anuals). També cal estar preparat pel seguiment i el suport logopèdic després de l’implant. També va voler matisar que cada pacient és diferent i la seva història condiciona els resultats de l’implant. La discriminació depèn de l’etiologia i del temps de deprivació auditiva. "El resultat no cau del cel: cal treballar molt a nivell logopèdic", va cloure el Dr. Orús. 

 

Per això, la sessió es va completar amb l’exposició de la logopeda Elisenda Roig, de l’equip de l’Hospital de Sant Pau. “Parlem d’adaptació de l’IC quan l’IC s’ajusta al/ a la pacient i aquest/a als sons de l’IC”. És necessari un procés d’entrenament per reconèixer els sons. Cal rehabilitació: l'audició canvia amb l'implant coclear. A les persones sordes postlocutives, quan se'ls col·loca un implant coclear, reben el so amb major intensitat, aixo afecta la discriminació positiva. Tal i com també va fer esment el Dr. Orús, Roig també va voler subratllar que la història auditiva fa cada pacient diferent i també el resultat de l'IC. És molt recomenable l'entrenament auditiu preimplant.

 

 

SESSIÓ #EDUCACIÓINCLUSIVA

 

Magda Giralt, logopeda i responsable del Servei d’Atenció i Suport a les Famílies, va presentar la taula "Experiències de l'aprenentatge de l'anglès en joves amb sordesa" amb Marcos Pagès, representant de T-Oigo, i Raquel Molinos, sòcia d'ACAPPS i estudiant d'anglès. 

  

La sordesa no és un inconvenient per desenvolupar-se en anglès ni per ser trilingüe”. Amb aquesta afirmació Marcos Pagès va parlar de la seva experiència personal. “Vaig pensar, si parlo català i castellà, per què no havia de ser igual amb l’anglès? I vaig fer una immersió lingüística. Aprendre un tercer idioma és important per a tothom: les persones sordes formem part del món i podem arribar lluny”. Després d’aportar el seu exitós cas personal, va explicar el programa ALLIES IN ENGLISH impulsat per T-Oigo, entitat de la que Pagès, amb la seva mare Mònica Larruy, n'és representant a Catalunya. Aquest programa té com a objectiu facilitar eines perquè els infants sords aprenguin i millorin el seu anglès: estudiants universitaris de parla anglesa van a casa de l'infant a jugar i conversar en anglès.

 

 

 

Tot seguit, Giralt va donar la paraula a la Raquel Molinos, una jove amb discapacitat auditiva de 17 anys que aquest any ha obtingut el First Certificate i que ara es prepara per al següent novell, l'Advanced, títol que certifica el domini de la de la llengua anglesa. La Raquel explica que des de petita els seus pares la van apuntar a fer anglès com a activitat extraescolar, fet que ella considera molt necessari.  “Si podia aprendre altres assignatures a l’escola amb els companys oients, per què no podia fer anglès en qualsevol acadèmia?” No obstant, la Raquel va explicar les dificultats afegides en la prova del Listening, una prova basada en l’escolta d’un àudio en anglès per demostrar la capacitat de la comprensió oral de l’anglès. Van adaptar-li aquesta prova, enlloc de ser un àudio enregistrat li va dictar el professor dues vegades. Amb la seva experiència va voler encoratjar als infants i joves amb sordesa que aprendre l'anglès és possible. 

 

 

SESIÓN #TECNOLOGIA

 

Ingrid Rubio, audioprotesista de la Red Pediátrica Widex, patrocinadors de les Jornades, va presentar els audiòfons recarregables Beyond Z. L’alimentació dels audiòfons són les piles. Partint d’aquesta premisa,  i tenint en compte que la tecnologia ha incrementat l’ús de les bateries, la indústria ha volgut donar solucions respectuoses també amb el medi ambient. En aquest sentit, Rubio va presentar els audiòfons recarregables Beyond Z.

 

Les empreses han adaptat la nova tecnologia i la demanda de connectivitat als audiòfons, bateries de liti i piles reciclables per dotar-los així de més autonomia.

 

 

SESIÓN #ACCESIBILIDAD

La tarda de les Jornades va continuar amb una interessant taula a càrrec del servei d’accessibilitat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Concretament, amb Rosa Vallverdú, la responsable d’Accessibilitat, i de Francesc Mas, del departament de gestió de projectes d’Enginyeria, Recerca i Innovació.

 

Vallverdú va explicar la subtitulació de continguts  a la CCMA: tots els continguts emesos per TDT amb subtítols disposen, actualment, del mateix servei de subtitulació a la web. A més, Francesc Mas va explicar que des del febrer també a les aplicacions mòbil per a android i IOS.  Mas va fer una demostració pràctica de com activar els subtítols a les apps i de com, a més, es poden personalitzar en funció del gust de cada usuari/a (posició dels subtítols, mida de la lletra, ...).

 

 

SESIÓN #INSERCIONLABORAL

La sessió d’inserció laboral va tancar les Jornades 2017 amb una taula en què Conxi Rafael, tècnica del Servei d’Inserció Laboral, va presentar l'experiència del mentoring com a nova metodologia per a la inserció laboral. Per exemplificar-ho, vam comptar amb el testimoni de Jaime Rofès, propietari de Boolean Work, empresa de serveis web i aplicatius, que ha fet de mentor a Carlos Duarte, usuari del nostre Servei d’Inserció Laboral.

  

El Carlos va explicar la seva experiència. Ell era recepcionista d’hotel i, als 40 anys, va perdre l’audició. No va poder continuar treballant com a recepcionista i es va haver de replantejar el seu camí laboral. El Servei d'Inserció laboral d'ACAPPS li va proposar fer aquest projecte de mentoring i va acceptar. Duarte afirma que ha après més en tres mesos treballant colze a colze amb en Jaime que en un any de formació reglada: "aprender de tu a tu, de forma 100% personalizada" no tiene precio. 
 

 

Per la seva banda, Jaime va explicar el seu rol i experiència com a mentor d’en Carlos. “Ha sido un proceso gratificante y con resultados a la vista”. Rofès va voler destacar que, el mentor, també surt beneficiat oferint la formació: “he conocido una persona, la he formado y hemos establecido una relación. Sólo, en mi sector profesional, no haces nada. Siempre va bien ganar un contacto profesional”. En referència a la discapacitat auditiva d’en Carlos, va remarcar: “No ha supuesto nada en absoluto. Tan sólo no ponemos la música alta, o alguna vez tenerle que repetir alguna cosa... No supone ningún problema, ¡y esto se tiene que saber!. 

 

CLOENDA

Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, acompanyat per la resta de representants de la Junta Directiva de l’entitat (Ramon Espinach, Marta Capdevila, Raimon Jané, Maria Moñino i Xavier Martí d’esquerra a dreta), va tancar les Jornades de l’entitat agraint la participació a tots els assistents i destacant la qualitat de les ponències i dels projectes presentats al llarg del dia.

 

 

 

VOLER ÉS PODER. JOVES AMB CAPACITATS

 

A les Jornades vam repetir l’experiència de l’any passat de fer  una tertúlia amb joves que tenen en comú la discapacitat auditiva i el fet de compartir una gran afició. Aquest any, a més, l’afició ha estat comuna: l’esport. Esports de tot tipus que no han estat incompatibles amb la sordesa. Vam parlar amb la Sara Fernández, mare de l’Iñigo Bao, un gran apassionat dels esports, i en Sergi Jurado, triatleta.

 

La Sara ens va explicar com l’Iñigo, que acaba de fer 8 anys, ha practicat tot tipus d’esport. Actualment, esquí, paddlesurf, tennis i esgrima, aquests últims els seus preferits perquè els pot practicar tot l’any. No li fa por fer cap esport i, amb 8 anys, és conscient que ha de tenir cura dels seus implants –en porta dos– i posar-se la funda en el cas dels aquàtics. En els esports que necessita portar casc, com l’esquí o la motocross, els van adaptar fent un forat: sempre porta els implants.

 

També va ser un plaer poder sentir l’experiència del Sergi. Un noi a qui l’esport li va fer passar del “NO PUC” al “SÍ PUC”. Ell és triatleta i, degut a les característiques de les proves, s’ha de treure l’implant a les competicions. Per això reivindica a les federacions catalana, espanyola i internacional que adoptin mesures d’accessibilitat com, per exemple, un banderí o senyal visual en el moment del tret de sortida que no pot sentir i que li causa perdre segons d’avantatge respecte els altres competidors. Us recomanem especialment que veieu el documental "Triatlón en silencio" on explica la seva experiència i reivindicació.

 

 

 

PREMIS FEDERACIÓ ACAPPS 2017

 

Les Jornades també van ser el marc del lliurament de la vuitena edició dels Premis Federació ACAPPS. Aquest any, el premi Individual va recaure la Rosa Vallverdú, responsable d'Accessibilitat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per la seva trajectòria personal dedicada a la promoció i l'impuls de l'accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes. També per l'estreta col·laboració que ha mantingut amb la nostra entitat per a la millora constant de la subtitulació en els canals de la CCMA.

 

La distinció a Entitats va ser per la companyia ALCAMPO per les seves actuacions en matèria d'accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes en els supermercats de la cadena amb la instal·lació, senyalització i seguiment dels bucles magnètics en caixes i punts d'atenció al client / a .

També per la seva aposta i compromís en pro de la inserció laboral de persones sordes i per demostrar com es poden trencar prejudicis amb l'exemple: les persones sordes poden treballar atenent al públic. Finalment es va reconèixer la campanya de sensibilització Accessibilitat és INCLUSIÓ que, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes, vam fer col·laborativament a l'Alcampo de Sant Quirze del Vallès.

 

  

  Federació ACAPPS - Providència 42, 4rt - 08024 Barcelona

Tel 93 210 55 30 - federacio@acapps.org - fax i sms 93 210 86 27 - Site desenvolupat per Enfasystem.net