#25AnysJornadesACAPPS

“Tornem per celebrar”.

Així us convidàvem als 25 anys de les Jornades d’ACAPPS, perquè degut al context de pandèmia no vam poder realitzar el 2020 les jornades presencials i, sobretot, amb la gran il·lusió de retrobar-nos, persones amb sordesa, famílies i professionals, i de celebrar plegats els 25 anys de Jornades de Formació de les Persones amb Sordesa en Modalitat Oral.

Una crida amb una gran resposta: us donem les gràcies, a les més de 200 persones que ens vau acompanyar i a les entitats que heu fet possible la 25a edició de les jornades, celebrades el 27 de novembre a l’auditori ONCE Catalunya. Unes jornades que, un any més, han complert l’objectiu d’aquest projecte: fer visible i aportar temes d’interès en relació als drets de les persones amb sordesa i les seves famílies, en els avenços d’implants coclears i audiòfons, en accessibilitat i en inclusió educativa, social, laboral i cultural.

 

Gràcies a la Marta Capdevila, il·lustradora i viepresidenta de la Federació ACAPPS, per crear la cartelleria dels #25AnysJornadesACAPPS

Continguts de qualitat, alta participació i actes commemoratius

25 Anys Jornades d'ACAPPS: t'ho expliquem tot!

Continguts de qualitat, alta participació i actes commemoratius:

El Programa

Programa dels 25 Anys Jornades d’ACAPPS.

Reviu o descobreix tots els moments de les Jornades, amb subtitulació i a un clic:

 

La inauguració

Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, va iniciar les Jornades amb l’acte d’inauguració acompanyat, a l’escenari, d’Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya i, en línia, de José Luis Aedo, president de la Confederación FIAPAS; Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i Maria Dolors Rusinés, secretària general de Drets Socials de la Generalitat.

L’adquisició del llenguatge oral en infants amb sordesa

Per aprofundir, amb professionals amb reconeguda trajectòria i expertesa, en l’adquisició del llenguatge oral en infants amb sordesa, vam comptar amb les presentacions de Carmen Jáudenes, directora de la Confederación FIAPAS; Ann Geers, de la Universitat de Texas (Estats Units) i Elisabeth Estrada, logopeda i participant del Programa d’Intervenció Logopèdica d’ACAPPS.

La situació socioeducativa de les persones amb sordesa a Espanya, per Carmen Jáudenes, directora de la Confederación FIAPAS

En la seva exposició, Jaúdenes va presentar els resultats dels darrers estudis realitzats per l’organització, especialment el del 2018. Segons aquest, el nivell de lectoescriptura de l’alumnat amb sordesa, gràcies a la detecció precoç de la hiposacúsia, l’evolució de les pròtesis auditives (audiòfons i implants coclears) i l’adquisició de la llengua oral és equiparable a la de l’alumnat oient. En la mostra de 2018, realitzada amb 800 joves amb sordesa, “el 92% utilitza pròtesis auditives i el 91% de nois/es de 7 a 17 anys es comuniquen en llengua oral”. Segons Jáudenes, en un futur immediat els infants amb sordesa menors de 6 anys de l’estudi, “diagnosticats en el seu primer any de vida i accedint a l’escola, el 91%, en llengua oral, marcaran la diferència”.

 

L’impacte del mode d’exposició precoç del llenguatge en els beneficis de l’implant coclear, per Ann Geers (University of Texas, Dallas. Estats Units).

Ann Geers va presentar els resultats del recent estudi Desenvolupament Infantil després de l’Implant Coclear, realitzat sobre una mostra de 97 infants amb sordesa i implant coclear abans dels 38 mesos d’edat. La pregunta sobre les dades aconseguides va ser: “Un focus exclusiu precoç en llenguatge oral afavoreix un desenvolupament més ràpid de la percepció auditiva de la parla que resulta en una parla més intel·ligible en cursos de primària? La conclusió general de l’estudi, va explicar Ann Geers, és que “centrar-se en una exposició a la llengua oral precoç augmenta la probabilitat que un infant amb implant coclear desenvolupi la comunicació en llenguatge oral“.

 
La rellevància dels implants coclears en l’adquisició del llenguatge oral de l’infant amb sordesa, amb Elisabeth Estrada, logopeda amb 20 anys d’expertesa en infants amb sordesa.

Elisabeth Estrada, logopeda amb més de 20 anys de trajectòria professional amb infants amb sordesa, va destacar tres factors clau en l’èxit del desenvolupament del llenguatge oral de l’infant:

  1. Implants bilaterals que afavoreixen la discriminació auditiva i l’adquisició de la llengua oral”.
  2. La implicació de la família que, en situacions del dia a dia, poden facilitar, de forma espontània, l’estimulació del llenguatge que l’infant anirà integrant naturalment.
  3. Constància en les sessions de logopèdia que es realitzen a través de jocs, titelles i dels propis interessos de l’infant.

Presentació del llibre El llenguatge secret, amb Anna Manso

 

En el marc de les Jornades vam comptar amb l’Anna Manso, autora de literatura infantil i col·laboradora del Diari Ara (columna La pitjor mare del món). Manso ens va presentar el seu darrer llibre, El llenguatge secret, que té com a protagonista la Maria Teresa, una nena amb implants coclears. El llibre està dedicat a la Jana Esteve, amb sordesa i sòcia d’ACAPPS, que, com van explicar en la presentació, va fer algunes indicacions a l’Anna sobre el dia a dia de les persones amb sordesa. Per exemple, que cal canviar cada dos o tres dies les piles a l’implant coclear o que es desperta amb un despertador que funciona amb vibracions.

En Pol Orteu, amb sordesa, també va participar en l’acte amb la lectura de dos fragments del llibre.

25 anys. Educació i inclusió

 
L’evolució de l’alumnat amb sordesa a Catalunya i la seva inclusió a l’aula amb Maite Balsells, directora del CREDA Lleida

Maite Balsells, directora del CREDA Lleida, va explicar la gran evolució en els darrers anys que ha impulsat la inclusió de l’alumnat amb sordesa a les escoles. El canvi de model del propi sistema educatiu cap a la inclusió; els avenços en audiòfons i implants coclears i la detecció precoç de la sordesa han fet possible aquesta major inclusió si bé, Balsells, va remarcar la necessitat de més suports en accessibilitat. En aquest sentit, va fer al·lusió als dos centres educatius de Lleida on s’ha instal·lat aquest curs el bucle magnètic, que millora el so que arriba als audiòfons i/o implants coclears dels alumnes amb sordesa.


L’alumnat amb sordesa a Catalunya i la seva inclusió a l’aula

Després de la seva intervenció, Mònica Capell, Jordi Noya i Sílvia Jané, joves amb sordesa, van explicar la seva experiència educativa, universitària i laboral. Entre moltes altres consignes per als joves estudiants amb sordesa, ens quedem amb:

  1. Ningú es superior a nosaltres: que la sordesa no us talli les ales ni la motivació per estudiar i fer allò que realment voleu fer i teniu capacitat per fer.
  2. Cal demanar els suports que necessiteu per seguir les classes: l’accessibilitat no és un favor, és un dret que tenim i que cal demanar i moure’s per aconseguir.
  3. A la feina us trobareu amb les mateixes situacions: cal dir que teniu sordesa, demanar els suports que siguin necessaris i també implicar-se en el canvi cap a la normalització i inclusió: contribuint en buscar solucions i siguent actius per fer la mateixa feina encara que sigui amb eines alternatives, com per exemple, enlloc d’una atenció al client/a per telèfon, fer-la en línia per poder llegir els llavis de la persona.

Avenços en tecnologia

 
Més a prop de l’audició natural

Vam comptar amb la presentació de Deiby Aguirre, de Medel, que va explicar els nous avenços de la companyia per facilitar una audició més natural. 

 
El món màgic de GAES Júnior

Des de GAES Júnior marca Amplifon ens va acompanyar Inma Cabrera que ens va apropar al món màgic de GAES Júnior: el servei de la companyia orientat a les famílies i als infants amb sordesa

 
Objectius de l’atenció pediàtrica Aural

També vam comptar amb la presentació d’Anabel Berzosa, de l’àrea audiològica pediàtrica d’Aural Centres Auditius que va explicar els objectius de l’atenció pediàtrica Aural.

Commemoració del 25è aniversari de les Jornades d’ACAPPS

PRESENTACIÓ DE L’AUDIOVISUAL 25 ANYS JORNADES D’ACAPPS I TERTÚLIA Del 1996 al 2021: l’evolució en els drets i en els avenços tecnològics, claus per a la inclusió educativa, laboral, social i cultural de les persones amb sordesa

La situació, del 1996 al 2021, ha estat canviant i així ho hem anat reflectint en les 25 edicions de Jornades. Unes jornades on hem parlat d’inclusió, de la inclusió de les persones amb sordesa en tots els àmbits de la seva vida i amb plena autonomia personal. Per parlar-ne’n, dels inicis, dels principals reptes assolits en 25 anys i dels propers objectius a aconseguir, vam convidar a Núria Silvestre, responsable del Grup d’Investigació sobre Sordeses i d’altres Trastorns de l’Adquisició del Llenguatge (GISTAL) de la Universitat Autònoma de Barcelona; Antonio Guillén, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat  (COCARMI); Rosa Vallverdú, cap del Servei d’Accessibilitat de Televisió de Catalunya, la Mireia Soler, persona amb sordesa i sòcia activa d’ACAPPS i en Raimon Jané, pare de dos joves amb sordesa i president de la Federació ACAPPS.

 
Premis Federació ACAPPS en commemoració del 25è aniversari

En motiu del 25è anivesari de la Federació ACAPPS, atorguem el Premi Federació ACAPPS 2021 a 25 joves que han crescut amb els 25 anys de Jornades. Per ser exemple d’esforç i de superació. Per demostrar que els infants i joves amb sordesa poden fer tot allò que us proposen:

Míriam BachsMònica CapellMarta CerveraSheila CristóbalAndreu EspinachPedro GarciaVíctor GómezMiguel GutiérrezAriadna HernándezAdrià JanéSílvia JanéÒscar LuqueGuillem MartínezJudith MartínezAndrea de MiguelJordi NoyaMarc ParaireVíctor ParcerisaCarlos PérezJoan RosellJordi RosellFrancesc SallésLaura SánchezAlba SoléRoser Serret i Jesús Trabado

Cloenda

 

Finalment Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, acompanyat del regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i persones amb discapacitat i president del Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, van tancar la 25a edició de les Jornades de Formació en comunicació oral de les Persones amb Sordesa.

Celebrem. Conscienciem. Transformem

Tots els materials creats per celebrar juntes els 25 anys de Jornades d’ACAPPS

Celebrem 25 anys de trobada, de formació, d'inclusió.