Expliquem la realitat del 97% de les persones sordes a Ràdio Estel

Expliquem la realitat del 97% de les persones sordes a Ràdio Estel

El passat 17 de gener ens van convidar a participar en una àmplia tertúlia al programa Tots Som Iguals, dirigit per Ramon Rión a Ràdio Estel. Clara Planas, com a directora de la Federació ACAPPS, i Magda Giralt, logopeda i tècnica del Servei d’Atenció i Suport a les Famílies i de les Persones Sordes Postlocutives, van explicar d’una forma planera i clara qui som, en què treballem i què fem per aconseguir la inclusió de les persones sordes en tots els àmbits de la societat.

 

TRENCANT ESTEREOTIPS: NI HI HA “SORDMUTS” NI TOTES LES PERSONES SORDES UTILITZEN LA LLENGUA DE SIGNES

Des d’ACAPPS valorem molt positivament aquest espai que vam tenir a la ràdio i que ens va permetre constatar, un cop més, que hem de repetir arreu i els cops que calgui que no només hi ha una realitat: el col·lectiu de persones sordes és divers.

 

No hi ha persones sordmudes. Aquest concepte cal eliminar-lo definitivament. Només hi ha persones sordes.

 

La majoria de les persones sordes PARLEN! i es comuniquen sempre en llengua oral. I sí, són persones sordes que han nascut amb sordesa, persones que han perdut audició a causa d’una malaltia o per medicaments (entre altres) o bé -i també importants- les persones que han perdut l’audició amb el temps. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el 97% de les persones sordes a l’estat espanyol es comunica oralment, és a dir, parlant. I no utilitzen ni saben llengua de signes.

També cal destacar que a Catalunya, des de l’etapa infantil als estudis postobligatoris, hi ha un total de 1.939 alumnes amb discapacitat auditiva. D’aquests, 1.761 estan escolaritzats en modalitat oral (el 91%) i 178 en escoles bilingües (el 9%).

 

Les pròtesis auditives i les noves tecnologies permeten sentir. Hem de beneficiar-nos de tots els avantatges que ens ofereix la tecnologia ara, el 2018. De les pròtesis auditives, els audiòfons i els implants coclears que, amb un treball logopèdic i un entrenament auditiu permeten a la persona sorda sentir i, el més important, entendre allò que senten. Això millora la seva qualitat de vida i, per descomptat, la seva autonomia i inclusió.

També vam parlar del suport i atenció que oferim a l’entitat a les famílies i a les persones sordes. Si no vau poder sentir-la, recordeu que a través del servei a la carta la podeu recuperar (programa del 17 de gener de 2018):

Programa Tots som Iguals. Ràdio Estel.

 

 

 

 

 

 

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *