ACAPPS: 20 anys treballant per a la inclusió laboral de les persones sordes

ACAPPS: 20 anys treballant per a la inclusió laboral de les persones sordes

El Servei d’Inserció Laboral de l’entitat promou la inclusió a l’empresa ordinària

Barcelona, 27 d’abril de 2018.- Coincidint amb el Dia del Treball, l’Associació Catalana per a la Promoció de les Persones Sordes (ACAPPS) celebra el 20è aniversari del Servei d’Inserció Laboral. En aquestes dues dècades, hem atès 3.500 persones amb discapacitat auditiva i hem aconseguit 2.100 contractes de feina.

Treballem. La sordesa no és un obstacle

El Servei d’Inserció Laboral assessora, des del 1998, les persones sordes que busquen feina i les empreses que busquen professionals. Malgrat que ha existit una evolució social en relació a la contractació de persones amb discapacitat auditiva, encara cal trencar estereotips, sobretot pel que fa als perfils professionals. “Una persona sorda, si vol i té la formació adequada, pot treballar de qualsevol cosa. També d’atenció al públic: hi ha persones sordes que han estat usuàries del nostre servei i estant treballant com a formadors/es, de caixers a supermercats o de dependents en comerços. Cal tenir present que el 98% de les persones sordes es comuniquen oralment, és a dir, parlant”, argumenta Laia Sullastres, coordinadora del Servei d’Inserció Laboral de l’entitat. Per això, l’entitat treballa diàriament en la sensibilització al sector empresarial. “No és una qüestió de responsabilitat social corporativa sinó de la política de recursos humans de l’empresa” opina Sullastres, que considera que la igualtat d’oportunitats només serà efectiva i real quan les empreses no tinguin prejudicis a l’hora de contractar una persona sorda que compleixi amb els requisits per la vacant de feina.

 

En aquest sentit, la línia prioritària d’ACAPPS és la normalització de les persones sordes en l’àmbit laboral, és a dir, la seva inserció a l’empresa ordinària. “Els anys de crisis que ha viscut el país recentment han provocat un retrocés. Això ha provocat que les persones sordes hagin entrat a treballar en el mercat protegit, cosa que no havia passat mai amb aquesta intensitat. Ara cal reconduir-ho i avançar per consolidar un model d’inclusió laboral i social a Catalunya”, explica Raimon Jané, president de la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS).

 

Des d’ACAPPS també treballem en xarxa amb altres entitats del sector de la discapacitat perquè creiem que junts tenim més ressò i més possibilitats d’aconseguir els nostres objectius comuns: la inserció laboral de les persones amb discapacitat a l’empresa ordinària. Actualment som entitat membre de la Xarxa per a la Inclusió Laboral de Barcelona (XIB).

 

Publicat a:

La Vanguardia. 

El Periódico

Diari de la Discapacitat

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *