El COCARMI i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies signen un acord sense precedents per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

El COCARMI i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies signen un acord sense precedents per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

El COCARMI, de la qual en som entitat membre fundadora, i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies han signat avui un acord sense precedents per impulsar un pla de xoc per millorar la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental. En representació de la Federació ACAPPS hi ha assistit Laia Sullastres, coordinadora del Servei d’Orientació i Inserció Laboral d’ACAPPS.

 

Amb aquest acord, el Departament destinarà 57M€ per a promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat: 42,5M€ per als CET per la pujada del SMI i 14’5M€ més que es destinaran a la inserció laboral en l’empresa ordinària

 

El conseller Chakir el Homrani ha declarat que és conscient que “tot i els avenços que s’han fet, encara perduren limitacions en el cas de les persones amb discapacitat, especialment de participació en el mercat de treball ordinari”. “Amb aquest acord amb Cocarmi i el més de mig milió de persones amb discapacitat que representa, volem donar un pas endavant en les polítiques públiques d’ocupació  destinades a les persones amb discapacitat i exigim al Govern de l’Estat que adeqüi el finançament a la realitat actual”, ha dit el conseller.

 

“El dret al treball de les persones amb discapacitat ha de preocupar totes les administracions, que han de fer front a les seves responsabilitats i compromisos amb les persones amb discapacitat i les seves famílies, que són les que han d’estar al centre de la presa de decisions polítiques”, ha declarat el president del COCARMI, Antonio Guillén. I ha afegit: “amb aquest acord amb la Generalitat, fruit del diàleg social, aconseguim recuperar nivells d’inversió per afavorir la inserció laboral a l’empresa ordinària equivalents als anys previs a les retallades. I també esperem aconseguir millorar el finançament dels CETs a través de la Conferència Sectorial”.

 

“Sóc conscient que les retallades pressupostàries de la darrera dècada han tingut greus conseqüències per les condicions de vida de les persones amb discapacitat i han sotmès el dret al treball a la disponibilitat pressupostària, però amb acords com aquests esperem millorar les polítiques d’ocupació destinades a aquest col·lectiu i avançar plegats per trobar solucions i implementar conjuntament un model d’inserció laboral que garanteixi la singularitat de Catalunya en aquesta qüestió i que tingui en compte la situació territorial, l’activitat laboral, les necessitats de suport, l’edat i el gènere de cada persona amb discapacitat”, ha afirmat el conseller El Homrani.

 

“Conjuntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies construirem un nou model d’inserció laboral per les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental que es basi en els principis i mandats de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Un model propi que respondrà a la singularitat del nostre territori i que posarà l’accent en les persones amb discapacitat més vulnerables”, ha declarat Antonio Guillén.

 

 

L’acord signat avui també inclou, entre altres:

Sol·licitar el traspàs de competències en relació a la normativa per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental a la Generalitat de Catalunya; o, com a mínim, la constitució d’una comissió bilateral Estat-Generalitat per posar les bases d’un acord que garanteixi la singularitat del model català.

Crear una comissió bilateral COCARMI – Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb l’objectiu d’analitzar, controlar i avaluar les polítiques públiques d’ocupació destinades a les persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental.

Desenvolupar un pla de la inspecció de treball per al compliment de la reserva del 2% dels llocs de treball en aquelles empreses que no estiguin acollides a mesures alternatives.

Elaborar un pla per a la formació específica de persones amb discapacitat i/o problemes de salut mental amb vinculació a les empreses per a desenvolupar pràctiques no laborals.

Realitzar un pla per fomentar l’obtenció de certificats de professionalitat.

Recuperar la partida per inversions i per reconversió, sobretot per aquelles inversions que signifiquin una major creació de llocs de treball en un marc d’innovació i cooperació d’entitats socials titulars de CETs.

Suport a Plans de viabilitat en casos d’emergència i/o greu risc de pèrdua de llocs de treball.

 

Font: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *