Avancem en drets civils. Compareixem al Parlament en relació al projecte de Llei per modificar el Codi Civil de Catalunya

Avancem en drets civils. Compareixem al Parlament en relació al projecte de Llei per modificar el Codi Civil de Catalunya

Ahir, 2 de maig, vam comparèixer al Parlament com a entitat representant, a Catalunya, del col·lectiu de les persones sordes que es comuniquen oralment. L’objectiu: la nostra participació activa en el projecte de llei de modificació del llibre quart del Codi Civil de Catalunya per garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial (auditiva i/o visual).

 

Què es canviarà?

En primer lloc, es suprimiran les expressions recollides en el Codi civil de Catalunya que identifiquen les persones com sordes, cegues o mudes. Expressions, encara vigents al Codi Civil, que estigmatitzen les persones amb discapacitat sensorial, auditiva i/o visual.

En segon lloc, es situarà les persones amb discapacitat sensorial en igualtat de condicions pel que fa a l’exercici efectiu dels seus drets a l’hora d’atorgar un testament davant del/de la notari/a i de poder intervenir en qualitat de testimoni en l’acte d’atorgament del testament per una altra persona, cosa que fins ara no podien fer.

 

La Federació ACAPPS, en representació de les persones sordes que es comuniquen oralment

Per part de la nostra entitat, van intervenir en la compareixença, Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS; Carlos Pérez, soci i expert en accessibilitat;  i Maria Moñino i Ana Barrera, vicepresidenta i secretària d’ACAPPS respectivament. També van ser presents a l’acte en Ramon Espinach, president d’ACAPPS Vallès, i la Sílvia Molet i l’Andreu Espinach, socis de l’entitat.

 

Jané, com a president de la Federació ACAPPS -entitat membre del COCARMI i del CODISCAT- va incidir en la necessitat de reconèixer els drets de les persones amb discapacitat auditiva per la seva plena inclusió en tots els àmbits, educatiu, social, laboral i cultural. Va valorar positivament el projecte de llei, però va reclamar que tot el Codi Civil s’hauria d’adaptar a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. També va insitir en la necessitat de garantir les mesures d’accessibilitat a la comunicació que necessiten les persones amb sordesa que es comuniquen oralment –que parlen- per poder fer efectius aquests drets.

 

En aquest sentit, Carlos Pérez, amb sordesa de naixement, van explicar la seva experiència personal. Ha estat usuari d’audiòfons i actualment d’implant coclear i sempre s’ha comunicat oralment –parlant-, ha realitzat estudis universitaris i està exercint la seva professió com a arquitecte. També és vocal de la Junta Directiva del Col·legi Oficial d’Arquitectes. Pérez va reivindicar que calen més mesures d’accessibilitat, com la subtitulació en directe, els bucles i/o les emissores FM i el seu ús global per garantir la igualtat en l’accés en l’educació, la feina, la cultura,…

 

Maria Moñino, vicepresidenta d’ACAPPS i amb sordesa de naixament, també s’ha comunicat sempre de forma oral, com el 97% de les persones amb discapacitat auditiva. “Som persones sordes; no sordmudes” va recalcar Moñino que, com a logopeda al CREDA Baix Llobregat, va afegir ” a partir del diagnòstic i la rehabilitació logopèdica amb unes pròtesis auditives i suports tecnològics, podem sentir i parlar i comunicar-nos amb tothom sense dificultats i de forma autònoma. Per això, va assegurar que és necessària la revisió del Codi Civil per tenir garantiots els drets com a testadors o testimonis. Això sí, garantint l’accessibilitat per al col·lectiu de persones sordes que es comuniquen oralment.

 

També va intervenir l’Ana Barrera, mare d’en Pau, de 14 anys i amb sordesa de naixement. L’Ana va parlar d’en Pau com un adolescent corrent: estudiant, esportista, xerraire pels descosits… Per això va reivindicar la necessitat que es garanteixin tots els drets de les persones amb discapacitat auditiva, també pel que fa al dret a les pròtesis auditives (audiòfons i implants coclears) per a totes les edats i amb independència a la condició econòmica. També el dret a una educació i ocupació de qualitat i accessible.

 

Per ara, amb la modificació al Codi Civil de Catalunya, es garantirà que, en l’àmbit del dret civil, una persona amb discapacitat sensorial sigui tractada igual que ho està sent qualsevol altra persona que no tingui la capacitat modificada judicialment.

 

L’acte va ser accessible amb la subtitulació en directe del nostre Servei d’Accessibilitat a la Comunicació.

 

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *