Professionals d’èxit i empreses amb valor. INCLOEM!

Professionals d’èxit i empreses amb valor. INCLOEM!

El Servicio de Inserción Laboral de ACAPPS me abrió el camino”. Parlem amb Javier Aparicio.

El Javier va néixer amb sordesa. Malgrat no portar pròtesis auditives, sempre s’ha comunicat oralment. Sap llegir els llavis a la perfecció i no es perd detall de la conversa: només cal parlar cara a cara amb ell. Els ordinadors han estat i són la seva passió a la que ara s’hi pot dedicar plena i professionalment a Basetis, on treballa, des del maig, a l’equipde help desk amb 100% d’autonomia.

En Javier treballa en el manteniment d’equips informàtics a Basetis, empresa dedicada a la tecnologia amb prop de 200 treballadors/es

Javier, estudiaste electrónica e informática. ¿Cómo fueron los estudios, los podías seguir bien?

Sí, me fueron bien aunque cabe decir que la comunicación con el profesorado era un poco complicada porque había menos recursos técnicos que ahora. Con la tecnología actual hay muchos medios para que la comunicación mejore y se eliminen los obstáculos. 

Después de los estudios, ¿cómo fue la búsqueda de empleo?

No fue fácil. Con las crisis estuve en el paro y me cansaba de enviar curriculums. Tuve que esforzarme para apuntarme a los cursos que me interesaban. También decidí apuntarme a ACAPPS para conseguir un empleo.

¿Cómo te ayudó el Servicio de Inserción Laboral?

Me abrió el camino. Estoy muy agradecido a todo el equipo, porque me ayudaron activamente en la búsqueda de empleo.

En mayo te contrataron en Basetis. ¿Cuál es tu trabajo?

Sí, realizo el mantenimiento de los equipos informáticos, la instalación de equipos nuevos y la reposición de consumibles.

¿Cómo te encuentras con el equipo, con tus compañeros?

Muy cómodo. El clima con los compañeros es bueno, transmiten confianza. Hay bienestar en la oficina y transparencia.

La pérdida auditiva no es un impedimiento para trabajar y ser bueno en tu trabajo. Pero aún hay muchos prejuicios que impiden que las empresas sean conscientes de ello. ¿Qué podemos hacer para dejar atrás estos miedos?

Ser consciente que nada es un impedimiento porque todos somos imperfectos. Todo es posible para mejorar en cualquier ámbito laboral. En el pasado nos encontrábamos con muchas barreras en los entornos sociales y laborales. En la actualidad esto ha mejorado gracias a las tecnologías de la comunicación como el messenger, el whatsapp, los chat. Las personas sordas cada vez tendremos menos barreras de comunicación.

“He pogut delegar en el Javier que és el que buscava. És 100% autònom”. Parlem amb l’empresa: Gabriel Botana.

BASETIS es defineix com un equip de persones amb una marcada voluntat de transformació social dedicat a les tecnologies de la informació i de la consultoria. Amb prop de 200 professionals, s’autogestionen horitzontalment i es regeixen per la confiança en l’equip.

D’esquerra a dreta, Gabriel Botana i Javier Aparicio, de Basetis, amb Francina Ballester i Laia Soler-Cabot, de Comunicació i Prospecció a Empreses de l’entitat, respectivament

Basetis ha estat, per a ACAPPS, un cas peculiar. Vau ser vosaltres qui ens vau trucar a la porta i no a la inversa.

Sí, va sorgir d’una proposta d’una professional de l’equip que us coneixia i ningú va posar cap problema. Us vam dir el perfil que estàvem buscant i ens vau dir que teníeu una persona que hi encaixava. Vam entrevistar el Javier i sí, vam veure que era el que buscàvem perquè tenia la formació i molta experiència. I el vam contractar.

“Si vols ser motor de transformació social has de ser capaç de provocar canvis. La inclusió ha de formar part dels valors interns de l’empresa.

A part de la selecció quin suport us va oferir el servei d’ACAPPS?

Va venir un tècnic del Servei, l’Andreu, per donar-nos recursos i eines de cara a com comunicar-nos amb una persona amb sordesa. Amb un dia va ser suficient i realment després vam veure que potser ni hauria calgut… però està molt bé per a l’empresa saber que compta amb aquest servei d’acompanyament.

Què valoreu del Javier?

La seva experiència. No el vam haver d’ensenyar i he pogut delegar en ell. En aquest temps hem tingut reptes importants com a empresa i s’ha desenvolupat molt bé. Ara ell és 100% autònom i és el referent de l’equip de help desk.

Per què creieu que encara, a data d’avui, costa contractar persones amb discapacitat?

Per por a allò nou, a allò que no coneixes. Això provoca dubtes en si funcionarà. Crec que al final són accions que responen als principis i valors de l’empresa. Si vols aportar, si vols transformar, no pots deixar la inclusió enrere.

Descarregat l’entrevista en format pdf: Professionals d’èxit i empreses amb valor. INCLOEM! JAVIER APARICIO I BASETIS

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *