Les associacions catalanes de persones amb sordesa reivindiquem el dret a sentir, amb motiu del Dia Internacional de l’Implant Coclear

Les associacions catalanes de persones amb sordesa reivindiquem el dret a sentir, amb motiu del Dia Internacional de l’Implant Coclear

Barcelona, 24 de febrer.- Poder sentir és un dret i s’ha de garantir que totes les persones amb sordesa i famílies hi puguin accedir. Aquest és un dels punts essencials que reivindiquen les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa, que aglutina la Federació ACAPPS.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Implant Coclear, el 25 de febrer,  la Federació ACAPPS publiquem el reportatge  Imagines no sentir?  que tracta un tema d’interès general com són els implants coclears, del que suposen per a la persona amb sordesa i també del què impliquen a nivell econòmic. Una qüestió que preocupa a totes les persones usuàries d’implants coclears i familiars i que, des de la Federació ACAPPS, estem reivindicant i treballant amb l’Administració.

Xavier Martín, vicepresident de la Federació ACAPPS i pares de dos fills amb sordesa

En Xavier Martín, vicepresident i pare de dos fills amb sordesa; Carlos Pérez, arquitecte i amb sordesa de naixement i Esther Mayench, educadora i mare d’en Biel, usuari de dos implants, ens expliquen la seva experiència amb la discapacitat auditiva i amb els implants coclears. En Xavier és la primera veu del reportatge, explicant el perquè de l’associació: “Als pares i a les mares d’aquesta associació ens va passar que, un dia, ens van dir que el nostre fill o filla era sord/a. És una situació dura en la que és molt important tenir el suport de l’associació. Aquí coneixes altres famílies i persones que han passat per la mateixa situació i, sobretot, veure persones que fa temps que van passar aquesta situació i que han vist com els seus fills s’han desenvolupat i que són persones, nens, com els altres, que assoleixen els mateixos objectius”.

Carlos Pérez, soci de l’associació ACAPPS i amb sordesa de naixement

En Carlos Pérez té 29 anys, és arquitecte i sord de naixement. Tota la vida ha portat audiòfons però fa dos anys que li van posar un implant coclear que s’implanten quirúrgicament i transformen les senyals acústiques en senyals elèctriques que estimulen el nervi auditiu. Per a en Carlos, són suports vitals per a les persones sordes: “El món acadèmic, l’escola, et cuida molt. Però al món real t’has d’espavilar, has de buscar els mitjans per adaptar-te. Com buscar la solució? La solució és l’implant. La solució són les emissores FM”.

En Biel, de 4 anys, porta dos implants coclears.

En Biel té 4 anys i porta 2 implants. Aquests implants no només són una millora per a ell, sinó per tota la seva família. Ens ho explica així la seva mare i educadora, Esther Mayench: “Quan descobreixes que hi ha tecnologia al teu abast perquè el teu fill torni a escoltar, per a la nostra família va significar un alleujament total. Hi ha tecnologia que podem fer servir perquè el Biel pugui escoltar i gaudir dels sons i de la música. Ho fa tot més fàcil, que tota la família es pugui comunicar de forma oral és felicitat”. Això sí, els implants, els recanvis i el seu manteniment tenen un cost molt elevat i suposen un impacte econòmic per a la família, tal i com comenta l’Esther: “si aquest implant no es manté, si no pagues les peces que es van espatllant, l’implant no funciona”.

Tot i les dificultats els implants suposen una gran millora en el seu dia a dia i permet als implantats fer una vida completament autònoma. En Carlos així ho afirma: “crec que les persones sordes no tenim límits. Sempre trenquem barreres. Res és impossible. Tot té solució”.

El reportatge Imagines no sentir és un treball de Grau de Comunicació Audiovisual de Laura Prilló, Raquel Garcia, Maria Escribano, Irene Forment, Marta Martín i Alícia Moreno, amb la col·laboració de la Federació ACAPPS.

Amb el Col·legi de Logopedes de Catalunya i al Vallès

També amb motiu del Dia Internacional de l’Implant Coclear, el proper 25 de febrer, la Federació ACAPPS i les seves associacions participarem en dues jornades de sensibilització entorn l’implant coclear. L’associació ACAPPS i el Col·legi de Logopedes de Catalunya organitzen una jornada informativa sobre la logopèdia per a infants i persones amb sordesa amb implant coclear. La jornada, adreçada als i a les logopedes, vol donar a conèixer la demanda real i creixent que hi ha de professionals especialitzats en entrenament auditiu i lectura labial per a infants i persones amb discapacitat auditiva.

El dimarts 25, també estarem al Vallès, concretament a la jornada Viure a Terrassa amb un implant coclear. Escolta’ns, t’escoltem!. Domingo Reina, tècnic del nostre Servei d’Accessibilitat a la Comunicació participarà en la taula rodona de la jornada, que compartirà amb l’Iu, un jove adolescent amb implant coclear; Belén Roca, mare d’un infant amb implant coclear i Inés Parramon, logopeda del CREDA Jordi Perelló. La jornada tindrà lloc al Servei d’Ocupació 360º (ctra. Martorell, 95, Terrassa).

QUI SOM. La Federació ACAPPS i les seves entitats membres (ACAPPS Barcelona, Vallès i Lleida) treballem amb i per a les famílies i les persones amb sordesa. El nostre objectiu és aconseguir la plena integració de la persona amb discapacitat auditiva en tots els àmbits: educatiu, laboral, social i cultural. A nivell estatal, formem part de la Confederación FIAPAS, i a nivell autonòmic som entitat membre ddel Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat. També estem representats al CODISCAT, òrgan consultiu de la Generalitat format per les principals entitats del col·lectiu de la discapacitat de Catalunya. www.acapps.org

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *