Estem adaptant el Servei d’Accessibilitat a les noves necessitats de subtitulació de videoconferències a distància

Un altre dels Serveis que continua amb la seva activitat, malgrat que reorientada per la situació, és el d’Accessibilitat de la Federació ACAPPS. També ens hem volgut apropar –a distància- a com està funcionant i n’hem parlat amb el Domingo Reina, tècnic referent del Servei.

Domingo, el Servei d’Accessibilitat promou i fa accessible actes amb la subtitulació en directe i el bucle magnètic. En aquests moments, la situació ha canviat.

Sí, com podeu imaginar, donada la situació de confinament i l’estat d’alarma s’han anul·lat tots els actes i activitats públiques previstes i això ha repercutit en que l’activitat del servei ha baixat de forma dràstica. Tot i així, des del servei d’accessibilitat continuem funcionant per fomentar l’accessibilitat comunicativa de les persones amb sordesa.

Per exemple, que les persones amb sordesa puguin contactar amb els serveis de salut de forma accessible és vital.

Sí, una de les primeres accions que ja vam fer quan es va declarar la pandèmia, va ser informar i assessorar online sobre els diferents canals de comunicació que hi ha en cas d’emergència  com el 061 i el 112 accessible a les persones amb sordesa en cas de necessitat.  Com a tasca d’incidència, hem  demanat als serveis públics que, durant aquests dies, les persones amb sordesa que treballin en serveis essencials disposin de mitjans accessibles per a rebre atenció psicològica i seguiment gratuït com s’ha previst per a la resta de la població.

Habitualment estem en contacte amb institucions i empreses, a les que assessorem sobre com fer un acte accessible.

Sí, i això ho continuem fent.  Estem informant i assessorant, per correu electrònic i via telefònica, a les entitats, tant públiques com privades,  que volen realitzar activitats accessibles a les persones amb sordesa mitjançant subtitulació, bucle magnètic i/o emissores de fm. Un exemple  és que recentment una empresa d’organització d’actes ens ha demanat pressupost per posar bucle magnètic en unes activitats previstes al maig a Sant Boi de Llobregat.

I mentre no puguem tornar a l’activitat del servei normalitzada, amb la subtitulació presencial d’actes en directe, quines alternatives ofereix el Servei?

Estem en aquesta fase. La situació actual ens ha obligat a repensar el Servei i adaptar-lo a la nova situació i demanda. La crisis sanitària ha canviat la manera de treballar, de relacionar-nos: ara tot ho fem per videoconferència. Per tant, la necessitat de les persones amb sordesa és que aquestes videoconferències siguin accessibles amb la subtitulació en directe a distància i en directe i de forma professionalitzada. Estem fent proves de subtitulació en directe per a les videotrucades o per oferir subtitulació en directe i a distància en actes públics.

També estem oferint pautes perquè s’estableixin mesures d’accessibilitat a la comunicació  per aquells infants i joves amb sordesa que han de seguir els estudis i les tasques escolars des de casa amb la utilització de sistemes de missatgeria instantània per comunicar-se amb el professorat i amb els seus companys i companyes. En cas d’utilització de  videoconferències, teclejar la informació en el xat en cas necessari. En cas que els docents recomanin productes audiovisuals, que aquests siguin accessibles  amb subtítols.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *