La terra del silenci. Un conte protagonitzat pel Dimas, un nen amb sordesa, que necessita suport per ser publicat.

La terra del silenci. Un conte protagonitzat pel Dimas, un nen amb sordesa, que necessita suport per ser publicat.

Ens ha fet molta il·lusió, i ha estat un plaer, poder parlar amb en Joaquim Pastor i la Marta Biel, l’autor i la il·lustradora de La Terra del Silenci. Inspirat en el seu nét, en David que va néixer amb sordesa -que ara ja és un nen de 9 anys molt despert i que parla tres llengües!- en Joaquim crea un relat on el Dimas, que al final descobrim que té sordesa, és l’única persona que escolta i sent la mare terra i s’endinsa cap a una aventura per salvar-la.

La Marta ho acompanya i transmet amb unes il·lustracions que no us deixaran indiferents. Ara necessiten sumar col·laboracions en la campanya de micromecenatge a Verkami per poder fer possible, entre tots i totes, l’edició del llibre.

Joaquim, volem conèixer la història, sense revelar-ne els secrets, de La Terra del silenci.

Sí, aquest llibre respon a una pregunta: què passaria si un dia, de sobte, desapareguessin tots els sons i veus del nostre entorn? Ens ambientem a Sibèria en un temps on els homes i les dones han perdut la saviesa i no s’adonen del gemec de la mare Terra. Qui sí se n’adona és en Dimas, l’infant protagonista de la història. Tot i tenir sordesa -que ho descobrim al final- percep i sent aquesta crida i acompanyat només del seu gos, emprèn l’aventura per ajudar-la.

I torna el paisatge sonor?

Joaquim: Sí, sempre hi ha esperança. Al final el llibre es tanca amb un desplegable on es revela que torna el paisatge sonor gràcies al Dimas.

Marta: Sí, el relat és una al·legoria a l’experiència amb el seu nét, el David, que va néixer en silenci. Té una doble lectura, sobretot per als lectors adults, que reflexa l’experiència que han viscut. També és una crida al respecte la natura, la cooperació i l’amistat en una aventura que emprèn en Dimas perquè és un nen valent, no perquè sigui vist com un superheroi.

Sí perquè vostè, Joaquim, s’ha inspirat en el seu nét, en David, que va néixer amb sordesa.

Sí, i la meva filla, la Clara, va passar una etapa de dol en els primers mesos. Però hi ha una imatge que surt en el llibre i que s’inspira en ella: la Clara es posava en David, el seu fill, sobre el pit i es miraven. El David no sentia la seva veu però sentia el batec del seu cor, el seu amor. Això no ho pot destruir res.

Als 9 mesos, a Sant Joan de Déu, li va posar l’implant coclear. Què us ha aportat l’implant?

Doncs que sentís. Recordem perfectament el primer dia que va sentir el seu primer so. Era festa major al poble, passaven els gegants i va sentir el so dels timbals. I la seva reacció va ser plorar. No havia sentit mai i, de fet, tots els nadons en néixer, el primer que fan, és plorar! Encara ho recordem tots amb molta emoció.

Ara en David té 9 anys. Com és?

Un nen molt despert que parla, i parla en tres llengües: en castellà, italià i ucraïnès i, una mica el rus. La seva mare és missionera, ara viuen a Ucraïna i està rodejat d’un entorn amb moltes famílies de diferents procedències. Això l’ha enriquit molt.

Tornant al llibre, Marta, com a il·lustradora d’aquesta història, com ho has viscut i com t’ho has fet?

Marta: Primer de tot en Joaquim em va explicar el relat i de seguida em vaig identificar amb la història, això ho facilita tot. Per fer les il·lustracions ambientades a Sibèria em vaig documentar entorn la seva flora, fauna, costums,… En principi el més complicat, d’inici, va ser dibuixar el silenci.

I com es dibuixa el silenci?

Utilitzant contrastos, il·lustracions amb moviment enfront il·lustracions amb poc moviment en què tot està quiet, els animals, les fulles dels arbres que no cauen… També jugant amb els colors, colors més vius per transmetre moviment i soroll, i més misteriosos per transmetre el silenci.

Cal dir, i donar a conèixer, que teniu oberta una campanya de micromecenatge per poder publicar el llibre. A més, és un projecte solidari amb l’Hospital Sant Joan de Déu. Ens ho expliqueu?

Marta: Sí, és un projecte col·laboratiu, a través de la plataforma Verkami,per entre tots poder publicar el llibre. Pots col·laborar-hi amb diferents imports, segons quin triïs tens diferents “packs”, tots inclouen el llibre i altres inclouen des de quaderns per dibuixar, llapis i fins i tot una planta per cultivar. Tot lligat amb el llibre. L’objectiu és poder editar el llibre i tenim, com data final de la campanya per aconseguir-ho, fins al 15 d’agost. Necessitem molts més suports per aconseguir-ho! Volem dir que ara, quan fas l’aportació, encara no estàs fent el pagament. Si al final no aconseguim la fita, no es pagarà res. Només si ho assolim, el podrem publicar enviar el llibre o el pack que s’hagi reservat. També dir que 1€ de cada adquisició es destinarà a l’Hospital Sant Joan de Déu per als projectes en recerca mèdica pediàtrica.

COM FER UNA APORTACIÓ PERQUÈ SIGUI PUBLICAT EL LLIBRE?

ENLLAÇ A LA CAMPANYA DE MICROMECENATGE PERQUÈ ES PUBLIQUI EL LLIBRE

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *