La música beneficia l’infant amb sordesa, amb la logopeda Eliana Fredes.

La música beneficia l’infant amb sordesa, amb la logopeda Eliana Fredes.

La capacitat d’aprenentatge dels infants és un tresor: descobreixen, experimenten, observen, aprenen tot allò que els ofereix el seu entorn. Els infants amb sordesa, amb implants coclears i/o audiòfons, descobreixen sons, absorbeixen i aprenen el llenguatge i, les famílies, els podem ajudar molt!

El passat dilluns 25 d’octubre ens va acompanyar, l’Eliana Fredes, la pedagoga i logopeda especialitzada en teràpia auditiva verbal per explicar-nos com utilitzar la música com a recurs per afavorir les habilitats auditives i lingüístiques dels infants amb sordesa.

Posant en valor la capacitat d’aprenentatge dels infants en totes les situacions, podem compartir en família cançons, ritmes i  sons que seran una oportunitat, per als infants amb implants coclears i/o audiòfons,  d’enfortir l’audició: de sentir més i millor

Sons, música i sordesa: 

La possibilitat d’escoltar música i els sons ambientals de la vida quotidiana té un paper molt important en el desenvolupament de la comunicació. La música estimula el pensament i les capacitats expressives, millora la creativitat i proporciona sensació de benestar. Ofereix a les famílies i a les persones que es dediquen a la cura dels infants una forma meravellosa d’interactuar, comunicar-se i connectar-s’hi.

Quan s’ajuda l’infant a escoltar els sons quotidians de l’entorn, es promou l’aprenentatge incidental, que és la forma natural que tenen els infants de desenvolupar-se i aprendre intuïtivament mitjançant el processament de la informació de les situacions quotidianes.

A continuació, s’inclouen algunes idees i jocs per encoratjar al teu fill/a a escoltar els sons quotidians i a cantar mentre escolta música diàriament.

Situacions auditives de la vida diari: 

La pràctica d’aquestes destreses auditives clau resulta excel·lent per augmentar el repertori de sons de l’infant, així com la seva comprensió d’aquests sons.

AL CARRER. Quan caminis pel carrer amb el/la teu/va fill/a, pareu atenció als sons de l’entorn: dels altres caminants, l’alarma d’una botiga, les sirenes de l’ambulància i els bombers, el timbre d’una bicicleta, els ocells, els automòbils, els trens i les talladores de gespa. Escolteu tots els sons junts que es presentin al carrer, identifiqueu-los a mesura que els escolteu i comenteu-los.

A CASA. Escolteu els sons que sonen a casa vostra com l’aspiradora, un rellotge, una assecadora, els/les veïns/es, una rentadora, el timbre de la porta, les mascotes, l’aigua que corre o un telèfon. Escolteu junts tots els sons que sonen a la casa i comenteu-los.

ELS ANIMALS. Aneu a una granja o al zoològic i escolta amb el teu/va fill/a els sons dels animals. Pregunta al/a la teu/va fill/a sobre els sons que fan els animals.

més informació:

Si us agradaria tenir més informació i/o el material de la presentació de l’Elinana Fredes, amb recursos pràctics per incorporar la música en les nostres rutines diàries i quins recursos musicals hi ha per a infants amb pèrdua auditiva, demanant-ns’ho a:

saaf@acaps.org / tel. 93 210 55 30 · 620 993 422 (Paula Quirante, referent del Servei d’Atenció i Suport a les Famílies d’ACAPPS).

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *