Amb el COCARMI i en el marc del CODISCAT, reclamem traslladar a la ciutadania “que la inclusió de les persones amb discapacitat és un valor per a la societat”

Amb el COCARMI i en el marc del CODISCAT, reclamem traslladar a la ciutadania “que la inclusió de les persones amb discapacitat és un valor per a la societat”

El Consell de la Discapacitat de Catalunya, encapçalat pel president Pere Aragonès i el conseller Carles Campuzano, es va reunir ahir després de més d’un any

El col·lectiu català de la discapacitat va demanar millores en el finançament de les entitats, desplegar amb seny el decret d’escola inclusiva i treballar per un model català d’inclusió laboral del col·lectiu

Amb el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), de la qual en som entitat fundadora, vam reclamar, en el marc de la reunió del Consell de la Discapacitat de Catalunya, el 13 de gener, traslladar a la ciutadania “que la inclusió de les persones amb discapacitat és un valor per a la societat”.

Així ho va manifestar Mercè Batlle, presidenta del COCARMI, en la trobada, encapçalada pel president de la Generalitat i del Consell, Pere Aragonès, i pel vicepresident i conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. “Cada dia es posa de manifest, en les diferents situacions i esferes de la vida de la persona amb discapacitat, que queda moltíssima feina per fer per arribar a una inclusió real. A les escoles, a la feina, en l’oci o en la cultura, etcètera”, afegia Batlle.

El Codiscat, constituit el 2016 i format per les entitats del sector i els departaments que impulsen accions relacionades amb el col·lectiu, és un òrgan de consulta del Govern que ha de vetllar per la transversalitat de les polítiques de promoció de l’autonomia personal i de l’atenció a aquest col·lectiu. Tot i així, fins ara la seva trajectòria ha estat irregular (la darrera reunió del Codiscat va tenir lloc, en format telemàtic, el 3 de desembre del 2021). De fet, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va expressar la voluntat que aquestes reunions no se dilatin tant en el temps i siguin més regulars, atesa la seva transcendència per al col·lectiu de persones amb discapacitat.

Moment de la intervenció de Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS i tresorer del COCARMI, a la reunió del CODISCAT liderada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès.

En la sessió també va intervenir el tresorer del COCARMI i president de Federació ACAPPS, Raimon Jané, que va reclamar un desplegament, coherent i amb seny, del decret d’escola inclusiva, que tingui present la diversitat del col·lectiu i tant l’escola ordinària com les escoles d’educació especial, amb unes polítiques d’educació coordinades entre departaments.

En l’àmbit laboral, va demanar treballar plegats, administració i entitats, per “crear un model català d’inserció laboral per les persones amb discapacitat”.

A continuació va prendre la paraula el vicepresident del COCARMI i director de Dincat, Víctor Galmés. Galmés va incidir en la necessitat d’un finançament previsible i estable de les entitats que faciliti “la sostenibilitat del sistema que garanteix l’acompanyament de les persones amb discapacitat”. “Arrosseguem una bretxa de finançament que creix cada any, tot i alguns increments insuficients en els darrers anys. Cal una aposta de país amb un compromís plurianual per eliminar aquest dèficit, que en molts casos arriba al 30 per cent”, va dir. Va celebrar l’obertura de la cartera de serveis i la concertació d’alguns serveis que fins ara no ho estaven, alhora que demanà l’actualització de serveis i tarifes perquè s’adaptin a la realitat de les persones usuàries.

Al llarg de la reunió es va parlar, entre altres assumptes, dels treballs del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el primer esborrany del qual podria estar llest abans de l’estiu, de la futura aprovació del Decret del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, també prevista per abans de l’estiu i que el sector espera des de fa anys, dels canvis en el sistema d’avaluació i qualificació del grau de discapacitat, de la tramitació del decret sobre assistència personal, de la simplificació dels tràmits dels ajuts PUA i dels avenços en l’atenció integrada del col·lectiu. Els projectes relacionats amb les persones amb discapacitat finançats pels fons Next Generation de la Unió Europea i l’estudi sobre el greuge econòmic que pateixen les persones amb discapacitat i les seves famílies a Catalunya van ser altres punts de l’ordre del dia  de la sessió.

El Codi d’Accessibilitat: es preveu aprovar-lo, per fi!, el segon trimestre de 2’23

En el decurs de la trobada s’ha tractat l’aprovació del nou codi d’Accessibilitat de Catalunya, prevista pel segon trimestre de 2023. Segons Aragonès, “la nova regulació suposarà un pas endavant fonamental i alhora necessari en el reconeixement i l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat”.

El Codi d’Accessibilitat, àmpliament participat pel sector, s’articularà a partir de dues grans línies d’actuació. D’una banda, ampliarà, millorarà i detallarà les condicions que han de complir les noves actuacions, no només pel que fa a l’entorn físic, sinó també respecte la prestació de serveis i la necessitat d’una informació i comunicació accessibles. De l’altra, el codi ha de concretar mesures, drets i deures perquè la transformació de l’entorn existent sigui una realitat i es vagin eliminant tot tipus de barreres, especialment als edificis d’habitatges i establiments d’ús públic, essencials per a la vida diària.

Estudi sobre el greuge econòmic de les persones amb discapacitat

En el decurs de la trobada, el president, Pere Aragonès, ha explicat que el Govern ha previst impulsar un estudi sobre el greuge econòmic que pateixen les persones amb discapacitat a Catalunya. Aquesta iniciativa, llargament reivindicada pel sector, té per objectiu quantificar el sobreesforç econòmic que han d’afrontar les persones amb discapacitat i les seves famílies per tal de mantenir els estàndards de vida. Les conclusions d’aquest treball hauran de permetre esbossar les mesures necessàries que garanteixin la igualtat de drets i d’accés a bens i serveis per part d’aquest col·lectiu.

Finalment, des de la Federació ACAPPS volem assenyalar, a més de la nostra predisposició i implicació en el CODISCAT i els seus objectius, que el nostre Servei d’Accessibilitat va subtitular en directe la reunió.

Fonts: COCARMI i Generalitat de Catalunya.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *