Les entitats del tercer sector social dedicades a la inclusió laboral, excloses del primer Congrés Català del Treball

Les entitats del tercer sector social dedicades a la inclusió laboral, excloses del primer Congrés Català del Treball

Des d’ACAPPS, amb Servei d’Orientació i Inclusió Laboral per a les persones amb sordesa, i com a entitat membre del COCARMI, ens unim i donem tot el suport al malestar expressat en el comunicat emès per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social i el COCARMI. Ens fem ressò del seu comunicat de premsa:

Barcelona, 20 d’abril de 2023 .-La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) mostren el seu malestar perquè les organitzacions del tercer sector social no participaran en el 1r Congrés Català del Treball, que organitza el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i que tindrà lloc la pròxima setmana a Barcelona.

La Taula i el COCARMI no entenen la decisió del Departament de no comptar amb el tercer sector social quan són entitats (associacions, fundacions, cooperatives d’iniciativa social, centres especials de treball, empreses d’inserció i entitats singulars) que presten serveis i ofereixen suports, orientació, formació i acompanyament en la inserció social i laboral de col·lectius en situació o risc d’exclusió a tot Catalunya. Aquest acompanyament i suport és tant per a la inserció laboral en les empreses ordinàries com en el mercat de treball protegit (actualment, els centres especials de treball i les empreses d’inserció donen feina a 15.000 persones amb especials dificultats per trobar feina en el mercat de treball ordinari, com persones amb discapacitat o amb problemàtica de salut mental).

Les dues plataformes recorden que el Departament d’Empresa i Treball és competent, a través de la Direcció General d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives, de “planificar, dirigir i executar les polítiques relacionades amb l’economia social i solidària, cooperativa i del tercer sector” i de “promoure mesures per a la integració laboral de persones en situació d’exclusió social, o en greu risc d’arribar-hi, que tinguin dificultats importants per integrar-se en el mercat de treball ordinari, en coordinació amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya”.

Fa setmanes, les entitats socials van expressar per escrit aquest malestar i incomprensió al Departament d’Empresa i, malgrat que se li va traslladar la demanda de poder participar en els espais de reflexió i treball sobre les polítiques d’inserció laboral, el Departament va reiterar la seva negativa.

“El lema del congrés és ‘El treball en una nova economia per a la vida’ i, en aquest espai on s’ha de debatre i decidir sobre com fer front als reptes del treball en els propers anys, les entitats socialsque també defensen una economia per a la vida, no hi seran, malgrat ser un agent indispensable en la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat de les persones en situació d’exclusió social” apunten les dues organitzacions, que afegeixen que “no es pot parlar d’un Congrés que és punt de trobada d’agents socials, referents acadèmics, polítics i econòmics sense incloure el tercer sector social, que és un dels principals agents en el desenvolupament de les polítiques actives d’ocupació a Catalunya”.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *