Més visibles: la Tània i l’Ariadna, voluntàries d’ACAPPS, expliquen al Diari Ara per què és tan important el Codi d’Accessibilitat per a les persones amb sordesa

Més visibles: la Tània i l’Ariadna, voluntàries d’ACAPPS, expliquen al Diari Ara per què és tan important el Codi d’Accessibilitat per a les persones amb sordesa

El Codi d’Accessibilitat, en vigor des de l’1 de març, fa un salt per ampliar l’acció en accessibilitat comunicativa en diferents àmbits, com la cultura, el comerç, el transport, l’administració, els serveis educatius, les empreses; des d’espectacles amb subtítols fins als bucles magnètics (que milloren el so que arriba a l’audiòfon o implant coclear de la persona amb sordesa). Per explicar millor per què és tan important el Codi d’Accessibilitat per a les persones amb sordesa, el diari Ara ha parlat recentment amb la Tània Galián i l’Ariadna Cardelús, totes dues voluntàries d’ACAPPS i activistes per als drets del col·lectiu.

La Tània, amb sordesa de naixement i amb implant coclear des dels dos anys; actualment estudiant de sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Ariadna, que va perdre audició progressivament a partir dels 26 anys, porta dos audiòfons, està graduada en ciències polítiques i no renuncia a tocar el piano amb un programa dels audiòfons per a la música. Comencen una conversa de més d’una hora amb la periodista, expliquen la diversitat comunicativa del col·lectiu: com elles, el 98% es comuniquen en llengua oral, mentre que un 2% utilitza la llengua de signes. Expliquen com llegeixen els llavis per seguir la conversa, com, en converses creuades, es perden informació. Expliquen com han de fer un sobresforç constant per copsar tota la informació, una situació que metafòricament l’Ariadna assenyala que és com viure tot el dia al Japó.

Per facilitar la comprensió dels missatges a les persones que utilitzen audiòfons i implants coclears hi ha solucions, com els bucles magnètics i les emissores FM -d’ús individual- que milloren el so que arriba a la pròtesis auditiva fent-lo més intel·ligible. En actes, com xerrades, seguir-los amb els subtítols en directe és la solució. Aquest és el paper tant esperat que ha de fer complir el Codi d’Accessibilitat, implementant aquestes mesures, fins ara força oblidades, en tots els entorns per garantir una vida plena i autònoma a la persona amb sordesa.

Per a ACAPPS, el nou Codi ha de suposar un abans i un després perquè ha de fer possible la inclusió de la persona amb sordesa a la seva feina, a les aules, als comerços. Arreu. Seguirem ara la seva implementació, difusió i evolució perquè es garanteixi la seva aplicació i s’avanci en els drets de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral

Article al Diari Ara (13 d’abril). “Ser sorda és com viure tot el dia al Japó”.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *