Les persones amb sordesa i famílies demanen mascaretes transparents per poder llegir els llavis
Estrès, ansietat i aïllament són les conseqüències que estan patint per no poder-se comunicar amb l’entorn
Les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS) engeguen la campanya #VullLlegirElsLlavis per fer-ho visible
Barcelona. 28 de setembre de 2020.- Estrès, ansietat i aïllament. Això és el que els provoca a les persones amb sordesa les mascaretes “convencionals”. A Catalunya viuen prop de 180.000 persones amb problemes d’audició. El 97% del col·lectiu es comunica en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se. Per a ells, les mascaretes, imprescindibles per evitar els contagis per la COVID-19, són una barrera de comunicació que els ha fet perdre l’autonomia en el seu dia a dia i en tots els àmbits, a la feina, a l’escola o en les gestions quotidianes. Malgrat que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba, és menys clar i a menys volum. Això els dificulta comprendre allò que els diem i, a més, en quedar la boca tapada, tampoc poden llegir els llavis.
#VullLlegirElsLlavis
“No puc entendre el meu professor d’anglès. No puc entendre la dependenta. No puc entendre el senyor que em ven el bitllet de tren”, explica la Neus Jou. Ella és una de les més de 20 veus que recull la campanya #VullLlegirElsLlavis de la Federació ACAPPS amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Sordesa, el 29 de setembre.
Una solució per al col·lectiu són les mascaretes accessibles a la comunicació, amb la part frontal transparent, que permeten llegir els llavis. Ara bé, a més d’accessibles a la comunicació han de garantir la seguretat i la protecció eficient contra el virus i és indispensable, per al seu ús segur, que estiguin certificades. Per això, i juntament amb la confederació FIAPAS, hem demanat, a nivell estatal, un canvi de normativa que inclogui les mascaretes higièniques accessibles i, per tant, permeti la seva certificació.
A Catalunya, després de 15 dies de curs escolar, la situació és crítica perquè seguim sense tenir mascaretes transparents a l’aula. Des de la Federació ACAPPS estem demanant urgentment als departaments d’Educació i Salut, als fabricants i als laboratoris acreditats, que accelerin tots els procediments perquè les mascaretes accessibles certificades siguin una realitat per a l’alumnat amb sordesa.
Mentrestant, i donat que l’ús de mascaretes accessibles no serà inicialment generalitzat, el col·lectiu reclama solucions que els permetin recuperar la seva independència i autonomia a l’hora de comunicar-se, com per exemple, permetre l’ús de pantalles facials quan es garanteixi la distància de seguretat.
A més, la sordesa és una discapacitat que no es veu i això els genera situacions d’incomprensió en qualsevol lloc, en un supermercat, a la piscina, en una gestió administrativa. “Depenc totalment de l’empatia i bona voluntat de la gent”, diu l’Andreu, un altre testimoni de la campanya, que considera imprescindible que la gent es conscienciï del problema que viuen i els facilitin la comunicació.
L’ESCOLA AMB ALUMNAT AMB SORDESA, pendent de les mascaretes accessibles
El curs escolar s’ha iniciat amb mascareta obligatòria a partir dels 6 anys i sense mascaretes accessibles a les aules amb alumnat amb sordesa. El motiu: encara no existeix cap model de mascareta accessible que compti amb la certificació adequada i, per tant, sigui segura i apte en l’àmbit educatiu. Sí que hi ha un ferm compromís del departament d’Educació, amb partida pressupostària inclosa, per adquirir mascaretes accessibles per adults i infantils un cop hi hagi un model que compleixi la certificació.
Fins que no hi hagi les mascaretes accessibles, indispensables perquè els alumnes amb sordesa puguin llegir els llavis del professorat i seguir el ritme del curs, des d’ACAPPS hem demanat al departament d’Educació que es concreti un protocol d’actuació a l’aula amb l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral, amb mesures alternatives com, per exemple, l’ús de pantalles facials quan el professorat estigui a una distància superior a 1,5 metres.
La nostra entitat, en representació de les famílies amb fill/es amb sordesa que es comuniquen en llengua oral, ha traslladat el neguit que suposa l’inici d’aquest nou curs sense les mascaretes accessibles i ha alertat a Educació del perill que suposa per a la comunicació i l’accés a la informació d’aquest alumnat. Per això, hem demanat que es garanteixi, més que mai, l’accés a la informació i als continguts acadèmics, amb els productes de suport a l’audició i a la comunicació oral a l’aula com són els sistemes FM, els bucles magnètics i la subtitulació de tots els materials audiovisuals.
PER A MÉS INFORMACIÓ I/O CONSULTES: hola@federacioacapps.org