FAQS.

La mascareta, segons les darreres indicacions del govern català, passa  a ser obligatòria en tot moment: també en espais oberts i malgrat es compleixi amb la distància de seguretat.  Una nova mesura adoptada per frenar els brots de contagi. Sabem que l’ús de mascaretes preocupa a les persones amb sordesa i a les famílies, ja que impossibiliten poder llegir els llavis; que hi ha diverses iniciatives de mascaretes accessibles i que tot plegat genera dubtes sobre el seu ús, adquisició, seguretat, entre altres.

VOLEM DONAR RESPOSTA A CADA PREGUNTA SOBRE LES MASCARETES

Portem mesos treballant i fent recerca sobre les mascaretes i les diferents opcions que hi ha i tenim recopilades les respostes a més de 20 preguntes i dubtes que ens han arribat. Ara volem publicar-les i compartir-ho amb un especial FAQS sobre les mascaretes acccessibles.  Si tens alguna pregunta a fer, envia’ns-la i la incorporarem. Volem ser totalment transparents i la vostra participació ens ajuda a ser-ho!

ENVIA’NS LA TEVA PREGUNTA A:

comunicacio@federacioacapps.org

Quina mascareta transparent recomaneu des de la Federació ACAPPS i on es poden comprar?

Des de la Federació ACAPPS intentem fer un seguiment de les mascaretes que surten al mercat per comprovar-ne, en la mesura de les nostres capacitats, la seva funcionalitat i seguretat.

Contínuament apareixen noves mascaretes i, per tant, la informació perquè no quedi obsoleta, l’actualitzarem periòdicament. També responem les vostres consultes i dubtes per correu electrònic a hola@federacioacapps.org.

En el seu moment vam fer una prova de funcionalitat amb cinc mascaretes diferents. El resultat el podeu consultar a l’apartat de l’Observatori de l’Accessibilitat i la Comunicació Oral de les Persones amb Sordesa, on trobareu un informe en què valorem quines mascaretes permeten llegir els llavis més bé tant a curta, mitja i llarga distància.

Cal dir que la Federació ACAPPS i cap de les seves entitats té cap relació comercial o que pugui suposar cap benefici econòmic amb cap empresa productora de mascaretes. Això ens dóna objectivitat i credibilitat com a entitat independent als fabricants : només ens mou informar de les mascaretes transparents pel que fa a funcionalitat (llegir els llavis) i seguretat i protecció davant la Covid19.

 

A la prova realitzada al setembre de 2020 podeu comprovar que la mascareta que va obtenir millors resultats –i amb diferència- és la produïda per Mar Màgic. A més, té l’avantatge que és la més econòmica de les que vam testejar.

 

Com puc saber que una mascareta compleix la normativa?

Els fabricants estan obligats a etiquetar molt millor les mascaretes de manera que puguin demostrar totes les afirmacions que indiquin.

Han de dir, i poder demostrar!, que compleixen la normativa UNE0065, que superen el 90% de filtració bacteriana i que estan per sota de 60 Pa/cm2 de Respirabilitat.

Si veieu que posa que compleixen la norma europea CWA17553 de nivell 70% de filtració és que no compleixen la normativa espanyola, perquè obliga al 90%.

Hi ha alguna mascareta transparent amb protecció equivalent a la FPP2?

No encara. El més probable és que no triguin en aparèixer i segurament no seran del tipus de finestra de plàstic transparent, ni d’aquest teixit translúcid, sinó més aviat d’aquestes de plàstic més o menys rígid amb uns filtres renovables. Però, efectivament, encara no n’hi ha cap.

Aporta un plus de seguretat els tractaments Heiq Viroblock?

Es tracta d’una tecnologia que afegeix una capa de partícules de plata a la superfície, barrejada amb altres productes que “capturen” els virus i bacteris.

El fet que una mascareta porti aquest producte no fa que superi sobrerament les proves de filtració bacteriana, no aporta més eficàcia a la filtració. Sembla que aporta que els virus i bacteris que pot arribar a atrapar no els deixa anar o els deixa inhàbils per al contagi. És a dir, que protegeix del contacte amb la mascareta.

Des de l'associació teniu pensat fer algun tipus d'acord amb una o més empreses de mascaretes transparents per tal que no suposin una barrera econòmica per a les famílies?

Des d’un principi ens vam plantejar el treball amb les mascaretes per crear una protecció que no existia al mercat. Quan estàvem a punt de generar el nostre prototipus vam trobar algunes empreses que estaven en un nivell de desenvolupament relativament semblant al nostre i vam decidir abandonar el nostre projecte. Sempre seria més car, doncs no tenim la infraestructura i l’hauríem d’haver llogat.

 

Sabem que altres entitats tenen acords comercials o de solidaritat amb empreses. Nosaltres vam decidir no fer-ho. Vam posar tot el coneixement que havíem acumulat al servei de totes les empreses que vam conèixer per intentar accelerar la seva sortida al mercat i per millorar els seus productes.

Si mantinguéssim alguna relació comercial o de solidaritat amb empreses el nostre consell o opinió podria venir mediatitzat pels interessos generats.

Sí que és veritat que alguna empresa ens ha ofert comprar mascaretes amb “tara”. Sabeu que la indústria tèxtil genera productes que no superen els controls de qualitat decvegades per qüestions estètiques. A les famílies que ho necessitin els suggereixo que demanin si tenen aquesta mena de productes, que potser els poden comprar a preu molt assequible.

Cal dir que si mirem els preus i el nombre de rentades que suporten tenen un cost més car al de les mascaretes higièniques ordinàries:

 • A 6’70 euros una mascareta de finestra a 10 rentades surt a 0’67 € la mascareta,
 • A 14’50 € 20 rentades, 0’73 €

Per això és important que el Departament d’Ensenyament acabi de desplegar el pla previst que era de repartir mascaretes també per a l’alumnat amb sordesa i tots els seus companys.

Quin repartiment se n'han fet a les escoles?

En principi el pla inicial era comprar prop de 800.000 mascaretes a repartir entre alumnat i professorat d’escoles i instituts on hi hagués alumnat o professorat amb sordesa.

Que en tinguem coneixement, el pla es va aturar després de comprar-ne’n 54.000 unitats que es van repartir entre el professorat de les escoles i instituts amb alumnat o professorat amb sordesa.

En quina situació es troben els centres educatius amb alumant sord respecte a l'ús de les mascaretes transparents així com la seva distribució?

Pel que coneixem, les mascaretes trasparents, les 54.000 unitats adquirides, s’han repartit entre el professorat dels centres amb alumnat o professorat amb sordesa. Ha mancat un protocol de distribució de mascaretes, esprais i informació.

En què us baseu com a entitat de persones amb sordesa per recomanar les mascaretes transparents del fabricant Mar Magic?

Al setembre vàrem fer una prova a diferents mascaretes que estaven al mercat i que utilitzaven diferents estratègies per facilitar la lectura labial.

Una era d’un plàstic rígid i incorporava un filtre a sota la barbeta, una altra era una làmina de plàstic cosida a una tela, una altra era d’un teixit translúcid o semitransparent, una altra era de fabricació americana i, finalment, una d’artesanal.

La prova consistia en simular una situació a una aula:  10 persones amb sordesa van fer un dictat conduït per una logopeda especialitzada en persones amb sordes (tres frases diferents amb cada mascareta). En acabar el dictat, responien una enquesta per valorar, de cada mascaretes, quina els havia permès llegir millor els llavis.

 

El resultat, tant de l’enquesta com de la correcció del dictat, va determinar sense cap mena de dubte i a força distància de les altres mascaretes, que la mascareta que millor permet la lectura labial a curta distància (menys de 2m), mitja distància (entre 2m i 4m) i llarga distància (més de 6m) era la de Mar Magic.

Us convidem a tots a consultar l’informe tècnic d’aquesta prova a l’apartat del nostre web Observatori de l’Accessibilitat i la Comunicació Oral de les Persones amb Sordesa.

On es poden comprar mascaretes? Quin preu tenen?

Les mascaretes transparents es poden comprar online. Els preus oscil·len entre els 6 € i els 14 €. Us recomanem, sobretot, que abans d’adquirir una mascareta comproveu que estigui certificada per laboratoris acreditats, és l’únic que garanteix que són segures davant la Covid19.

El plàstic no s'embafa quan parlem?

Si, és inevitable que després d’una estona portant la mascareta s’enteli. Però es resol si seguim correctament les indicacions per a un ús correcte de la mascareta.

La millor solució a aplicar és l’esprai antibaf: només calen tres pulveritzacions a la part interna del plàstic frontal de la mascareta, deixar actuar 5 segons passar suaument un mocador de paper o deixar assecar (depèn de l’esprai), i ja ens la podrem posar: no s’entelarà gens quan parlem i l’efecte durarà entre dues i tres hores d’ús continuat. Després, es pot tornar a aplicar un segon cop l’esprai antibaf. Aquest producte es pot trobar a qualsevol botiga i/o cadena esportiva i no és tòxic (és el mateix que s’utilitza en els esports d’immersió aquàtica). També es pot utilitzar sabó líquid antigreix; s’aplica només una gota, s’estén i es retira l’excedent amb un mocador de paper.

Quantes hores seguides es poden portar perquè segueixin sent segures?

Com les mascaretes higièniques convencionals, passades les 4 hores cal netejar-les. Ara bé, les mascaretes amb finestra convé canviar-les cada dues hores i esperar a que s’assequin, doncs la humitat de la respiració es concentra en la part tèxtil i segurament passades unes dues hores d’ús continuat l’efecte de l’esprai antibaf sumat a que el teixit està més saturat d’humitat no l’absorbeix prou.

A les dues hores es canvia, passades dues hores es torna a la primera i dues hores més tard a rentar.

Hi ha algunes mascaretes d'aquest tipus que no s'entelin, siguin còmodes i eficaces per COVID?

Eficaces en la filtració bacteriana sí. Les que ha distribuït el Departament d’Educació ho són, si no no haurien pogut comprar-les.

Altra cosa és si s’entelen o no. En principi amb l’esprai antibaf triguen molt més en entelar-se. A ACAPPS hem observat que hi ha persones a les que se’ls entela ràpidament i hi ha persones que no.

Sabem d’empreses que estan treballant per ampliar el gap de temperatures a partir del qual s’entelen, intentant que sigui de més de 10 graus, però hi estan treballant, això vol dir que no ho han aconseguit.

Per què no es deixen d'utilitzar les que tenen finestra i s'utilitzen les de material transllúcid?

Perquè les de finestra transparent mantenen els valors de filtració bacteriana després de les rentades, les altres no en coneixem cap que ho faci. En altres paraules, no compleixen normativa.

 

 

Realment el plàstic és prou clar perquè les persones amb sordesa puguin llegir bé els llavis a través d'aquesta mascareta?

En principi sí, tot i que no és una forma tant òptima de comunicar com sense portar mascareta. El problema principal està en la posició de l’interlocutor/a: com que el plàstic està al frontal, si estàs una mica de perfil la lectura labial no es pot fer prou bé.

Són reutilitzables? Fins a quants cops es poden utilitzar?

La normativa exigeix que totes les mascaretes higièniques reutilitzables es puguin rentar com a mínim cinc cops. Això dependrà de la tela amb què estiguin fetes. Al mercat n’hi ha que aguanten cinc, deu i fins i tot 30 rentades.

El Ministerio de Industria, Comercio y Turismo exigeix que es puguin rentar de maneres molt concretes per eradicar-ne el virus: rentar-les a màquina a 60º; a mà després d’estar en remull 30 minuts en aigua i lleixiu o amb productes virucides homologats. Pel que fa a les mascaretes accessibles, per reutilitzar-les, cal rentar-les amb aigua i lleixiu. El problema actual és trobar un plàstic que garanteixi la seva integritat després d’exposar-lo al lleixiu.

Nosaltres, per a les que porten una làmina de plàstic us recomanem que la desinfecció la feu amb un esprai virucida i la neteja a mà per evitar que el plàstic es faci malbé o quedi marcat.

Comprovar quants cops es poden reutilitzar és important a l’hora de comparar preus.

Es pot respirar bé malgrat el plàstic? No donen sensació de falta d'aire?

Aquest és un tema clau. Des de la nostra perspectiva hi ha tres elements determinants de la normativa i un quart que cal tenir molt presents. Un d’ells té a veure amb l’oposició a la respiració que planteja la mascareta.

Aquesta dada es pren mesurant la pressió atmosfèrica diferencial a l’interior i a l’exterior de la mascareta, que ha de ser inferior a 60 Pa/cm2.

Per tal que les mascaretes que incorporen un plàstic davant les vies respiratòries no plantegin una oposició a la respiració excessiva cal un exercici de disseny de la mascareta que és senzill d’entendre.

Pensem en com són les mascaretes de tela: un rectangle que ens cobreix de galta a galta, de sobre el nas a la barbeta. La part de la mascareta que està en contacte amb la pell està “tapada” no permet l’entrada d’aire. L’aire només entrarà per la part de tela que està separada de la cara.

A les mascaretes accessibles aquesta part de tela parcialment està coberta pel plàstic, que és impermeable i no permet l’entrada de l’aire. Així cal fer-ne un disseny que ampliï la superfície de tela que no estigui “tapada” per la pell de manera que permeti l’entrada de l’aire.

Per això és molt important que les mascaretes compleixin la normativa, no només comprovant el comportament dels seus components per separat (la tela) sinó el comportament de la mascareta en el seu conjunt.

Cal garantir mascaretes accessibles, segures i que protegeixin davant del Covid19

Cal garantir mascaretes accessibles, segures i que protegeixin davant del Covid19.

 

Com es renten? Poden anar a la rentadora?

La normativa indica tres formes possibles de neteja de les mascaretes que permeten assegurar que s’elimina el virus de les mascaretes, però cal tenir present que la normativa està pensada per mascaretes higièniques reutilitzables ordinàries, fetes totes de tela, que sí que poden anar a la rentadora.

Pel que fa a les nostres mascaretes el tema del rentat té una importància cabdal, doncs el plàstic, si en porten, condiciona molt de quina manera les podem netejar: a la rentadora el plàstic podria espatllar-se, deformar-se o perdre transparència. Cal veure què diu cada fabricant.

Així a les mascaretes accessibles reutilitzables de roba els queda o bé el rentat a ma després de submergir-les mitja hora en una solució de 50 parts d’aigua per una de lleixiu, o bé els esprais virucides que el Ministerio ha homologat.

La nostra recomanació és que les netegeu a mà sense lleixiu i que les desinfecteu amb un esprai virucida. La neteja traurà la brutícia que pugui haver adquirit, la desinfecció matarà el virus.

El plàstic de la mascareta no s'espatlla o ratlla amb els rentats?

És possible que sí. Cal seguir les especificacions del fabricant que està obligat a posar indicacions sobre com rentar-les.

Són eficients contra el virus? Protegeixen com les altres?

Si estan certificades sí: la normativa exigeix que els fabricants i distribuïdors se n’assegurin que compleix determinats valors d’eficiència de filtració i de respirabilitat i que els mantingui després d’un mínim de cinc rentades.

El problema és que el Ministerio de Industria Comercio y Turismo, quan va fer la normativa i va definir com havien de fer les proves a les mascaretes els laboratoris que certifiquen les mascaretes, no va pensar amb les persones amb sordesa i les mascaretes accessibles. Les indicacions que ha donat als laboratoris és que han de fer les proves en pla al teixit que hi ha just davant les vies respiratòries.

Però les mascaretes accessibles tenen un plàstic davant les vies respiratòries. Per tant, amb la normativa actual cal fer una pirueta, que consisteix en fer una prova diferent a la prevista: provar el comportament del conjunt de la mascareta no pas del teixit. Es tracta de la prova de la norma UNE 14683.

Aquesta prova dona més i millor informació de la mascareta que no pas la prevista pel Ministerio. Ara bé, obliga als consumidors a dominar una informació sobre diferents normes que ha d’obtenir els valors de la norma UNE 0065, però mesurats segons la UNE 14683 que no fa res més que embolicar-nos i situar-nos davant la indefensió com a consumidors.

Avui els laboratoris ja estan fent aquestes proves, però al principi calia convèncer-los. Comproveu sobre tot que les proves estan fetes al conjunt de la mascareta, no pas a la tela.

Són mascaretes segures?

Les mascaretes que puguin acreditar que compleixen una eficiència de filtració superior al 90% i una oposició a la respiració inferior a 60 Pa/cm2, que mantenen aquests valors després de cinc rentats normatius, que el plàstic manté la seva integritat després del rentat i que és apte per respirar-hi a menys de cinc centímetres de distància, sí.

Cal anar en compte i si tenim dubtes, preguntar. Que el teixit que porta la mascareta estigui certificat no vol dir que ho estigui el conjunt de la mascareta.

Estan homologades?

Les mascaretes higièniques no tenen un procés d’homologació. Sí que han d’estar certificades per laboratoris acreditats.

En aquest tema els mitjans de comunicació i la indústria ho estan fent molt malament,  parlen d’homologació erròniament ja que les mascaretes higièniques no són productes sanitaris: cal parlar de certificació, no d’homologació.

 

Han d’estar certificades per un laboratori acreditat i tenim el dret com a consumidors a que els fabricants i els intermediaris ens facilitin els certificats per comprovar-ho.

 

En els darrers mesos han sorgit moltes mascaretes de diferents fabricants semitransparents. Han sortit notícies que alertaven que un dels laboratoris que les certifica, ITEL. Com podem saber quines són segures per al seu ús?

Si feu una cerca per internet sobre aquest laboratori no us quedarà gaire clar què és el que passa amb ell. Oficialment sembla que no hi hagi res, però els comentaris que hi ha a pàgines com la d’ENAC (Entidad Nacional de Certificación) no el deixen gaire bé.

Nosaltres no tenim capacitat per saber si les afirmacions del Consejo General de Colegios de Farmacéuticos de España són certes o no, però sí que podem recomanar-vos que intenteu que les mascaretes que compreu tinguin:

 • Un certificat d’un laboratori acreditat: AITEX, CNMP o Eurofins,
 • un certificat de més d’un laboratori en què coincideixin els valors (o siguin molt aproximats) de:
  • Eficàcia de Filtració
  • Respirabilitat
 • hagin passat els controls de compres d’una administració pública rellevant, com un ajuntament gran, una diputació o una comunitat autònoma.

És una situació en què els consumidors hem de conèixer els detalls tècnics ja que és un producte que ha de garantir la protecció de la Covid19. Esperem que no triguin gaire en millorar la regulació, tot i que no tenim notícies de que això hagi de canviar aviat.

Hi ha mascaretes accessibles infantils?

Sí, de mascaretes transparents se’n vénen per a persones adultes i per a infants també.

Què garanteix l'homologació d'una mascareta?

Les mascaretes higièniques no tenen definit un procés d’homologació, que suposaria que una autoritat n’avala les seves prestacions. Si que han de complir una normativa (UNE 0065) i el que fan les empreses és anar a un laboratori i demanar-los que els facin unes proves i certifiquin si els resultats superen els valors que la norma exigeix.

La norma exigeix bàsicament tres coses: que és segura per a qui la porta, que és segura per la gent del seu entorn perquè compleix la seva funció i que és un producte de consum raonable.

Per això la normativa fixa tres mesures:

 • L’Eficiència de Filtració, que garanteix que no permet que les partícules de 3 micres o més que expulsem en la respiració surtin fora de la mascareta en un 90% o més. Aquesta mesura fa referència a si compleix la seva funció
 • L’oposició a la respiració o respirabilitat, que ha de ser inferior a 60 Pa/cm2. Aquesta mesura fa referència a la seguretat de qui la porta.
 • Que manté aquests valors després de 5 rentats normatius. Aquesta mesura fa referència a que no ens pugui vendre una mascareta reutilitzable que perd les seves propietats quan es reutilitza

A banda també reclama que s’ajusti bé a la cara, que els materials amb que esta feta siguin innocus al contacte amb la pell, etc. Detalls que són més evidents, però que cal també tenir en compte.

Nosaltres recomanem que les mascaretes estiguin certificades o bé per un laboratori acreditat pel Ministerio o bé per més d’un laboratori o bé hagin superat els controls per a la compra pública d’una administració autonòmica, ajuntament gran o diputació.

Ja hi ha iniciatives d'aquest tipus. No estan homologades?

Com diem, no existeix procés d’homologació per a les mascaretes higièniques. El que sí poden estar certificades per un laboratori conforme compleixen determinats valors, tant d’eficàcia de filtració (superior al 90%), com de respirabilitat (inferior a 60 Pa/cm2).

La normativa actual de mascaretes higièniques no permet que les mascaretes que tenen un plàstic just davant les vies respiratòries superin les proves que requereix la certificació per part d’un laboratori acreditat. Sí que està certificat el teixit que porten aquestes mascaretes.

En no estar certificades, cap organització les pot comercialitzar sota la normativa UNE 0065 que és la de les mascaretes higièniques, ja que podria suposar unes sancions molt importants administratives per la via de consum fins i tot penal si es pogués demostrar contagi. Ara bé, hi ha dos aspectes a tenir en compte que compliquen la cosa. D’una banda la normativa UNE0065 no obliga a comercialitzar tenint el certificat, només obliga a assegurar-se que compleix els valors que exigeix la norma. I de l’altra s’estan comercialitzant mascaretes que venen a dir no pas que compleixen la norma UNE0065, sinó que superen els valors que marca la norma. És una apreciació de matís, però és raonable veient la manca de cobertura que tenen aquestes mascaretes per part de la normativa del Ministerio de Industria Comercio y Turismo.

D’aquesta manera, si es fa servir una tela homologada i un plàstic al que no se li facin més grans els forats del cosit amb una tensió mínima raonable i té un disseny que amplia la superfície de tela que permet l’entrada d’aire, hom pot suposar que en principi hauria de complir les exigències de la norma. Nosaltres som partidaris de recomanar només les que puguin assegurar que han posat a prova la mascareta sencera i no només la tela.

D’altra banda apareixen iniciatives que han posat a prova la mascareta en altra mena de normatives. Algunes d’elles prometedores. Cal mirar cas per cas i consultar la normativa a la que s’acullen i la certificació que tenen del seu compliment.

Enviareu mascaretes transparents a les persones sòcies d'ACAPPS?

Ens hauria agradat poder-les enviar a cada persona associada però no és viable pels costos que ens representa: som 1.100 persones sòcies. Ens és inviable assumir econòmicament aquest cost (calculat en 12.000€ aproximadament).

Els socis/es d'ACAPPS tenim descomptes per a la compra de les mascaretes transparents?

No tenim descomptes perquè des d’ACAPPS no produïm mascaretes i no hem volgut arribar a cap acord amb cap empresa per aconseguir beneficis econòmics. Hem volgut preservar en tot moment la nostra independència als fabricants per poder opinar lliurement en tot moment i no estar condicionats per altres interessos que no sigui trobar les mascaretes transparents més eficaces i funcionals per llegir els llavis, alhora que segures.

 

El preu de les mascaretes d’un sol ús està al voltant dels 0’30 € a les cadenes de supermercats. Coneixem de mascaretes que resisteixen fins a 30 rentades i que tenen un preu inferior als 9 € de manera que no suposen un preu diferencial en relació a les mascaretes higièniques ordinàries.

A ACAPPS en tindreu d'aquestes mascaretes per quan vinguem a una tutoria amb el nostre tècnic/a?

A ACAPPS  comptem amb diferents tipus de protecció en funció de les mesures de seguretat que calen i les necessitats de les persones que atenem.

Tenim mascaretes transparents que hem comprat a MarMagic, mascaretes diverses que ens han donat diferents organitzacions: el Govern Central a través del CERMI, el Consell de la República, el Departament de Salut, l’Ajuntament Barcelona –a través de l’IMPD- i el de Santa Coloma de Gramenet . També tenim pantalles de protecció facial, les Maskcat, produïdes per Disseny3D i que està promocionant la Cambra de Comerç que produeix Disseny3D.

Cada sistema de protecció és adient per a situacions diferents i complim la normativa.

Tanmateix hem de saber que una mascareta higiènica no és un EPI (equip de protecció individual), així que en casos de riscos laborals o d’entorns sanitaris és obligació usar altres mecanismes.

També hem de dir que en aquests moments prioritzem l’atenció en línia i només en casos que no sigui possible oferim atencions presencials prèvia cita amb el/la tècnic/a referent.

Sóc una persona amb sordesa. Estan molt bé les mascaretes però només tenen sentit si les porten les persones amb les que ens hem de comunicar, tinguin sordesa o no. Com arribaran a aquestes persones? Comerços, administracions, escoles, companys de feina?

Sí, correcte. Per això des de la Federació ACAPPS hem dut a terme una campanya de comunicació i de sensibilització #VullLlegirElsLlavis a les xarxes socials i que més de trenta mitjans de comunicació se’n van fer ressò. Hem incidit social i políticament: després de la nostra compareixença a la Comissió d’Educació al parlament el conseller d’educació va anunciar la distribució de 64.000 mascaretes transparents a les escoles.

Ara aquesta campanya, que mantenim activa, posant l’accent ara en la necessitat que les persones amb sordesa puguin llegir els llavis en el seu lloc de feina, amb el seu equip, clients,… Aviat es podrà seguir a xarxes. També cal dir que des d’ACAPPS distribuirem mascaretes transparents a les empreses amb treballadors/es amb sordesa que formen part de la Xarxa d’Empreses Compromeses d’ACAPPS.

Educació ha proporcionat mascaretes transparents a les escoles amb alumnat i/o professorat amb sordesa per a les classes. Sabeu com estan funcionant?

Ens estan arribant informacions diverses i de tot tipus. Estem treballant en un procés d’avaluació de la iniciativa que ens agradaria poder dur a terme.

De fet les darreres mascaretes han arribat a principis de gener als CREDA, i aquests els han hagut de fer arribar a les escoles amb alumnat i/o professorat amb dificultats auditives.

Del Departament no tenim per ara notícies sobre la seva valoració. Hi treballarem.

Des de la Federació ACAPPS vau ser motor en la reivindicació del dret de l'alumnat amb sordesa a tenir mascaretes transparents a les aules. Teniu previst noves accions per estendre-ho a altres espais, com les administracions, universitats, comerços en què també les necessitem?

I tant! A les universitats ja hi estem treballant des de fa mesos i n’hi ha que n’han adquirit i fins i tot n’han fabricat.

Pel que fa a altres administracions, les locals, és un dels objectius del 2021: aconseguir que el màxim d’administracions locals als espais d’atenció a la ciutadania tinguin protocols clars que permetin a les persones amb dificultats auditives comunicar-se sense problemes.

Si són útils a les persones amb sordesa i altres col·lectius de salut mental com és que costa tant que s'homologuin? Hi ha ajuda de l'administració pública per fer-ne'n i garantir-ne'n?

Des de la Federació ACAPPS hem estat en permanent contacte tant amb el Departament de Salut com amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i els hem requerit a que emprenguin la iniciativa, tant pel que fa a les mascaretes accessibles com pel que fa a garantir l’accessibilitat de la comunicació que han estat emetent durant la crisi.

En el tema de les mascaretes cal dir que hi ha diversos fronts oberts. Està la regulació, la normativa, que depèn del Govern Central i que FIAPAS està treballant perquè responguin a les necessitats del nostre col·lectiu regulant les mascaretes accessibles, tot i que sembla que això està en punt mort.

D’altra banda hi ha el problema de les mascaretes de rang superior a les higièniques. Les mascaretes quirúrgiques, FFP2 i FFP3 no es poden produir a la indústria tèxtil ordinària i després desinfectar-les. Cal fabricar-les en un entorn ja asèptic, així que és la indústria sanitària la que cal mobilitzar i això ja és més complicat en un moment que estan treballant a màxima capacitat en els EPI’s ordinaris.

Des de la Federació ACAPPS efectivament pensem que les Administracions Públiques han de liderar la recerca de solucions en aquest sentit si el mercat no ho fa pel seu compte i no ho està fent per a les mascaretes EPI’s.

Des que va començar l’Estat d’Alarma les organitzacions de la Discapacitat a través del COCARMI, la Federació ACAPPS entre elles, ens hem reunit cada 15 dies o setmanalment amb la Generalitat (Salut i Treball, Afers Socials i Famílies) per fer seguiment dels problemes específics dels col·lectius als que representem cada organització, l’afectació del virus als serveis que realitzem i les dificultats per operar que ens hem anat trobant. En aquestes reunions hem plantejat la necessitat de fer accessible la comunicació i els EPI’s.

De fet és gràcies a la interlocució de la Federació ACAPPS i de la demanda ciutadana que el Departament d’Educació va decidir comprar mascaretes accessibles per a totes les escoles amb alumnat i professorat amb sordesa (just després de la nostra compareixença a la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya).

Teniu suport de les administracions o d'empreses per poder-les fer?

En el camí que hem emprés des del mes de març hem trobat empreses, institucions i persones fantàstiques. Una de les feines que no voldrem deixar de fer al final de tot aquest procés és un reconeixement públic.

El procés per aconseguir una mascareta que compleixi els valors que requereix la normativa i poder-ho acreditar és una cursa d’obstacles que en alguns trams hem fet acompanyats de persones que ens han donat suport i que la seva contribució ha estat cabdal. Queda compromès en el nostre calendari de futur emprendre una acció de reconeixement cap a totes aquestes persones. Art&Seams, la dissenyadora del nostre prototip, una empresa del packaging alimentari, una empresa del polígon petroquímic de Tarragona que ens assessora amb el plàstic, empreses que ens han ofert el seu producte a preus simbòlics que hem hagut de rebutjar per no ser normatius, persones de laboratoris que per convèncer als seus caps de les adaptacions que haurien de fer-nos han hagut de fer hores i hores a càrrec seu. Vivim en un lloc que compartim amb gent meravellosa i caldrà reconèixer-ho i celebrar-ho!

Quina diferència hi ha entre la mascareta i les pantalles protectores facials, que també són totes transparents i ja se'n comercialitzen?

El virus es transmet a partir de les partícules que expulsem a través de les vies respiratòries quan entren en contacte amb boca, nas o ulls. Les pantalles ens protegeixen els ulls i de les partícules més grans que poden expulsar per les vies respiratòries les persones que tenim davant nostre.

Tot i així, poden quedar suspeses en l’aire una certa quantitat de partícules que les persones que tenim al nostre voltant puguin respirar. D’aquestes partícules les pantalles sovint no ens en protegeixen prou, tot i que s’estan fent desenvolupaments tècnics que les milloren de manera molt significativa.

És per això que la normativa demana que cadascú porti una mascareta que garanteixi que les partícules que cadascú emet quedin a la mascareta o la pantalla.

De moment la mascareta es considera la mesura normativa. Caldrà veure en desenvolupaments industrials futurs i valoracions normatives de més endavant com evoluciona el tema.

Crec que hem de tenir present que tot això ha d’evolucionar encara i molt.

Rentar-se les mans amb freqüència és l’altra mesura, doncs ens toquem la cara centenars de cops al dia sense adornar-nos-en. La pantalla té l’avantatge que alguns models eviten que ens la toquem, reduint un dels riscos de contagi.

I finalment la distància facilita que la concentració de virus que podem arribar a respirar sigui molt menor, de manera que no hi hagi prou càrrega viral per contagiar-nos

 

 

I finalment la distància facilita que la concentració de virus que podem arribar a respirar sigui molt menor, de manera que no hi hagi prou càrrega viral per contagiar-nos.