Torna a accedir a les ponències de la 22a edició de les Jornades de Formació en Modalitat Oral de les Persones Sordes

Torna a accedir a les ponències de la 22a edició de les Jornades de Formació en Modalitat Oral de les Persones Sordes

Ja podeu accedir als vídeos subtitulats de totes les sessions que van tenir lloc en el marc de la 22a edició de les Jornades de Formació de les Persones Sordes en Modalitat Oral, celebrades el passat 4 de novembre a l’auditori Fort Pienc de Barcelona.

 

Sessió #ImplantsCoclears (enllaç al vídeo)

Xavier Martín, vicepresident de la Federació ACAPPS, va presentar la sessió d’Implants Coclears. Va destacar que els resultats de l’IC en nadons és espectacular i així s’ha tractat en edicions anteriors. En aquestes Jornades, vam convidar al Dr. César Orús, otorinolaringòleg i director d’Implants, i la logopeda Elisenda Roig, de l’Hospital de Sant Pau, per parlar de la necessitat i de l’ajuda dels implants coclears per a persones sordes adultes.

Sessió #EducacióInclusiva (enllaç al vídeo)

Magda Giralt, logopeda i responsable del Servei d’Atenció i Suport a les Famílies, va presentar la taula “Experiències de l’aprenentatge de l’anglès en joves amb sordesa” amb Marcos Pagès, representant de T-Oigo, i Raquel Molinos, sòcia d’ACAPPS i estudiant d’anglès.

Sessió #JovesAmbCapacitats (enllaç al vídeo)

A les Jornades vam repetir l’experiència de l’any passat de fer  una tertúlia amb joves que tenen en comú la discapacitat auditiva i el fet de compartir una gran afició. Aquest any, a més, l’afició ha estat comuna: l’esport. Esports de tot tipus que no han estat incompatibles amb la sordesa. Vam parlar amb la Sara Fernández, mare de l’Iñigo Bao, un gran apassionat dels esports, i en Sergi Jurado, triatleta.

La Sara ens va explicar com l’Iñigo, que acaba de fer 8 anys, ha practicat tot tipus d’esport. Actualment, esquí, paddlesurf, tennis i esgrima, aquests últims els seus preferits perquè els pot practicar tot l’any. No li fa por fer cap esport i, amb 8 anys, és conscient que ha de tenir cura dels seus implants –en porta dos– i posar-se la funda en el cas dels aquàtics. En els esports que necessita portar casc, com l’esquí o la motocross, els van adaptar fent un forat: sempre porta els implants.

També va ser un plaer poder sentir l’experiència del Sergi. Un noi a qui l’esport li va fer passar del “NO PUC” al “SÍ PUC”. Ell és triatleta i, degut a les característiques de les proves, s’ha de treure l’implant a les competicions. Per això reivindica a les federacions catalana, espanyola i internacional que adoptin mesures d’accessibilitat com, per exemple, un banderí o senyal visual en el moment del tret de sortida que no pot sentir i que li causa perdre segons d’avantatge respecte els altres competidors. Us recomanem especialment que veieu el documental Triatlón en silencio on explica la seva experiència i reivindicació.

 

Sessió #Tecnologia (enllaç al vídeo)

Ingrid Rubio, audioprotesista de la Red Pediátrica Widex, patrocinadors de les Jornades, va presentar els audiòfons recarregables Beyond Z. L’alimentació dels audiòfons són les piles. Partint d’aquesta premisa, i tenint en compte que la tecnologia ha incrementat l’ús de les bateries, la indústria ha volgut donar solucions respectuoses també amb el medi ambient. En aquest sentit, Rubio va presentar els audiòfons recarregables Beyond Z. Les empreses han adaptat la nova tecnologia i la demanda de connectivitat als audiòfons, bateries de liti i piles reciclables per dotar-los així de més autonomia.

Sessió #Accessibilitat (enllaç al vídeo)

La tarda de les Jornades va continuar amb una interessant taula a càrrec del servei d’accessibilitat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Concretament, amb Rosa Vallverdú, la responsable d’Accessibilitat, i de Francesc Mas, del departament de gestió de projectes d’Enginyeria, Recerca i Innovació. Vallverdú va explicar la subtitulació de continguts a la CCMA: tots els continguts emesos per TDT amb subtítols disposen, actualment, del mateix servei de subtitulació a la web. A més, Francesc Mas va explicar que des del febrer també a les aplicacions mòbil per a android i IOS. Mas va fer una demostració pràctica de com activar els subtítols a les apps i de com, a més, es poden personalitzar en funció del gust de cada usuari/a (posició dels subtítols, mida de la lletra, …).

 

Sessió #InsercióLaboral (enllaç al vídeo)

La sessió d’inserció laboral va tancar les Jornades 2017 amb una taula en què Conxi Rafael, tècnica del Servei d’Inserció Laboral, va presentar l’experiència del mentoring com a nova metodologia per a la inserció laboral. Per exemplificar-ho, vam comptar amb el testimoni de Jaime Rofès, propietari de Boolean Work, empresa de serveis web i aplicatius, que ha fet de mentor a Carlos Duarte, usuari del nostre Servei d’Inserció Laboral.

 

Acte de Cloenda (enllaç al vídeo)

Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, acompanyat per la resta de representants de la Junta Directiva de l’entitat (Ramon Espinach, Marta Capdevila, Raimon Jané, Maria Moñino i Xavier Martí d’esquerra a dreta), va tancar les Jornades de l’entitat agraint la participació a tots els assistents i destacant la qualitat de les ponències i dels projectes presentats al llarg del dia.

 

Presentació de la campanya #GivingTuesday (enllaç al vídeo)

 

Acte Premis Federació ACAPPS 2017

Les Jornades també van ser el marc del lliurament de la vuitena edició dels Premis Federació ACAPPS. Aquest any, el premi Individual va recaure la Rosa Vallverdú, responsable d’Accessibilitat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per la seva trajectòria personal dedicada a la promoció i l’impuls de l’accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes. També per l’estreta col·laboració que ha mantingut amb la nostra entitat per a la millora constant de la subtitulació en els canals de la CCMA. La distinció a Entitats va ser per la companyia ALCAMPO per les seves actuacions en matèria d’accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes en els supermercats de la cadena amb la instal·lació, senyalització i seguiment dels bucles magnètics en caixes i punts d’atenció al client / a . També per la seva aposta i compromís en pro de la inserció laboral de persones sordes i per demostrar com es poden trencar prejudicis amb l’exemple: les persones sordes poden treballar atenent al públic. Finalment es va reconèixer la campanya de sensibilització Accessibilitat és INCLUSIÓ que, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Sordes, vam fer col·laborativament a l’Alcampo de Sant Quirze del Vallès.

 

Share