El sector de la discapacitat reclama l’aprovació immediata del Reglament que ha de desplegar la Llei d’Accessibilitat al conseller El Homrani
Barcelona, 12 de juliol.- Representants del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), entre aquests Raimon Jainé, president de la Federació ACAPPS, es van reunir ahir amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per abordar les prioritats de les persones amb discapacitat i les seves famílies. En aquest sentit, vam demanar l’aprovació immediata del Reglament que ha de desplegar la Llei d’Accessibilitat: els dos anys de retard per aprovar-lo impedeix el ple exercici dels drets de les persones amb discapacitat.
La Llei d’Accessibilitat de 2014 preveia que s’havia de disposar del corresponent reglament, com a molt tard, el 2016. A data d’avui, encara no hi ha cap previsió de quan s’aprovarà. El decret és clau per avançar cap a una societat més inclusiva ja que per primera vegada es contemplaran mesures d’accessibilitat a la comunicació i cognitives. A més, l’accessibilitat en béns, productes i serveis és un requisit imprescindible per l’exercici de qualsevol altre dret: l’educaió, la salut, el treball, la cultura,…
D’altra banda, per garantir la perspectiva de la discapacitat en totes les polítiques del Govern, i amb la voluntat de col·laborar en la construcció de polítiques socials més inclusives, el comitè ha demanat que es reemprenguin les reunions del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT). Un òrgan pensat i creat per assessorar el Govern en les qüestions que afecten directament a més de 550.000 persones amb una consulta prèvia abans d’impulsar qualsevol mesura governamental.
En relació a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, el comitè ha demanat que es doti amb més recursos els programes que afavoreixen la inserció a l’empresa ordinària i que es garanteixi la continuïtat d’aquests serveis d’inserció. Així mateix, pel que fa als Centres Especials de Treball, ha demanat el compliment de la moció 131/XI aprovada al Parlament de Catalunya, que insta al Govern a garantir el 50% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a tots els treballadors dels CETs i el 75% per al col·lectiu amb especials dificultats.
D’altra banda, s’ha posat de relleu la necessitat d’adaptar la legislació vigent als principis i mandats de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, pendent deu anys després de la seva entrada en vigor.
Finalment, en la reunió s’ha instat a avançar en la regulació del concert social i ocupacional, ja que l’actual model de prestació de serveis al col·lectiu depèn principalment de les mateixes entitats. Per això, cal donar estabilitat a aquests serveis i adaptar-los a les noves necessitats i realitats, revisant la cartera de serveis socials, augmentant el nombre de places diürnes i residencials i guanyant en flexibilitat.
Font: COCARMI
Recommended Posts
Presentem la recerca sobre “Salut emocional i sordesa oralista”
21 nov. 2024 - ACAPPS, Accessibilitat, acompanyament, Recerca, salut, sordesa