Estudiants amb discapacitat auditiva analitzen les mesures d’accessibilitat de les seves universitats
En el marc del projecte Per a una Universitat accessible d’ACAPPS, hem volgut conèixer de forma directa l’opinió i la visió de les persones amb discapacitat auditiva que estan estudiant a la Universitat.
Per això, el passat 30 de novembre vam realitzar un workshop a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Hi van participar 11 universitaris/es vinculats/des a ACAPPS; Montse Vilalta, responsable del Programa d’Atenció a les Discapacitats a la UPC; Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS i professor universitari a la UPC; Laia Sullastres, coordinadora del Servei d’Orientació i Inserció Laboral d’ACAPPS i Anna Rossell, consultora per a ACAPPS del projecte Per a una Universitat Accessible. En el marc d’aquest, hem realitzat un estudi, iniciat el 2015, per conèixer l’estat de les universitats catalanes, tant públiques com privades, en matèria d’accessibilitat per a l’estudiantat amb sordesa.
En aquests moments, n’estem fent la revisió i, amb la voluntat de publicar un segon informe, vam recollir a través d’aquest grup de treball les principals inquietuds i opinions dels qui viuen la situació: els estudiants. Ara en farem l’anàlisi i la valoració de les conseqüències que comporta per a la trajectòria acadèmica dels estudiants sords disposar, o no, de suficients recursos de suport a la comunicació.
La reunió va ser molt positiva i productiva. Els participants van manifestar l’interès de continuar fent trobades similars per compartir les seves experiències. Entre moltes qüestions que van sortir a la llum i que van ser unànimes de tot el grup destaquem com a principals punts:
- Disposar d’apunts de qualitat. Una qüestió en debat i no garantida en tots els casos.
- La manca d’accessibilitat en algunes classes i de sensibilització entorn les seves necessitats els suposa un sobreesforç per assolir els estudis.
- Cal formació del professorat sobre les necessitats i els drets de l’estudiantat amb discapacitat.
- Cal que s’inverteixi en mitjans de suport a la comunicació, com les emissores FM, els bucles,…
- Valoren els Serveis d’Atenció a l’Estudiantat amb Discapacitat, tot i que consideren que cal dotar-los de més recursos.
- Es constaten diverses realitats entorn la tercera llengua: els qui en tenen una exempció i els qui incideixen en la importància d’assolir el nivell d’anglès exigit a la resta d’alumnat. Entre ells es van oferir a ajudar–se mútuament.
OBRIM UN GRUP DE JOVES UNIVERSITARIS/ES AMB DISCAPACITAT AUDITIVA, FORMA-N PART!
Arrel d’aquest workshop, hem creat un google grup d’ACAPPS amb els i les joves universitaris/es amb discapacitat auditiva per compartir informacions i per a properes trobades. El grup està obert a tot l’estudiantat sord universitari d’acord amb el nostre projecte. Si estàs interessat/da en formar-ne part, posa’t en contacte amb nosaltres!
universitats@acapps.org whatsapp 600 40 16 31 tel. 93 210 55 30 (Laia Sullastres)
Recommended Posts
Sentim el Nadal! La trobada nadalenca d’ACAPPS
19 des. 2024 - ACAPPS, Accessibilitat, Famílies, infants, sordesa
Entra en vigor la Llei del Dret a la Defensa i les mesures de suport a la comunicació oral
29 nov. 2024 - ACAPPS, Accessibilitat, Autonomia, drets, Federació ACAPPS, sordesa
Sentim el Nadal!
27 nov. 2024 - ACAPPS, Accessibilitat, Famílies, infants, Persones Sordes, sordesa