Els audiòfons es finançaran fins als 26 anys. L’ampliació, per trams, serà efectiva el 2023

Els audiòfons es finançaran fins als 26 anys. L’ampliació, per trams, serà efectiva el 2023

Des del 16 de gener ja tenim, a Catalunya, l’actualització del catàleg de prestacions ortoprotètiques a càrrec del Servei Català de la Salut.

Com us vam informar, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de la Salut de 2018 va acordar l’ampliació, de forma gradual en el límit d’edat per tenir finançats els audiòfons, passant dels 16 anys actuals als 26. Aquest és el finançament que l’estat atorgarà a les comunitats autònomes, que són les encarregades de gestionar-ho en els termes que indica l’ordre ministerial.

Per tant, el catàleg català aplica l’ampliació progresiva per trams fins que es faci efectiva l’any  2023. És a dir: el 2020 la cobertura dels audiòfons serà fins als 20 anys (actualment el límit estava marcat als 16 anys); al 2021, fins als 22 anys; al 2022, fins als 24 anys i, finalment, el 2023 s’arribarà als 26 anys que és l’ampliació total que s’ha aconseguit.

Tal i com també vam manifestar el 2018, i malgrat l’ampliació dels 16 als 26 anys, la notícia la rebem amb un sentiment agredolç. Tot i que hem aconseguit, gràcies al treball en incidència i conjuntament amb la Confederació FIAPAS, una ampliació de deu anys per tenir finançats els audiòfons, des de la Federació  ACAPPS defensem i treballem per al reconeixement d’aquest dret sense cap límit d’edat.

Les pròtesis auditives (audiòfons i implants coclears) han de ser tractades com un DRET de totes les persones amb sordesa, amb independència a la seva edat i/o condició econòmica #SentimiParlem

És preocupant que els audiòfons continuïn sent la ÚNICA pròtesis externa de tota la cartera ortoprotètica amb límit per raó d’edat (ara s’ha passat, això sí, dels 16 als 26 anys…). La pròtesis auditiva s’ha de garantir al llarg de tota la vida d’una persona amb sordesa ja que és essencial en el seu itinerari vital. Els audiòfons han de ser una prestació universal per a qualsevol persona amb sordesa que així li indiqui el seu metge otorinolaringòleg.

Des de la Federació ACAPPS ens reafirmem amb aquest posicionament i continuarem la nostra tasca d’incidència fins a assolir-ho.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *