El sector de la discapacitat reclama un Codi d’Accessibilitat d’acord amb la normativa i les necessitats del reals del col·lectiu
El COCARMI, del qual en som entitat membre, demana la creació d’un Fons Català per a la Promoció de l’Accessibilitat
El Comitè vol fer palesa la seva preocupació per la darrera proposta del Decret del Codi d’Accessibilitat perquè no s’ajusta a les necessitats reals del col·lectiu. Alhora reclama a la Generalitat que incorpori plenament les aportacions de les entitats i que el text s’ajusti als principis i mandats de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, text d’obligat compliment a l’Estat des de l’any 2008.
Després de la celebració, aquesta setmana, del Consell de Promoció de l’Accessibilitat, en el qual es va presentar la proposta de Decret de Codi d’accessibilitat, el comitè considera que el text, que ha de desenvolupar la llei d’Accessibilitat i ha estat “guardat al calaix” durant més de dos anys, no dóna resposta a les necessitats del col·lectiu.
“L’accessibilitat és un requisit imprescindible, una condició prèvia, perquè les persones amb discapacitat puguem exercir plenament els nostres drets, és a dir, viure de forma independent i participar plenament en la societat en igualtat de condicions”, afirma Antonio Guillén, president del COCARMI. Per això, el comitè considera que cal més temps per treballar conjuntament en un text que s’ajusti a les necessitats d’avui de les persones i que incorpori clarament el principi de disseny universal regulant també l’accessibilitat cognitiva.
Així mateix, el comitè expressa el seu malestar perquè la proposta de decret s’ha presentat sense haver respost les al·legacions lliurades anteriorment per part de les entitats, alhora que inclou aspectes que no estaven inclosos en la versió anterior. A més, també vol posar de relleu que la constant innovació i els avenços tecnològics han suposat l’aparició de solucions d’accessibilitat que superen la norma, que en queden fora i, per tant, es deixa passar una oportunitat de regular les solucions més actuals.
Més enllà, però, d’arribar a una proposta de Codi adequada a les necessitats actuals i futures del col·lectiu, el més important és destinar els recursos econòmics suficients i necessaris per al seu efectiu desplegament, tant a les zones urbanes com rurals, de forma que no quedi en paper mullat i es garantexi l’equitat territorial.
Per aquest motiu, el comitè torna a posar sobre la taula dues propostes que donarien resposta a les necessitats de finançament. En primer lloc, la creació d’un Fons Català per a la Promoció de l’Accessibilitat, nodrit pels recursos procedents de destinar-hi l’1 per cent de l’import de la inversió que dediqui anualment la Generalitat a obres i infraestructures i a noves tecnologies i a societat digital.
En segon lloc, que el Fons per al Foment del Turisme, és a dir, els diners recollits per la taxa turística, es destinin a millorar l’accessibilitat i facilitar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat als establiments i serveis turístics. En concret, que serveixin per fer accessible la informació de l’oferta turística, les rutes i l’atenció al públic, fent especial atenció a l’entorn rural..
Font: COCARMI
Recommended Posts
Presentem la recerca sobre “Salut emocional i sordesa oralista”
21 nov. 2024 - ACAPPS, Accessibilitat, acompanyament, Recerca, salut, sordesa