Continuem oferint atenció i suport a les famílies i persones amb sordesa, a distància

Continuem oferint atenció i suport a les famílies i persones amb sordesa, a distància

Els Serveis d’Atenció i Suport a les Famílies i a les persones amb sordesa d’ACAPPS tampoc s’atura. Des de casa, la Magda Giralt, logopeda i tècnica referent d’aquests serveis, continua atenent-vos, resolent dubtes, assessorant-vos i cobrint totes les tasques que exigeixen els projectes i que, gràcies a les tecnologies i una bona connexió a internet, pot continuar fent aquests dies de confinament. Des de comunicació de la Federació ACAPPS, i també des de casa, hem parlat amb ella per conèixer com està duent a terme l’atenció a les famílies i persones amb sordesa.

Magda, quin és el missatge principal que vols transmetre a les famílies i persones amb sordesa?

Que des del Servei, les continuem escoltant i oferint el nostre suport; és un suport a distància, és clar, no presencial que és com ens agradaria però la situació ens fa adaptar-nos i oferir alternatives.

Quins són els dubtes més habituals aquests dies de confinament, les demandes que t’arriben?

Doncs diverses. D’una banda hi ha famílies que necessiten assessorament o senzillament ser escoltades. Algunes se senten impotents perquè els seus fills/es no estan rebent atenció logopèdica i estan angoixades pel què passarà i per com poden ajudar-los. Com a logopeda i tècnica d’atenció a famílies les escolto i assessoro. També a aquelles famílies que acaben de connectar un implant coclear al seu fill o filla i no saben molt bé cap a on anar. 

Sense oblidar que els CREDA fan orientació a les famílies.

Hi ha famílies que estan fent sessions de logopèdia online.

Sí, és un recurs que estan utilitzant les famílies amb la logopeda privada per continuar amb la rehabilitació.  Si alguna família està interessada en aquest recurs es pot posar en contacte amb nosaltres per poder-la assessorar (saaf@acapps.org   whatsapp 620 993 422) ja que potser en tots els casos no es pot fer. També es un recurs per als joves i persones adultes amb sordesa per continuar amb el seu procés de rehabilitació.

A més de la logopèdia, el manteniment de les pròtesis auditives també ha generat preocupacions.

Sí, la crisis del COVID19 ens fa estar confinats a casa, és necessari per poder-nos-en ensortir. És una crisis sanitària i un estat d’alarma. La  nostra “normalitat” s’ha capgirat. Però les famílies amb infants amb sordesa i les persones amb sordesa que porten audiòfons i/o implants coclears continuen necessitant piles, pastilles deshumificadores i altres components, sense tenir en compte que es pugui avariar alguna peça de l’implant coclear… Si una peça deixa de funcionar, deixaran de poder sentir. Aquesta ha estat una qüestió en la qual ens hem posat en contacte amb els centres auditius per saber què estava passant i quina solució ens donaven. Els centres audioprotètics, en ser d’atenció sanitària, formen part de les exempcions i poden romandre oberts tot i que han reduït horaris i mantenen un protocol rigorós de protecció i seguretat en l’atenció a l’usuari/a.

Comunicat de GAES, marca d’AMPLIFON

Comunicat de Aural WIDEX

Per resoldre dubtes, per consultes, com es posen en contacte amb tu?

Per telèfon o whatsapp al 620 993 422 o per correu electrònic a saaf@acapps.org i/o sasp@acapps.org

També, pel que fa a les famílies sòcies, els recordem que tenim en funcionament un  grup de whatsapp de famílies amb infants i adolescents d’arreu del territori català. Si en voleu formar part només cal que ens ho comuniqueu.

I per les persones amb sordesa adultes, com és aquest suport aquests dies?

De la mateixa manera, a distància és clar, ja sigui per correu electrònic, però sobretot per whatsapp ja que la resposta és més ràpida. Per a elles les mascaretes que s’utilitzen és un handicap en la comunicació, ja que en portar la boca tapada no poden fer lectura labial. Estem oferint el nostre suport i acompanyament emocional en aquests moments tan complicats que estem passant.

Com que tot això passarà i ens en sortirem, parlem també de tot allò que està per venir. Per exemple, del Programa d’Intervenció Logopèdica

Sí, ja l’estem preparant. Un programa amb una trajectòria de deu anys en funcionament a ACAPPS i que s’adreça a infants, joves i adults perquè puguin fer logopèdia durant l’estiu. Per formar-ne part, cal això sí:

Ser soci / a d’ACAPPS

  • Si és el primer any, haurà de fer una entrevista
  • La família/persona adulta escull el/la logopeda privada* amb qui vol treballar
  • ACAPPS fa un copagament a el/la logopeda de 14€ per sessió

*És imprescindible que el/la logopeda estigui col·legiat/des al Col·legi de Logopedes de Catalunya i que siguin professionals autònoms i/o un centre de logopèdia.

Quan ho posem en marxa n’informarem amb tot detall i amb tota la documentació que necessitarem per formalitzar la inscripció.

També tornaran els GAMs i els cursos de lectura labial.

Sí, a més quan tornem a l’activitat presencial posarem en marxa un nou grup d’ajuda mútua per a persones adultes amb sordesa. Les reunions es faran un cop al mes, el quart dimecres, per la tarda a ACAPPS.

També reemprendrem el Grup d’ajuda mútua de continuïtat i el d’acolliment per a persones amb sordesa postlocutiva. Us informarem amb temps perquè us pugueu organitzar. Per a elles també estem organitzant el curs de lectura labial i d’entrenament d’audició.

Una altra de les tasques pròpies del SASF i que ens agrada molt poder oferir com a entitat són les activitats formatives i lúdiques. Què podem explicar?

En primer lloc, com sabeu, que degut al coronavirus hem hagut de posposar les activitats i xerrades que teníem preparades per a les famílies i els seus fills i filles. Una d’aquestes, que ens fa molta il·lusió i que farem, és la d’un contecontes accessible pensat per als infants més petits -fins als 8 anys. A més de gaudir dels contes, les famílies també gaudiran d’una matinal  per conèixer-se i tenir un espai per parlar conjuntament d’allò que els preocupa i/o el que els agradaria que s’organitzés des d’ACAPPS per a les famílies.

També teníem preparat un taller d’olors amb la fundació NASEVO que ens proposava “Conèixer com l’olor és color,a través d’una experiència sensorial”, amb un taller interactiu i manualitats, i que esperem poder-la reprogramar.

I després d’aquest llarg confinament, proposarem activitats a l’aire lliure que ens vindran especialment de gust per tornar a contactar amb la natura i perquè els infants gaudeixin d’activitats més lúdiques com pot ser anar en vaixell, anar al Tibidabo, a Port Aventura. Això ho anirem concretant de cara a l’estiu.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *