Els canals de contacte alternatius al telèfon i accessibles a les persones amb sordesa, encara oblidats en molts serveis d’atenció ciutadana

El telèfon continua el canal habitual i únic que ofereixen la major part de serveis d’atenció ciutadana. Un canal de contacte que exclou les persones amb sordesa que no poden realitzar. De forma autònoma i independent, aquestes gestions. Un dret que es pot garantir fàcilment habilitant canals de missatgeria instantània, com el whatsapp o el telegrama, o adreces de correu electrònic.

Les consultes sobre l’Ingrés Mínim Vital a la Seguretat Social

El passat més de juny va entrar en vigor una  prestació força esperada per a molts ciutadans: l’Ingrés Mínim Vital de la Seguretat Social, destinada a les persones i/o unitats familiars en risc d’exclusió social. Per a consultes,  només han habilitat una línia telefònica informativa gratuïta (900 20 22 22 en horari de 9:00 a 14:30 hores) però no hi ha, per ara, cap canal de consulta alternatiu al telèfon i accessible, fet que impossibilita la comunicació directa i autònoma de la persona amb sordesa amb la Seguretat Social.

Analitzant el web de la Seguretat Social sí que trobem recursos informatius accessibles en relació l’ajuda:

Simulador de l’Ingrés Mínim Vital.  Pots comprovar si compleixes els requisits per accedir a aquesta prestació i quina seria la quantia. Totes les qüestions plantejades i les seves respostes són en format text.

La pàgina web de la Seguretat Social. Ofereix informació escrita de la prestació

Un assessor virtual (ISSA) que inclou diferents temes. També és accessible per les persones amb sordesa perquè es basa en missatgeria instantània. No dóna, però, resposta a consultes personalitzades.

Guia pràctica amb vídeo explicatiu accessible.   

Des de la Federació ACAPPS, conjuntament amb la Confederació FIAPAS, estem insistint perquè habilitin un canal de comunicació accessible així com l’establiment de mesures d’accessibilitat comunicatives a les oficines de l’INSS (instituto Nacional de la Seguridad Social) i a les de la TGSS (Tresoreria General de la Seguretat Social).

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *