Retorn a l’escola: de moment, a l’espera de mascaretes accessibles homologades

Retorn a l’escola: de moment, a l’espera de mascaretes accessibles homologades

Avui, i després de sis mesos d’ençà el confinament, l’alumnat torna a l’escola presencial. Tot un repte per la comunitat educativa, les famílies i, sobretot, pels alumnes.

Per saber exactament tots els detalls del retorn a l’escola per a l’alumnat amb sordesa, ens vam reunir, el dilluns 7 de setembre, amb la Sra. Imma Reguant, subdirectora general d’Educació Inclusiva, i el seu equip. Per part nostra, hi van assistir Raimon Jané i Maria Moñino, president i secretària de la Federació ACAPPS, i l’Àngels Videla, presidenta de l’associació ACAPPS.

INICI D’ESCOLA SENSE MASCARETES ACCESSIBLES

Els i les alumnes començaran el curs escolar en grups estables i, a partir dels 6 anys, amb mascareta obligatòria. De moment no hi haurà mascaretes accessibles, amb la part frontal transparent per permetre la lectura labial, a les aules. El motiu: encara no existeix cap model de mascareta accessible que compti amb l’homologació i, per tant, sigui segura i apte en l’àmbit educatiu. Sí que hi ha un ferm compromís del departament d’Educació, amb partida pressupostària inclosa, per adquirir mascaretes accessibles per adults i infantils un cop hi hagi un model que compleixi l’homologació.

Un cop es tinguin les mascaretes, accessibles i certificades, es preveu la seva distribució als CREDAs i al personal docent de les escoles amb alumnat amb sordesa.

MÉS SUPORT PROFESSIONAL I TECNOLÒGIC

Pel que fa al suport específic a l’alumnat amb sordesa, s’ha concretat la contractació de 46 professionals més per als CREDA (logopedes, mestres d’audició i llenguatge, audioprotesistes i psicopedagogs) per al curs 2020-21. Des d’Educació es garantirà el suport en logopèdia individual i presencial. Les mesures per garantir la seguretat i protecció davant la Covid19 no permetran, però, les activitats grupals de logopèdia en què hi participa alumnat de diferents grups.

A més, els CREDAs assumiran la funció de sensibilitzar al professorat amb alumnat amb sordesa sobre com facilitar la comunicació i sobre l’ús de les mascaretes accessibles. També centralitzaran la recepció i distribució a les escoles d’aquestes, un cop es tinguin.

Fins que no hi hagi les mascaretes accessibles, indispensables perquè els alumnes amb sordesa puguin llegir els llavis del professorat i seguir el ritme del curs, des d’ACAPPS hem demanat al departament d’Educació que es concreti un protocol d’actuació a l’aula amb l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral, amb mesures alternatives com, per exemple, l’ús de pantalles facials quan el professorat estigui a una distància superior a 1,5 metres.

La nostra entitat, en representació de les famílies amb fill/es amb sordesa que es comuniquen en llengua oral, ha traslladat el neguit que suposa l’inici d’aquest nou curs sense les mascaretes accessibles i ha alertat a Educació del perill que suposa per a la comunicació i l’accés a la informació d’aquest alumnat. Per això, hem demanat que es garanteixi, més que mai, l’accés a la informació i als continguts acadèmics, amb els productes de suport a l’audició i a la comunicació oral a l’aula com són els sistemes FM, els bucles magnètics i la subtitulació de tots els materials audiovisuals.

Per donar a conèixer aquesta situació, el Diari d’Educació ha parlat amb nosaltres per valorar la situació de l’alumnat amb sordesa oralista en el reportatge:

ENLLAÇ L’emergència educativa compromet els avanços en escola inclusiva . També han recollit aquesta necessitat a l’article Més escola, menys virus.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *