L’alumnat amb sordesa a l’espera de les mascaretes transparents a les aules

L’alumnat amb sordesa a l’espera de les mascaretes transparents a les aules

Educació en garantirà 64.000 en els propers dies

Certificades per laboratoris acreditats, les mascaretes seleccionades són segures i eficaces contra la Covid, ja que ha estat avaluada la filtració i respirabilitat, i  permeten llegir eficientment els llavis

La Federació ACAPPS rep la notícia com a molt positiva per l’alumnat  amb sordesa, després de valorar la funcionalitat amb proves, totalment independents dels fabricants.

L’alumnat amb sordesa porta gairebé tres mesos sense cap tipus de mascareta transparent a les aules. No poden llegir els llavis dels seus professors i, malgrat els audiòfons i/o els implants coclears, amb l’ús de la mascareta, els alumnes tenen més dificultats per seguir les explicacions del professorat això, els afecta greument al seu seguiment acadèmic. Una realitat que ara, per fi, canviarà amb el subministrament de 64.000 mascaretes als centres educatius, segons va anunciar el departament d’Educació.

Des de la Federació ACAPPS, independent dels fabricants de mascaretes i sense respondre a cap interès comercial, valorem positivament la mascareta seleccionada pel departament d’Educació i de Salut. Degut a les reiterades reunions amb Educació, que van culminar amb la compareixença de la Federació ACAPPS a la Comissió d’Educació del Parlament per demanar solucions urgents a l’ús de mascaretes transparents a les aules, sabem que ha estat un procés lent: calia garantir, en primer lloc i de forma prioritària, la protecció eficient davant la covid. La mascareta aprovada compleix les certificacions pertinents per laboratoris acreditats, com AITEX i Eurecat i AMSLAB, fet que garanteix el seu ús segur i eficaç.

D’altra banda, segons una prova funcional realitzada per l’entitat amb diferents models de mascaretes, la realitzada pel fabricant Mar Magic –la que ha adquirit Educació- és la que va obtenir millor valoració: el 89% de les persones amb sordesa participants van assegurar que era la que permetia millor llegir els llavis i a diferents distàncies, fonamental en el seu ús en un centre educatiu.

El fet que calgui, abans del seu ús, posar-hi esprai antibaf o una mica de sabó antigreix  per evitar que s’entelin , és un fet menor davant els beneficis que aportarà per una bona i eficient lectura labial degut a que es tracta d’un material transparent. Altres mascaretes de materials semitransparents han mostrat importants limitacions per a la lectura labial, quan s’està a distàncies superiors a 1,5 metres, que és la situació habitual a l’aula.

L’ús de les mascaretes que ben aviat estaran a les aules suposarà que l’alumnat amb sordesa podrà tornar a llegir els llavis del seu professor/a i seguir el ritme del curs escolar. Aquest és l’objectiu i prioritat de la Federació ACAPPS, que ara farà seguiment de la distribució de les mascaretes als centres educatius i CREDAs, així com de la seva aplicació i funcionalitat. D’altra banda, continuem insistint en què cal que es defineixi un protocol concret d’actuació a les aules amb alumnat amb sordesa que contempli l’ús de les mascaretes accessibles i mesures alternatives, quan sigui necessari. 

D’altra banda,  destaquem la importància de les ajudes tècniques a la comunicació de l’alumnat amb sordesa  per evitar, en la situació actual, fer un pas enrere en la seva inclusió i autonomia personal a l’aula. Actualment, i segons les darreres dades d’Educació, hi ha 1.993 alumnes escolaritzats en modalitat oral (el 91% de l’alumnat amb sordesa), i 185 en educació bilingüe (en llengua de signes).

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *