La nova normativa per a les mascaretes higièniques inclou les mascaretes transparents perquè les persones amb sordesa puguin llegir els llavis

La nova normativa per a les mascaretes higièniques inclou les mascaretes transparents perquè les persones amb sordesa puguin llegir els llavis

Avui s’ha publicat al BOE la normativa per a la seva regulació i comercialització, que entrarà en vigor el 13 de març

En data 12 de febrer s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la Ordre per la qual es regula la comercialització de mascaretes higièniques i que inclou, per primer cop, les mascaretes transparents. La normativa ha estat autoritzada per la Organització Mundial del Comerç (OMC) i de la Unió Europea (EU).

Des de la Federació ACAPPS valorem positivament que, per fi i en resposta a la reivindicació del col·lectiu, puguin regular-se les mascaretes transparents per assegurar la seva seguretat, eficàcia i funcionalitat (que permetin que es puguin llegir bé els llavis). Juntament amb la Confederació FIAPAS, de la qual en som entitat representant a Catalunya, hem reivindicat des de l’inici de la pandèmia la necessitat que la normativa contemplés les mascaretes higièniques transparents i hi hem participat, aportant documentació a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Creiem necessari que, davant la proliferació d’aquest tipus de mascareta al mercat, es reguli la situació per garantir la seguretat i protecció davant els contagis i que puguin comercialitzar-se només aquelles que passin el testeig de laboratoris acreditats.

Més seguretat per al consumidor/a

La nova norma endureix les condicions per comercialitzar una mascareta higiènica i protegeix millor als consumidors/es. En aquest sentit, amb la nova normativa:

Els fabricants estaran obligats a justificar documentalment qualsevol afirmació que facin vers les característiques o valors resultants dels assaigs dels seus productes. També hauran de facilitar aquesta documentació als/a les consumidors/es en cas que la demanin.

Els laboratoris que realitzin els assajos de les mascaretes transparents hauran d’estar acreditats per l’Entitat Nacional d’Acreditació.  Aquest punt és important, doncs han aparegut informacions en què es qüestionava la credibilitat d’algun laboratori.

Contempla explícitament el cas de les mascaretes transparents perquè les persones amb sordesa puguin llegir els llavis. La normativa vetlla perquè els materials que incorporin siguin innocus per a la salut. Un dels elements fonamentals de la nostra reivindicació.

Quins són els requisits per a les mascaretes transparents?

Les mascaretes higièniques transparents, a més de complir totes les condicions generals, hauran de complir requisits addicionals, com:

Permetre una visió nítida amb materials suficientment” transparents i que el seu disseny garanteixi la lectura labial.

Que no s’entelin de forma continuada en la zona transparent.

Hauran d’indicar a l’etiqueta si la mascareta distorsiona i redueix en decibels el so de la veu.  

En cas de tenir en la seva composició materials que no permetin el pas de l’aire, haurà de realitzar-se una avaluació de riscos per assegurar que el producte no obstrueix la respiració i caldrà fer constar la informació a l’etiqueta.

Aquesta norma entrarà en vigor un més després de la seva publicació, el proper 13 de març de 2021. També preveu mesures temporals transitòries per evitar el col·lapse dels tres laboratoris acreditats preveient ampliar-ne el nombre.

Des de la Federació ACAPPS creiem que la regulació de les mascaretes transparents d’acord amb l’actual normativa permetrà que administracions públiques i empreses puguin adquirir-ne’n amb total seguretat i permetre que les persones amb sordesa puguin llegir els llavis en tots els àmbits, a la feina, a l’escola o universitat, en oficines d’atenció a la ciutadania, als comerços,…

Els mitjans se n’han fet ressò:

324. Regulen les mascaretes transparents i endureixen els requisits de les higièniques

LA VANGUARDIA. Consumo regula la certificación de las mascarillas transparentes

SOCIAL.CAT. L’Associació de Persones amb Sordesa celebra la nova normativa sobre mascaretes transparents.

XARXANET. La nova normativa de mascaretes higièniques inclou les transparents per poder llegir els llavis

DIARI DE LA DISCAPACITAT. La nova normativa de mascaretes higièniques regula també les transparents per a persones amb sordesa

LA REPÚBLICA. L’Associació de Persones amb Sordesa celebra la nova normativa sobre mascaretes transparents

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *