Parlem amb en Lluís Marco, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Garriga: “Ara coneixem el bucle magnètic i sabem el benefici que suposa per a l’accés de la informació de les persones amb sordesa”

Parlem amb en Lluís Marco, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la Garriga: “Ara coneixem el bucle magnètic i sabem el benefici que suposa per a l’accés de la informació de les persones amb sordesa”

L’ajuntament de la Garriga ha instal·lat recentment un bucle magnètic a l’Oficina d’Atenció Ciutadana, on treballa atenent a la ciutadania la Susana, amb sordesa i usuària del Servei d’Orientació i Inserció Laboral d’ACAPPS.

Arrel de l’ús de mampares i mascaretes per prevenir els contagis per la Covid la comunicació va començar a ser un malson per la Susana: malgrat els audiòfons li era inviable sentir i atendre a les persones. Les mampares redueixen l’acústica i les mascaretes que tapen la boca no permeten llegir els llavis. Ara l’ajuntament ha instal·lat el bucle magnètic i per a ella ha estat un abans i un després.

N’hem parlat amb en Lluis Marco, segon tinent d’alcalde de l’ajuntament de la Garriga.

La instal·lació del bucle magnètic a la OAC ha respost a la demanda de la Susana, treballadora amb sordesa.

Sí, exacte. Ara ja hem tornat a fer atenció presencial i per a ella l’ús de la mampara i les mascaretes ha suposat un greu problema. Malgrat l’audiòfon no li arribava bé el so i així ens ho va traslladar, perquè no podia fer la seva feina amb normalitat amb aquestes noves condicions que ha portat la Covid. També des de la Diputació de Barcelona ens van realitzar un informe i vam buscar la solució instal·lant el bucle magnètic.

Amb el bucle magnètic ha notat una millora per a la seva comunicació?

Sí, sí, totalment. Ha estat un abans i un després! Ja el primer dia ens ho va dir, que era genial i que li funciona molt bé. Està molt contenta.  A més d’ella, si vé una persona amb sordesa amb audiòfon i/o implant coclear només ha de posar la posició T per poder-se’n beneficiar també.

A més, el bucle en aquest punt també beneficiarà a la ciutadania que atengueu que utilitzin audiòfons i implants coclear. Amb aquesta primera experiència teniu previst instal·lar bucles a altres equipaments municipals de la ciutat?

Si hi ha demanda i necessitat, sí. Ara coneixem el bucle magnètic, sabem el benefici que suposa per a l’accés de la informació de les persones amb sordesa i per tant, si hi ha demanda a altres espais estaríem oberts.

La Susana té sordesa i treballa a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament de cara al públic. Quin missatge traslladaríeu, tant des de l’òptica d’inclusió laboral com la de promoure l’accessibilitat comunicativa?

Sí, ella fa dos anys que està amb nosaltres a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Així ho va demanar ella i ni tan sols ens vam plantejar que no ho podria fer per la sordesa. Ella sempre ha fet la seva feina amb normalitat i ha estat ara quan, per les condicions que dèiem que hem hagut d’adaptar per prevenir els contagis per Covid, les mampares i les mascaretes, ens va alertar del problema que estava tenint. El nostre deure ha estat posar solucions al seu problema i el bucle magnètic ho ha estat.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *