L’alumnat amb sordesa afronta les PAU amb més problemes de comunicació degut a les mesures per la Covid19

L’alumnat amb sordesa afronta les PAU amb més problemes de comunicació degut a les mesures per la Covid19

L’ús de mascaretes, la distància i més soroll ambiental perjudiquen l’alumnat amb sordesa, que no pot llegir els llavis

Demanem que es reforcin mesures com el bucle magnètic o les emissores FM que milloren la qualitat del so que els arriba als audiòfons o implants coclears

Barcelona.- Moments de nervis per als milers d’estudiants que entre el 8 i 11 de juny  han de demostrar els seus coneixements a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Unes PAU que, com l’any passat, tornen a venir marcades per les mesures de protecció per la Covid19.

L’ús de mascaretes, la distància i les finestres obertes per permetre la ventilació afecten especialment als alumnes amb sordesa que, amb aquestes condicions, no poden accedir a la informació: no poden llegir els llavis del professorat i, el soroll ambiental, fa que el so no arribi bé a les seves pròtesis auditives, els audiòfons i/o els implants coclears, que són les ajudes que els permeten sentir en condicions normals.

REFORÇ DE L’ACCESSIBILITAT PER A L’ALUMNAT AMB SORDESA

Per això, les associacions catalanes de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS) demanem, més que mai, que aquest any es reforcin les mesures d’accessibilitat a la comunicació en els espais on realitzi les proves un estudiant amb sordesa, tal i com preveu la normativa estatal que regula les proves d’accés a la universitat i que, aquest 2021, indica que s’adoptaran les “mesures necessàries per assegurar la igualtat d’oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal”.

“Mesures, actualment, n’hi ha perquè l’alumnat amb sordesa tingui ple accés a la informació. Parlem del bucle magnètic o les emissores FM que eliminen el soroll i la reverberació i milloren el so que arriba als audiòfons i/o implants coclears. Això sí, cal que s’inverteixi en aquests recursos en totes les etapes educatives”, reivindica Àngels Videla, presidenta de l’associació ACAPPS. “També l’ús de mascaretes transparents permet, com hem reivindicat d’ençà l’inici de la pandèmia amb la campanya Vull Llegir Els Llavis, que les persones amb sordesa puguin llegir els llavis”, afegeix Videla. Unes mascaretes que als centres educatius van arribar a finals del primer trimestre i que el 13 de març es van incloure en la normativa que regula les mascaretes higièniques.

“L’emissora FM m’ajuda a entendre-ho tot”

En Martí és un dels estudiants amb sordesa que, després d’un curs difícil, es presenta ara a les PAU, al tribunal ordinari, confiant que pugui accedir plenament a tota la informació que es dugui en el transcurs de la prova: “em posaré  a primera fila i un dels professors que explicaran les pautes de l’examen es posarà davant meu. També vull portar l’emissora FM, que m’ajuda molt a que el so m’arribi millor a l’implant coclear i a entendre-ho tot”.

Després d’un curs que defineix com a estressant, espera poder estudiar enginyeria informàtica. Per a ell, els cursos, millor presencials: “amb l’emissora FM segueixo bé les classes i també amb el suport dels companys que em poden facilitar els apunts i així jo puc estar al 100% concentrat en sentir el/a la professor/a. Les classes en línia, com aquest curs, dificulten molt poder accedir bé a la informació (problemes de so, soroll de fons…) ”.

A la Universitat, la lluita per les mesures d’accessibilitat continua. Des d’ACAPPS, la Xarxa d’Estudiantat Universitari amb Sordesa defensa i es mobilitza per aconseguir que les universitats catalanes, tant públiques com privades, siguin universitats accessibles i inclusives per a l’alumnat amb sordesa i que s’inverteixi en mesures d’accessibilitat a la comunicació, com la subtitulació, els bucles magnètics i/o les emissores FM. Mesures molt necessàries quan, malgrat els audiòfons i/o implants coclears, no pots sentir de la mateixa manera que els companys oients a les explicacions del professorat.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *