Neix l’AraFeina, el portal de recerca de feina per a les persones amb sordesa

Neix l’AraFeina, el portal de recerca de feina per a les persones amb sordesa

ACAPPS crea l’eina per promoure la inclusió laboral del col·lectiu a l’empresa ordinària

L’entitat ha atès més de 130 persones en recerca de feina durant el 2021, 52 de les quals van aconseguir un lloc de feina

Barcelona, 2 de febrer de 2022.- La crisis sanitària ha comportat la destrucció de molts llocs de treball i les persones amb discapacitat, un cop més, han estat les grans perjudicades, amb un 12% més de persones a l’atur respecte al 2019.

Davant aquesta realitat, el Servei d’Inserció i Orientació Laboral d’ACAPPS no s’ha aturat. A més d’incrementar el seguiment i suport a les persones amb sordesa sense feina,  ha fet, de l’atenció en línia instaurada per la pandèmia, una font d’oportunitat i transformació. L’entitat ha avançat en la seva digitalització i ha obert un portal de recerca de feina en línia, l’AraFeina, exclusiu per a les persones amb sordesa usuàries d’ACAPPS.

Un portal amb més valors: accessible i amb el suport de l’orientador/a laboral

Les persones usuàries del Servei d’Inserció Laboral tindran un usuari amb contrasenya per poder-hi accedir. Des de casa, en línia,  podran consultar i apuntar-se  a ofertes de feina. La diferència amb altres portals, explica Laia Sullastres, directora d’ACAPPS,  és que la persona usuària comptarà, durant tot el procés, amb l’acompanyament del seu/va orientador/a laboral, tal com fa l’entitat presencialment. “A més, creiem que serà una eina que facilitarà la seva autonomia en la recerca de feina, seran més proactives i això segur que facilitarà que trobin més oportunitats. De totes maneres, continuaran comptant sempre amb el suport de l’orientador/a laboral, que és clau”.

A més, l’entitat continua generant recursos i eines per a les persones amb sordesa que estan sense feina per millorar el seu grau d’ocupabilitat i possibilitats de trobar una feina estable i de qualitat, com les formacions en línia, els canals de telegram, la subtitulació d’entrevistes de feina via zoom i recursos audiovisuals en recerca de feina subtitulats al Fons Audiovisual subtitulat d’ACAPPS.

La Julieta té sordesa i va recórrer a ACAPPS per rebre orientació i suport en la recerca de feina. Ella ha estat una de les primeres usuàries de l’aplicació AraFeina, que valora molt positivament i que creu que ajudarà a moltes persones amb sordesa a trobar més oportunitats laborals. “És una aplicació amb moltes ofertes laborals i diverses. És fàcil d’utilitzar, selecciones l’oferta que encaixa amb el teu perfil i envies el teu interès. Tens el contacte amb la teva orientadora laboral i el procés és més ràpid que abans”, ens explica la Julieta, que recentment ha començat a treballar com a auxiliar administrativa. L’Àlex també l’ha feta servir i, en quan acabi la substitució que està fent en un arxiu, tornarà a fer-ne’n ús. Ell en destaca l’autonomia que permet, podent buscar feina des de casa i en qualsevol moment, al mateix temps que es té el suport continu de l’orientador laboral.

Quan l’exclusió laboral de les persones amb sordesa comença en els recursos per a la recerca de feina

Si bé és cert que s’ha avançat en els drets de les persones amb discapacitat en les darreres dècades, encara estem lluny de viure en una societat inclusiva on, tenir feina en una empresa qualsevol, clau per assolir una vida autònoma i independent, sigui habitual en les persones amb discapacitat. És més, per aconseguir aquesta feina sovint utilitzem recursos d’orientació per aconseguir-ho: com preparar-se per a una entrevista de  feina, com millorar el currículum i la carta de presentació, entre altres. Moltes administracions públiques d’àmbit local, empreses i organitzacions publiquen les seves càpsules formatives per millorar la recerca de feina en plataformes com youtube. Malauradament, les persones amb sordesa no poden accedir a aquests continguts audiovisuals: segons un informe recent de l’Observatori d’Accessibilitat i Comunicació Oral de la Federació ACAPPS, més del 80% d’aquests recursos no estan subtitulats.

Per pal·liar aquesta situació, ACAPPS, gràcies al suport del departament de Cultura, ofereix la subtitulació de continguts audiovisuals en recerca de feina a empreses, administracions públiques locals i  entitats del tercer sector social. Això sí, cal generar una consciència social diària, autèntica i efectiva de la necessitat dels subtítols en els continguts audiovisuals per garantir el dret a la informació de les persones amb sordesa i evitar-ne la seva exclusió.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *