Agilitat en l’aprovació del decret d’Accessibilitat, compromís polític en l’impuls del Pacte Nacional de la Discapacitat i la millora del finançament del moviment associatiu del col·lectiu, demandes clares del COCARMI al govern català
Amb el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), on la Federació ACAPPS en som entitat membre, vam demanar ahir a la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, millorar el finançament de les entitats vinculades al moviment associatiu de la discapacitat per protegir la tasca tant de representació del col·lectiu com d’atenció directa a les persones amb discapacitat i les seves famílies que realitzem diàriament les entitats socials.
Concretament es va traslladar la preocupació en la reducció dels imports atorgats en subvencions com la COSPE (Convocatòria Ordinària de Subvencions per a Projectes i activitats a Entitats de l’àmbit de polítiques socials)i l’IRPF, que afecten sobretot a les entitats federatives. “L’enfortiment del nostre moviment associatiu, tant de les entitats de base com de les federacions, ha de ser un valor a protegir per part del Departament de Drets Socials. Cal finançar les estructures de les entitats per poder continuar desenvolupant la nostra funció de representació i interlocució davant l’Administració, alhora que atenem a les persones amb discapacitat i/o amb problemes de salut mental i les seves famílies”, ha afirmat la presidenta del COCARMI, Mercè Batlle. També ha recordat que continua pendent la convocatòria per finançar els sobrecostos derivats de la Covid19 dels serveis finançats a través de subvencions, així com també els que es van produir durant els primers mesos de pandèmia de 2020, quan es van haver d’adequar els espais i els preus dels equips de protecció van ser molt elevats per l’alta demanda internacional.
Agilitat en el Decret d’Accessibilitat
Una altra reclamació feta durant la reunió, i habitual en les darreres trobades amb representants del govern català, és la relativa a l’endarreriment en l’aprovació del Decret d’Accessibilitat. Aquest és imprescindible per desenvolupar la Llei d’Accessibilitat, una llei que en el seu dia va ser molt ambiciosa i que reconeixia, per primer cop, les barreres d’accessibilitat a la comunicació, superant el paradigma que reduïa l’accessibilitat a l’eliminació de barreres arquitectòniques. Aquest Decret s’hauria d’haver aprovat fa sis anys, per la qual cosa “volem saber en quin estat es troba i quin és el calendari per la seva aprovació. L’accessibilitat és un requisit imprescindible per poder exercir els nostres drets en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania, i ja no podem esperar més”, ha dit el vicepresident Albert Carbonell. A banda dels perjudicis que aquests retards comporten per al col·lectiu, l’evolució i la innovació tecnològica experimentada tot aquest temps pot fer que el decret que s’acabi aprovant hagi quedat obsolet.
Codiscat i Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat
La necessària represa de la normalitat en l’activitat del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat), que ha estat molt desigual i irregular aquests últims anys, ha estat un altre dels temes de la trobada. Aquest espai de diàleg on s’han d’abordar les polítiques públiques que afecten les persones amb discapacitat ha de ser revisat. En paraules del secretari general del comitè, David Bernardo, “s’ha de revisar la seva composició i crear un òrgan permanent que permeti fer-ne el seguiment entre reunions”.
Així mateix s’ha parlat del Pacte Nacional sobre els Drets de les persones amb Discapacitat, del qual es va donar el tret de sortida fa gairebé tres anys (18 de juliol de 2019) i els treballs del qual s’haurien d’haver enllestit al cap de 18 mesos. El calendari s’estroncà per la pandèmia, però partia d’una important feblesa per la manca d’una estructura tècnica de suport als diferents espais de participació (Taula nacional, coordinació, grups de treball). Segons ha declarat el vicepresident Carles Campuzano, “hem d’afrontar amb urgència els reptes que ens planteja la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Per això, necessitem tenir definit al més aviat possible el Pacte nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat pel que és imprescindible un clar compromís polític del Govern en l’impuls del Pacte amb els mitjans humans i materials suficients per escometre aquesta tasca”.
Font: COCARMI
Recommended Posts
Fent realitat una cultura accessible
21 gen. 2025 - ACAPPS, Accessibilitat, acompanyament, aliances, cultura, Inclusió, sordesa
Novetats al Pla de Treball de la Federació ACAPPS per al 2025
08 gen. 2025 - Accessibilitat, drets, Federació ACAPPS, Incidència política, investigació, Recerca, sordesa, Territori
Més recursos per a la incidència política
08 gen. 2025 - drets, Incidència política, Inclusió, investigació, Recerca, sordesa