Treballem, amb el departament de Salut, en un sistema de salut català inclusiu amb les mesures d’accessibilitat necessàries per a les persones amb sordesa que es comuniquen oralment

Treballem, amb el departament de Salut, en un sistema de salut català inclusiu amb les mesures d’accessibilitat necessàries per a les persones amb sordesa que es comuniquen oralment

Un dels objectius de les Jornades anuals de la Federació ACAPPS és fer sentir la nostra veu, la de les persones amb sordesa i de les famílies amb fills i filles amb sordesa, a l’administració. En la darrera edició, celebrada el 26 de novembre, ho vam tornar a fer comptant amb tres sessions dirigides a defensar els drets en salut, educació i cultura. Pel que fa a la sessió de Salut, ens va acompanyar Carme Bertral , secretària d’Atenció Sanitària i Participació, que després d’escoltar les necessitats del nostre col·lectiu ha respost al seu compromís i ens va convocar a una reunió transversal amb diferents àrees del departament de Salut, el 16 de gener.

En aquesta reunió van assistir, per part de la Federació ACAPPS, Raimon Jané, president i pare de dos joves amb sordesa; Marta Capdevila, vicepresidenta, persona amb sordesa i mare d’un fill amb sordesa; Ana Rodríguez, en representació de la comissió de Famílies i mare també d’un fill amb sordesa,  i David Prujà, coordinador tècnic de l’entitat. Per part del departament de Salut hi van assistir els responsables de les àrees d’Inversions i Patrimoni, Gestió ciutadana, Gestió d’usuaris, Atenció Sanitària i participació, Atenció primària, enginyeria hospitalària i del 061. Una reunió que vam subtitular en directe perquè fos accessible i pugués participar-hi la Marta Capdevila que, com a persona amb sordesa, va poder aportar la seva experiència personal com a usuària del serveis de salut.

Des de la Federació ACAPPS en fem una valoració realment positiva: per la productivitat, eficiència i concreció en objectius de la reunió; per la pròpia transversabilitat d’aquesta que permetrà abordar realment les necessitats de les persones amb sordesa en l’àmbit sanitari i pel seguiment que se’n farà en una pròxima reunió el 14 de març

L’objectiu és treballar ara de forma col·laborativa amb el departament de Salut per fer que la tasca reivindicativa, d’incidència i de sensibilització feta per la nostra entitat tingui com a resultat final l’aplicació i dotació de les mesures d’accessibilitat necessàries perquè les persones amb sordesa que es comuniquen oralment puguin ser ateses, en els centres de salut, amb privacitat, autonomia i dignitat.

En la següent reunió també posarem sobre la taula altres temes que preocupen a les persones amb sordesa i les seves famílies, com és el dret a unes pròtesis auditives, audiòfons i implants coclears, amb caràcter universal i, més específicament, sobre els circuits actuals per a la renovació dels implants coclears i els recanvis.

També us recordem que podeu consultar la tasca d’incidència feta per l’entitat per l’acccessibilitat a la comunicació de les persones amb sordesa a l’Observatori del nostre web, on també ens podeu fer les aportacions que considereu oportunes.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *