Per primer cop, la Cantània serà més inclusiva amb la subtitulació de les cançons per als alumnes i públic amb sordesa

Per primer cop, la Cantània serà més inclusiva amb la subtitulació de les cançons per als alumnes i públic amb sordesa

La Federació ACAPPS subtitularà en directe 37 concerts de la Cantània a l’Auditori

Barcelona, 17 d’abril de 2023.- Per primer cop, l’alumnat amb sordesa que cantarà als concerts de la Cantània podran seguir totes les cançons a través d’una gran pantalla que projectarà els subtítols en directe de cada peça. Un suport que permetrà la inclusió a la Cantània dels alumnes amb sordesa i  persones amb pèrdua auditiva i facilitarà el seguiment de les cançons a tot el públic en general.

La Cantània és una activitat participativa que promou l’Auditori amb les escoles de primària de Catalunya que interpreten una obra composada per autors/es reconegut prestigi. Gràcies a la col·laboració de la Federació ACAPPS amb l’Auditori per promoure l’accessibilitat a les persones amb sordesa, en el marc del projecte Ara Cultura, el servei d’accessibilitat de l’entitat subtitula avui el primer concert de la Cantània i, en total, subtitularà  37 concerts entre l’abril i el juny.

Per l’entitat, aquesta actuació significa un gran pas endavant i un exemple de com la cultura pot ser inclusiva a les persones amb sordesa. Aquest és un dels eixos en què està treballant ACAPPS, a l’espera de l’aprovació del decret d’accessibilitat que comportarà que l’accessibilitat sigui més present, arreu, i un dret normalitzat per a les persones amb sordesa. “Totes les persones han de poder accedir al seu entorn, també el cultural. Si no se’ls ofereixen les mesures d’accessibilitat necessàries, estan sent discriminades i excloses de participar-hi. La subtitulació és la mesura d’accessibilitat a tot el col·lectiu de persones amb sordesa. Si bé s’ha normalitzat el seu ús en continguts audiovisuals, ara cal fer el salt als subtítols en directe de qualsevol acte social o cultural: és possible i ho estem fent des de fa 18 anys”, explica David Prujà, coordinador de la Federació ACAPPS.

L’Auditori, un referent de la cultura inclusiva a Catalunya

La subtitulació de 37 concerts de la Cantània no és un fet aïllat sinó que forma part d’una política decidida de l’Auditori per garantir la inclusió de tot el seu públic, també de les persones amb pèrdua auditiva, un col·lectiu cada vegada major (una de cada quatre persones de més de 65 anys té presbiacúsia, la pèrdua progressiva d’audició a causa de l’edat). Per això actualment l’auditori compta amb bucle magnètic a les taquilles i a dues de les sales, a més de 40 bucles magnètics portàtils per a altres actes i espais on es puguin necessari. El bucle magnètic és un dispositiu que permet que el so arribi molt millor a l’audiòfon o a l’implant coclear de les persones amb sordesa, i per això el seu ús en espais públics i d’atenció és un gran suport perquè puguin sentir-hi molt millor.

Lluís Torralbo, responsable dels serveis educatius i d’accessibilitat de l’Auditori, afirma que ara que existeixen solucions tecnològiques, s’han de garantir. “No es pot deixar ningú enrere de viure la música, l’art, la cultura. Fa un temps es va posar en contacte amb nosaltres una família amb una filla amb sordesa que portava implant coclear i necessitava el bucle magnètic. En aquells moments no en teníem però el vam llogar. La nena va poder venir al concert amb els seus companys de classe i estava emocionada. Si no, hauria estat exclosa. Això no ho podem permetre i aquí ens hem de conscienciar tots”.

La Federació ACAPPS, a través del seu servei propi d’Accessibilitat a la Comunicació, fa 18 anys que ofereix la subtitulació en directe de tot tipus d’actes públics i privats i, des de fa dos anys, també de continguts audiovisuals en diferit.

QUI SOM. La Federació ACAPPS som l’associació catalana de famílies i persones amb sordesa. Treballem per defensar i promoure la inclusió educativa, laboral, social i cultural i el dret a l’accessibilitat pels infants i persones amb sordesa amb plena autonomia. En l’àmbit estatal, formem part de la Confederación FIAPAS, i en l’àmbit autonòmic, som entitat membre del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI). També estem representats al CODISCAT, òrgan consultiu de la Generalitat format per les principals entitats del col·lectiu de la discapacitat de Catalunya.

comunicació@federacioacapps.org  |   www.acapps.org 

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *