Les famílies d’alumnes amb sordesa esperen que Educació aposti aquest curs pels bucles magnètics, les emissores FM i la subtitulació

Les famílies d’alumnes amb sordesa esperen que Educació aposti aquest curs pels bucles magnètics, les emissores FM i la subtitulació

Insisteixen en què actualment les solucions tecnològiques hi són i que el que falta és que s’apliquin als centres educatius

Aquestes mesures d’accessibilitat beneficien el 93% de l’alumnat amb sordesa que es comunica en llengua oral i necessita aquests suports a l’aula.

Barcelona, 6 de setembre de 2023.- Les famílies de l’alumnat amb sordesa de l’associació catalana de famílies i persones amb sordesa (ACAPPS) confien que aquest curs es despleguin les mesures d’accessibilitat que necessiten els més de 2.000 alumnes escolaritzats en modalitat oral a les escoles catalanes. El bucle magnètic, les emissores FM i la subtitulació són recursos que necessiten per poder seguir el curs en igualtat, un dret que encara no està plenament garantit. Consideren que la sordesa és una discapacitat molt invisible, que no tenen suficients suports a les aules i que, per a ells, seguir una classe implica un esforç superior a la resta de companys. Els audiòfons i implants coclears, malgrat tot el que els aporten per poder sentir-hi, no són suficients. “Entre el soroll propi i ambiental de les aules i el constant moviment del professorat, és complicat que l’alumnat amb sordesa pugui llegir els llavis del docent i rebre el so amb nitidesa al seu audiòfon o implant coclear. És a dir, no poden seguir una classe amb normalitat i per fer-ho, s’han d’esforçar molt, concentrar l’atenció a cada moment i això, al final de la jornada, provoca molta fatiga i fins i tot ansietat o desànim en sentir que no arriben”, explica l’Àngels Videla, mare d’un alumne amb sordesa i presidenta de l’associació ACAPPS.

Apostem pel model català d’escola inclusiva, però amb recursos per a tot l’alumnat amb sordesa

Les famílies tenen  molt clar que un sistema educatiu inclusiu ha de garantir les mesures d’accessibilitat que donin resposta  a les necessitats específiques de l’alumnat per garantir que puguin estudiar amb autonomia i normalitat. “Les solucions hi són i el que cal és que les escoles, instituts i universitats, les apliquin. Estem parlant de suports com els bucles magnètics o les emissores FM a les aules, una tecnologia que permet que el so els arribi molt millor al seu audiòfon o implant coclear i que els permet sentir més bé al professorat, i els subtítols de tots els materials audiovisuals cada vegada més presents. I també cal més consciència de com fer una classe dirigida a una aula amb alumnat amb sordesa. Per exemple, fent més ús de presentacions visuals i parlant sempre de cara a l’alumnat per facilitar que els puguin llegir els llavis”, apunta la Laia Sullastres, directora de l’associació ACAPPS.

L’entitat, que forma part de la Taula per a un Sistema Educatiu Inclusiu (TAPSEI) impulsada pel govern català, demana a Educació que aquest curs sigui el curs en què es doti les escoles i instituts de bucles magnètics, i que, per tant, es contemplin dins la partida pressupostària de 25 milions d’euros que es destinaran per reforçar l’escola inclusiva . “Aquesta mesura d’accessibilitat, com també l’emissora FM, permet que les explicacions del docent arribin directa i nítidament a l’audiòfon o implant coclear de l’alumnat amb sordesa. És a dir, poden seguir molt millor la classe sense perdre’s informació”.

Pel que fa a la subtitulació, una altra de les mesures indispensables a garantir, cal avançar en analitzar les actuals eines de subtitulació en català, valorant la seva qualitat i aplicació pràctica per als continguts curriculars i que caldrà no oblidar en els continguts audiovisuals educatius de la nova plataforma que Educació crearà amb 3cat. Una tecnologia que evoluciona diàriament i que cal integrar per facilitar l’accés als continguts, optimitzant els recursos i dissenyant entorns i contextos accessibles.

Educació també reforçarà aquest curs els equips del CREDAs, els centres de recursos per a l’alumnat amb dificultats auditives i del llenguatge. Des de la Federació ACAPPS creiem que el treball col·laboratiu entre escoles i CREDAs ha estat un bon model que ha permès millorar notablement la trajectòria acadèmica de l’alumnat amb sordesa i incidim en la necessitat d’un pla de formació específic per al personal docent i logopedes en sordesa i suports accessibles a la comunicació.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *