Les persones amb sordesa confien que el Codi d’Accessibilitat impliqui la seva inclusió en tots els àmbits

Les persones amb sordesa confien que el Codi d’Accessibilitat impliqui la seva inclusió en tots els àmbits

28 de febrer. Barcelona.- Per al col·lectiu de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral i que, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, representen el 98% del col·lectiu, el Codi d’Accessibilitat ha de suposar un abans i un després en la seva inclusió. I és que el reglament per fi deixarà clar en quines situacions les empreses i administracions hauran de disposar, obligatòriament, de mesures com els subtítols, el bucle magnètic i les emissores FM.

Unes mesures, el bucles magnètics, les emissores FM i els subtítols, que han estat, fins ara, les gran oblidades en l’accessibilitat de les persones amb discapacitat auditiva.

SENTIR-HI ENS DONA VIDA: AUDIÒFONS, IMPLANTS COCLEARS I ACCESSIBILITAT, VITALS PER A LES PERSONES AMB SORDESA

Si bé els audiòfons i els implants coclears suposen un radical abans i després en la vida d’una persona amb sordesa, no són suficients perquè puguin accedir a tota la informació sonora del seu entorn. La Tània, que va néixer amb sordesa i porta un implant coclear des dels dos anys, explica que el discurs d’inclusió s’ha d’acompanyar de mesures d’accessibilitat que la facin possible “Ara estem fent visible la sordesa i les nostres necessitats. Hi ha moltes idees preconcebudes. Jo tinc sordesa, porto implants coclears però necessito el bucle magnètic perquè el so m’arribi bé als implants, necessito subtítols per seguir una xerrada i una emissora FM a la classe. Necessito que, en una conversa, parli només una persona cada vegada perquè li pugui llegir els llavis”. En aquest sentit, des de la Federació ACAPPS es confia plenament en que el Codi d’Accessibilitat, que entra en vigor l’1 de març, resolgui aquests deures pendents per part d’administracions, organitzacions i empreses i es posin al dia per garantir l’accessibilitat a la comunicació. Mesures que, ara sí, contempla el Codi.

“El Codi ha de fer possible la inclusió de la persona amb sordesa a la seva feina, a les aules, als comerços. Que quan tingui visita amb la metgessa pugui anar-hi sola i assabentar-se de tot. Que si té un judici no es perdi cap informació! Parlem d’aplicar arreu les mesures d’accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa, tal i com s’ha fet amb altres mesures d’accessibilitat ja més normalitzades. Parlem del bucle magnètic que es pot instal·lar arreu, dels subtítols en directe en qualsevol acte social o cultural”, puntualitza Raimon Jané. Tal i com fa temps que diu el col·lectiu, les solucions hi són i ara cal el compromís d’aplicar-les.

El Servei d’Accessibilitat de la Federació ACAPPS, en actiu des de fa 20 anys, assessora en l’adaptació de mesures accessibles en tots els entorns i atén les persones amb sordesa que hagin viscut situacions de discriminació per manca d’accessibilitat.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *