L’associació ACAPPS, pionera en logopèdia amb realitat immersiva per treballar els estímuls sonors amb les persones amb sordesa.

L’associació ACAPPS, pionera en logopèdia amb realitat immersiva per treballar els estímuls sonors amb les persones amb sordesa.

Aprendre a sentir-hi: l’entrenament necessari que acompanya l’audiòfon o l’implant coclear

20 de juny de 2024. Barcelona.- Malgrat ser una realitat encara desconeguda socialment, les persones amb sordesa poden tornar a sentir-hi o sentir-hi per primer cop. Els implants coclears i també els audiòfons digitals són les pròtesis auditives que ho han fet possible, permetent que puguin accedir el so i també al llenguatge: el 98% de persones amb sordesa es comuniquen parlant, en llengua oral, segons les dades recents de l’Institut Nacional d’Estadística.

Ara bé, malgrat la innegable evolució i benefici dels implants coclears i els audiòfons, els infants amb sordesa i les persones que han perdut audició han d’aprendre a sentir-hi: entendre els sons, associar-los, diferenciar-los. Per això, la pròtesi auditiva ha d’anar acompanyada, sí o sí, d’una teràpia en logopèdia i en rehabilitació auditiva. L’associació ACAPPS ofereix logopèdia i dona, ara, un nou pas endavant estrenant la sala de realitat immersiva per aplicar aquesta tecnologia en les seves sessions. “El que fem en una sessió és entrenar l’audició, associant els sons, aprenent a diferenciar-los per arribar a l’objectiu de, no només rebre el so, que és el que fa la pròtesis auditiva, sinó d’integrar-lo i entendre’l, que és el següent pas que fem amb la logopèdia. La realitat immersiva ens permet estar en una situació real, com en un mercat per exemple, i estimular els sons d’aquest entorn, fent que la pràctica sigui més real i vivencial”, explica la Laura Roig, coordinadora del programa de logopèdia d’ACAPPS.

El projecte, que és pioner, va rebre el Premi Graustic 2023 a la Integració Social a través de la Digitalització de la Fundació Isocial i ha rebut el suport de Broomx Technologies. Ara ja s’estan realitzant les sessions i té els primers infants i persones amb sordesa beneficiàries, que n’estan molt satisfetes. “Jo estic encantada. La sala immersiva m’ajuda molt a estimular el so, és molt amè i crec que estic millorant molt més ràpidament. De seguida t’acostumes”, diu la Gema, que fa sis mesos es va posar l’implant coclear i està fent la rehabilitació auditiva a ACAPPS.

L’Associació catalana de famílies i persones amb sordesa ofereix un programa de beques, únic a Catalunya, per donar suport a les famílies en el cost de les sessions de logopèdia que realitzen a nivell privat. Aquest any l’entitat destinarà 28.888 € per a aquest objectiu, destinant 330 € per cada família o persona amb sordesa amb l’objectiu de minvar el greuge econòmic que viuen les persones i famílies amb infants amb sordesa.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *