Les Jornades de Formació en Modalitat Oral inauguren el cicle de 20 anys d’història de la Federació ACAPPS
El passat dissabte 9 de novembre, es va celebrar la 28a edició de les Jornades de Formació de les Persones amb Sordesa en Modalitat Oral, el tradicional punt de trobada anual de persones sòcies i famílies de la comunitat de la Federació ACAPPS. Amb aquest acte, es dona el tret de sortida d’un cicle amb diferents actes per celebrar els vint anys de la constitució de la nostra Federació que tindran lloc durant aquest mes de novembre.
Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, obria les Jornades presentant el cicle que s’ha organitzat per celebrar el vintè aniversari i destacant aquells avenços i debats d’actualitat i que han articulat el cicle: sobre tecnologia, atenció sanitària i millores en l’accessibilitat.
Descarrega’t el programa del Cicle 20 anys de la Federació ACAPPS.
Vint anys que es varen resumir en un vídeo titulat “Tenim Veu”, de les principals fites en incidència política que ha aconseguit l’entitat en els últims anys, com: Salut, amb el Protocol per a la Detecció Precoç de la Hipoacúsia el 2010 o la bilateralitat dels implants coclears el 2019; Educació, amb el Decret de Règim Lingüístic del Departament d’Educació d’enguany; Accessibilitat, com la Llei d’Accessibilitat 13/2014 o la creació del Servei d’Atenció a la Inaccessibilitat de la federació i l’informe anual que elabora any rere any; Cultura, amb la posada en marxa del projecte Ara Cultura focalitzat en l’assessorament dels equipaments culturals perquè siguin accessibles. I entre altres accions en àmbits com Justícia o Treball.
En la taula inaugural de les Jornades, varen acompanyar al president de la Federació ACAPPS: Enric Botí, Delegat Territorial de la ONCE a Catalunya, qui va emfatitzar el treball conjunt de la Fundació amb ACAPPS en matèria de discapacitat; Carles Campuzano, President de la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya, va parlar de la importància de detectar i tenim en compte les necessitats de les persones amb sordesa per a garantir un sistema sanitari accessible i de qualitat per al col·lectiu; i M. Carmen Sacacia, Presidenta de la Confederació FIAPAS, que va felicitar a la Federació ACAPPS pels seus vint anys i va fer un repàs per les fites aconseguides pel col·lectiu de la sordesa a Espanya.
Entrant en matèria formativa, es van organitzar tres taules de debat.
La primera, sobre “perspectives de futur tecnològiques, farmacològiques i gèniques per al tractament de la sordesa”, va comptar amb la presència de:
Silvia Murillo, del Grup de Neurobiologia de l’Audició i Mielinopaties CIBERER, qui va va parlar de les bases genètiques i moleculars de l’audició i de la pèrdua auditiva, i l’avaluació de noves teràpies farmacològiques.
Oliver Haag, cap del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Sant Joan de Déu, qui va explicar l’experiència de la Teràpia Gènica amb el Hospital of Philadelphia.
Waldo Nogueira, professor en processament del senyal d’àudio i senyals neuronals a la Universitat Mèdica de Hannover, va parlar sobre el present i futur dels Implants Coclears.
La segona taula, centrada en “noves metodologies en rehabilitació auditiva. Logopèdia per a la comunicació oral i rehabilitació”, estava formada per:
Laura Roig, Coordinadora del Servei d’Atenció Terapèutica d’ACAPPS, va presentar l’experiència de teràpia de logopèdia amb realitat immersiva Audivers 360º. L’acompanyava Gemma Andrés, que va parlar de la seva experiència com a usuària.
Cristina Cambra, del Departament de psicologia evolutiva i de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i les graduades en logopèdia, Nayara Aranda i Judit Moner, qui van presentar els treballs de recerca que estan duent a terme.
La darrera taula es van presentar les últimes novetats tecnològiques en l’accessibilitat de la comunicació oral. Per això, es va convidar a:
Manuel Yuste, Director de producte i formació de l’empresa GN, qui va presentar els avantatges de la tecnologia de transmissió d’àudio Auracast, que funciona per Bluetooth que és pràctica d’utilitzar, consumeix molt poca bateria
Federico Rueda, Director General de l’empresa FUE, qui va presentar els avantatges del bucle magnètic en comparació amb altres tecnologies, pel que fa a la seva instal·lació, la seva connectivitat i les facilitats per a les persones que en fan ús.
Finalment, va tenir lloc l’entrega de premis d’ACAPPS:
Jesús Valero Garcia, logopeda, psicòleg i docent de la Universitat Ramon Llull, va endur-se el premi en la categoria individual, per la seva participació en l’elaboració del Pla de Rehabilitació de Catalunya 2023 i el seu assessorament en la recerca sobre Salut Emocional i Sordesa que està duent a terme ACAPPS i es presentarà a final de mes.
Pel que fa a la categoria col·lectiva, se li ha atorgat a les juntes directives de totes les associacions membres de la Federació ACAPPS i que han contribuït al creixement de l’entitat.
Marta Villanueva, Regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat a l’Ajuntament de Barcelona, va cloure l’acte reconeixent la importància del treball conjunt entre l’Ajuntament i ACAPPS, d’oferir bucle magnètic i subtitulació als actes públics i equipaments de l’Ajuntament, així com promoure “festes accessibles” com la Mercè.
Descarrega’t el programa de les Jornades en pdf.
Recommended Posts
Fent realitat una cultura accessible
21 gen. 2025 - ACAPPS, Accessibilitat, acompanyament, aliances, cultura, Inclusió, sordesa
Novetats al Pla de Treball de la Federació ACAPPS per al 2025
08 gen. 2025 - Accessibilitat, drets, Federació ACAPPS, Incidència política, investigació, Recerca, sordesa, Territori
Més recursos per a la incidència política
08 gen. 2025 - drets, Incidència política, Inclusió, investigació, Recerca, sordesa
[…] Llegiu la crònica de les Jornades. […]