Vetllem per l’accessibilitat comunicativa de les persones amb sordesa

Recentment s’han registrat en el Parlament de Catalunya dues proposicions de llei: la proposició de llei de la comunicació audiovisual de Catalunya i la proposició de llei de la gent gran de Catalunya. Ambdues tenen una gran importància per al col·lectiu de la sordesa, i és per això que des de la Federació ACAPPS se n’ha fet seguiment, s’han analitzat els textos de les proposicions de llei i s’enviarà als grups parlamentaris les nostres propostes per tal que les dues lleis contemplin les necessitats de les persones amb sordesa que es comuniquen oralment.
Proposició de llei de comunicació audiovisual de Catalunya
La proposició de llei de la comunicació audiovisual de Catalunya va ser presentada pel grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya per actualitzar el text legislatiu actual, que data de 2005. És un procés que es va començar a l’anterior legislatura de Pere Aragonès però que va quedar parat a causa de la convocatòria d’eleccions.
Els mitjans audiovisuals d’avui dia presenten encara moltes mancances pel que fa a l’accessibilitat auditiva. Tant si parlem de mitjans convencionals com de nous formats digitals i plataformes d’streaming encara hi ha una gran quantitat de productes audiovisuals que no estan adaptats per garantir el ple gaudi i el dret a la informació de les persones amb pèrdua auditiva. A continuació expliquem algunes de les propostes de la Federació ACAPPS, però es poden consultar totes al document Propostes per a la Llei de comunicació audiovisual de Catalunya que vam fer arribar als grups parlamentaris i que es pot trobar a l’Observatori de la Sordesa, l’Accessibilitat i la Comunicació Oral del nostre web, on teniu a la vostra disposició tot els documents que fonamenten la nostra acció d’incidència:
EN SUBTITULACIÓ:
- Que es reconegui i s’especifiqui la subtitulació d’acord amb la norma UNE153010 per a persones amb sordesa.Televisió – quotes de subtitulació: subtitulació del 100% dels continguts dels canals públics de televisió i subtitulació del 90% dels continguts dels canals privats de televisió.Aquestes quotes s’han de mesurar per blocs, no en global, de manera que els informatius les compleixin, els programes esportius les compleixin, els programes de ficció també, els programes d’entreteniment (magazines, concursos, etc.) també, els blocs publicitaris també i així amb tots els blocs de continguts.Ràdio – quotes de subtitulació: els continguts complementaris a les emissions radiofòniques i en sincronització amb aquestes que s’ofereixin a través d’internet també han d’incorporar la subtitulació per a persones amb sordesa i/o la transcripció en un percentatge del 90%.Publicitat – quotes de subtitulació: els espais publicitaris, de televenda o d’esponsorització estaran obligats en la mateixa mesura a les quotes de subtitulació per a persones amb sordesa que corresponguin al mitjà de comunicació audiovisual en el qual s’emetin.Totes les mesures de foment, promoció i protecció de l’ús del català i l’aranès que es derivin de l’aplicació d’aquesta norma inclouran com a requisit d’obligat compliment que els productes audiovisuals o mitjans de comunicació beneficiaris d’aquestes mesures garanteixin la subtitulació del 100% de la seva producció audiovisual.
- Caldrà garantir que els subtítols per a persones amb sordesa estan disponibles durant tota la producció audiovisual (també quan en una mateixa peça audiovisual s’usa més d’un idioma), en indústries audiovisuals, entorn digital i xarxes socials.
- Limitació del volum de la música i altres sons de fons: la llei ha de contemplar la limitació de la música i sons de fons en els programes i també en la publicitat. Quan hi ha sons de fons, s’ha de garantir que el missatge es pugui comprendre, sobretot quan es tracta de titulars o d’una veu en off (on no es pot veure l’interlocutor principal i per tant no es pot fer lectura labial). La música de fons ha d’estar a mínim 6 Dbfs (decibels relatius a l’escala completa) respecte a la veu.
Proposició de llei de la gent gran de Catalunya
La proposició de llei de la gent gran de Catalunya va ser presentada pel grup parlamentari de Socialistes i Units per Avançar. Si el procés parlamentari avança i s’acaba aprovant la llei en el Parlament, suposarà la primera llei de la gent gran de Catalunya.
El document de propostes a incorporar en el text de la llei que hem fet arribar als grups parlamentaris inclou també un context sobre la relació entre la sordesa i la tercera edat, i sobre les conseqüències de la pèrdua auditiva per a la salut i el benestar de les persones majors de 65 anys que la pateixen, per tal d’evidenciar la importància que aquesta llei contempli les necessitats del col·lectiu de la sordesa. L’abast de la llei de la gent gran és molt ampli i engloba diversos àmbits, per això a continuació llistem algunes de les propostes de la Federació ACAPPS, tot i que el document complet es pot consultar aquí:
- Oferta cultural accessible dels equipaments culturals públics i privats d’acord amb el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, fent de l’accés a la cultura una via per pal·liar l’aïllament social i la soledat no desitjada que pateixen les persones grans, sobretot aquelles amb pèrdua auditiva. Les mesures d’accessibilitat hauran d’incloure subtitulació, bucles magnètics i emissores FM.
- Incloure com un dels principis generals de l’atenció sociosanitària la provisió de les pròtesis que puguin garantir o contribuir a l’autonomia personal de les persones grans.
- El compliment del dret a la salut de les persones majors de 65 anys a Catalunya es farà efectiu garantint l’accessibilitat del sistema català de salut. Aquesta accessibilitat haurà de tenir en compte les necessitats de tots els col·lectius de la discapacitat i posar èmfasi en el de la discapacitat auditiva, tenint en compte que és una discapacitat que afecta especialment el grup de població de més de 65 anys.
Per garantir aquesta accessibilitat caldrà formar als professionals de l’àmbit sanitari en matèria de discapacitat, sordesa, mesures de suport a la comunicació oral i necessitats de les persones amb pèrdua auditiva que es comunica oralment.
- Les administracions públiques catalanes hauran de garantir la plena accessibilitat auditiva o de la comunicació oral de les vies de comunicació telemàtiques.
- Garantir l’accessibilitat auditiva de webs i aplicacions (apps).
- El telèfon específic, gratuït i confidencial per a gent gran maltractada que impulsi la Generalitat ha de tenir una versió alternativa i que ofereixi la mateixa immediatesa que la trucada, per a aquelles persones que no poden parlar per telèfon. Un exemple clar és un servei de missatgeria instantània, atès per una persona durant el mateix horari d’atenció que el telèfon i amb la mateixa immediatesa.
Actualment, la Federació ACAPPS està en contacte amb representants polítics dels grups al Parlament per tal de saber com avancen els processos parlamentaris de les dues lleis. Informarem dels avenços en aquest sentit quan en tinguem notícies.
Recommended Posts

Incidim en l’accessibilitat a les empreses: avancem amb Endesa, Orange i Fundació Memora
11 jul. 2025 - ACAPPS, Accessibilitat, Discapacitat, drets, Federació ACAPPS, sordesa

Nou curs subvencionat: Neteja industrial amb maquinària
09 jul. 2025 - sordesa