Any nou, noves accions!
El 2024, des de l’associacióACAPPS vàrem impulsar diversos programes i projectes d’innovació terapèutica, tecnològica i social per millorar l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb sordesa oralista. Alguns d’aquests projectes tindran continuïtat el 2025, com replicar el model d’atenció al CAP Roger de Flor a més centres sanitaris o l’ampliació de serveis i millora en l’atenció terapèutica. I… Quines noves accions educatives tenim plantejades al voltant de “La colla supersònica”, el llibre que està agradant tant als nostres infants?
Prevenció en salut auditiva a centres de salut i sociosanitaris.
La implementació del projecte al CAP Roger de Flor de la Federació ha estat un èxit i un model a seguir per a altres centres sanitaris. Les accions desenvolupades han millorat significativament l’experiència d’atenció sanitària de les persones amb sordesa, assegurant un accés equitatiu als serveis de salut i fomentant una cultura d’inclusió i respecte. Aquesta experiència pionera reforça el nostre compromís amb la inclusió i la igualtat, establint una base sòlida per expandir aquesta iniciativa a altres CAPs i centres sociosanitaris. Ja hi ha onze CAPs que han mostrat interès.
Projecte d’atenció terapèutica
La salut auditiva és un aspecte essencial del benestar general que sovint és ignorat fins que apareixen problemes significatius. La prevenció i la sensibilització sobre aquest tema són crucials per reduir els casos de pèrdua auditiva i millorar la qualitat de vida de les persones. Pel 2025, es preveu fer xerrades a centres educatius de primària i secundària.
També s’ha ampliat el programa de beques de logopèdia i d’atenció psicològica, al qual s’incorpora:
- La unificació dels dos programes (beques i matrícules de rehabilitació auditiva i lectura labial).
- Ampliació de la disponibilitat del programa: de gener a desembre.
Més sobre “La colla supersònica”
Ens il·lusiona tenir entre les mans “La colla supersònica”, el llibre escrit per Èric Moral, cocreat per famílies i joves d’ACAPPS i il·lustrat per la Marta Capdevila. Una història d’aventures d’un grup d’amics que viuen una gran aventura i on s’expliquen anècdotes i temes importants relacionats amb la sordesa.
Durant 2025 volem desenvolupar material didàctic per acompanyar el llibre quan el fem servir en xerrades a escoles o per treballar a l’aula, juntament amb la lectura del llibre.
Elaboració d’una guia de bones pràctiques per a l’atenció d’estudiants amb sordesa a les universitats
El 2024, i després d’una primera reunió amb un grup focal d’estudiants universitaris, es vol redactar una guia de bones pràctiques per facilitar l’accés i seguiment dels graus i màster en igualtat de condicions com la resta d’alumnat. Aquesta guia, inclourà un recorregut clar de l’estudiant, des de l’accés a la sortida. També es proposa fer una diagnosi de cada universitat i infografies per representar el contingut de l’itinerari de l’estudiant per fases, com les dificultats a l’aula, al campus; el rol i consells per al professorat i personal administratiu, etc.
Estudi qualitat de vida i inclusió laboral
Amb el suport d’una estudiant en pràctiques de la UAB de psicologia, s’està ultimant una anàlisi de la millora de la qualitat de vida dels usuaris del Servei d’Inclusió Laboral, que inclou el contrast d’aquest benestar abans de començar un itinerari d’acompanyament i un cop finalitzat, quan la persona aconsegueix un contracte laboral. Amb els resultats de l’anàlisi preveiem corroborar la hipòtesi que un procés d’acompanyament en la carrera professional per part d’ACAPPS, contribueix a millorar la qualitat de vida dels usuaris del SIL.
Procés de monetització de la tecnologia d’Audivers 360
Gràcies a la subvenció de Barcelona Activa “Impulsem el que fas”, podrem aprofundir en la viabilitat i la sostenibilitat econòmica d’aquest projecte innovador que ha permès un salt qualitatiu en el servei terapèutic i de rehabilitació pels nostres usuaris d’ACAPPS.
Concretament, permetrà:
- Impulsar la viabilitat i el model de negoci.
- Reenfocar l’estratègia de creixement i expansió del projecte per adaptar-se a les noves oportunitats de mercat i necessitats de la comunitat.
- Formar i capacitar a l’equip d’Audivers 360 en gestió econòmica i financera per a organitzacions democràtiques.
Renovació del Segell de Qualitat (EFQM)
El segell de qualitat EFQM (Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat) és un reconeixement internacional que certifica l’excel·lència en la gestió d’una organització. Es basa en el Model EFQM, una eina d’avaluació que ajuda les organitzacions a analitzar, millorar i transformar els seus processos per aconseguir resultats sostenibles i excel·lents.
El procés de renovació del segell de qualitat EFQM serà una oportunitat per la Federació ACAPPS per impulsar una cultura de millora contínua i excel·lència, tant en el funcionament intern de l’organització com en els resultats obtinguts, promoure la innovació i l’adaptabilitat als canvis dins l’equip i obtenir un reconeixement internacional que enfortirà la reputació de l’organització.
Desenvolupament tecnològic a través del Kit Consulting
Hem obtingut una subvenció del Ministerio de Tranformación Digital per invertir-la en l’assessorament personalitzat i poder prendre decisions estratègiques i eficients en el procés de digitalització d’ACAPPS.
En aquest procés, que s’executarà durant el 2025, detectarem les nostres necessitats digitals, elaborarem un pla, posarem mesures per implementar les eines que més s’adeqüin i formarem les persones que les han d’utilitzar.
Recommended Posts
Novetats al Pla de Treball de la Federació ACAPPS pel 2025
08 gen. 2025 - Accessibilitat, drets, Federació ACAPPS, Incidència política, investigació, Recerca, sordesa, Territori
Més recursos per a la incidència política
08 gen. 2025 - drets, Incidència política, Inclusió, investigació, Recerca, sordesa