Més recursos per a la incidència política
Des del naixement de la Federació ACAPPS ha posat molta energia per aconseguir que la gestió de les diferents institucions i la legislació reconegui els drets de les persones amb sordesa i de les seves famílies.
És important o fonamental que les entitats ACAPPS puguin generar una oferta de serveis i de recursos que són imprescindibles per a famílies i persones amb sordesa, però mai tindrem la capacitat d’universalitzar i fer arribar els nostres serveis i recursos a totes les persones amb sordesa de Catalunya, que són moltes.
És per això que entenem que una de les finalitats que hem de perseguir és la modificació de les polítiques públiques per fer arribar al darrer racó del país les solucions a les necessitats de les persones amb sordesa.
Els darrers anys hem anat incrementant i generant una sistemàtica en la nostra activitat d’aquest àmbit que volem compartir amb tots i totes vosaltres.
Per fer incidència política ens cal demostrar que hi ha coses que cal fer, que convé fer, o que és necessari canviar-les.
No n’hi ha prou amb opinar. No és suficient que expliquem que els socis a què representem —i per extensió, el conjunt de persones amb sordesa que es comuniquen oralment— tenen unes necessitats concretes i que les coneixem perquè ens ho han transmès. Cal aportar evidència científica, generar documents d’anàlisi social i de les polítiques públiques que presentin les nostres demandes en forma d’arguments sòlids, dades, casos demostratius…
Això és el que hem fet els darrers anys amb la creació de l’Observatori de la Sordesa, l’Accessibilitat i la Comunicació Oral, on hem anat publicant documents d’anàlisi de les polítiques públiques de salut, de cultura, de drets socials, d’interior, de justícia…
És el que hem fet amb la creació del Servei d’Atenció a la Inaccessibilitat de la Comunicació Oral, que ens permet convertir en casos demostratius de les vulneracions de drets les situacions quotidianes que viuen les persones amb sordesa quan se’ls nega l’accés a la informació i a la comunicació allà on sigui. Un cas no justifica una intervenció global de l’administració, però més de cent casos com els que hem rebut aquest any 2024, sí!
És el que fem amb l’inici de la realització de recerques més ambicioses que els documents ordinaris de l’observatori. Vam començar l’any passat amb la recerca sobre l’accessibilitat en l’atenció sociosanitària de les dones amb sordesa embarassades, “Embarassos (in)accessibles”, i aquest any ens hem atrevit amb la recerca sobre “Salut emocional i sordesa” i amb la d’“Aplicacions de transcripció, una eina per a l’accessibilitat?”.
Aquesta feina ens permet treballar de manera multifocal, enfilant objectius molt diversos i en conseqüència ens ha crescut la feina a fer. És per això que hem incrementat el personal de la Federació incorporant una persona per donar suport a aquesta tasca.
Confiem ben aviat poder presentar-vos alguns dels resultats que fa mesos que hi treballem!
Recommended Posts
Novetats al Pla de Treball de la Federació ACAPPS pel 2025
08 gen. 2025 - Accessibilitat, drets, Federació ACAPPS, Incidència política, investigació, Recerca, sordesa, Territori
Any nou, noves accions!
07 gen. 2025 - ACAPPS, Accessibilitat, diagnòstic, feina, formació, logopèdia, salut, sordesa