Treballar plegades pel dret a la llengua oral: família, ACAPPS i serveis educatius

Des d’ACAPPS treballem, des de fa anys, per garantir que els infants amb sordesa puguin accedir a la llengua oral en les millors condicions possibles, quan així ho decideixen les seves famílies. Creiem fermament que aquest accés és clau per al seu desenvolupament, benestar i igualtat d’oportunitats.
En aquest camí, valorem molt positivament el model públic dels CREDAs, únic a l’Estat, que destaca per la coordinació entre els departaments de Salut i d’Educació. Gràcies a aquest model, la detecció primerenca, la protetització auditiva i l’estimulació logopèdica es duen a terme de manera integral i precoç, vinculant des del primer moment el llenguatge amb l’aprenentatge i acompanyant les famílies en el procés.
Amb l’experiència i l’evidència acumulades, podem afirmar que, quan es donen aquestes condicions —detecció primerenca, pròtesis adequades i estimulació logopèdica des de l’inici—, els infants amb sordesa poden adquirir la llengua oral. Aquesta realitat s’ha consolidat amb els anys, i en són exemple els i les joves amb sordesa que avui estudien a universitats d’arreu del país. És un èxit compartit entre famílies, professionals i institucions.
Tanmateix, sabem que prendre decisions en aquest àmbit no sempre és fàcil. L’opinió dels i les professionals de l’administració té un gran pes, però creiem que ha d’anar acompanyada d’informació clara, rigorosa i actualitzada. Per això, les entitats especialitzades com ACAPPS, amb una trajectòria directa al costat de les famílies, tenim un paper rellevant a jugar.
Moltes de les polítiques públiques actuals tenen el seu origen en iniciatives impulsades per entitats i famílies. Mantenim, per això, una col·laboració constant amb els serveis públics, especialment amb els CREDAs, per compartir coneixement, detectar necessitats i continuar millorant.
Quan una família té dubtes sobre el suport logopèdic o el procés educatiu del seu fill o filla, especialment si ha optat per la modalitat oral i es plantegen altres enfocaments, a ACAPPS oferim acompanyament i orientació. Ho fem en coordinació amb la Unitat d’Atenció a les Famílies i Suport a l’Educació Inclusiva del Departament d’Educació, des del diàleg i la defensa dels drets dels infants i les seves famílies.
Estar ben informades i acompanyades és clau per prendre decisions amb confiança. Aquest és un dels compromisos que, des d’ACAPPS, renovem cada dia.
Recommended Posts

Els concerts de Cantània amb mesures d’accessibilitat auditiva
02 maig 2025 - Accessibilitat, Bucle magnètic, cultura, sordesa, Subtitulació