La consellera de Salut anuncia que es finançaran els implants coclears bilaterals en infants amb sordesa severa i profunda
La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar ahir, dijous 28 de febrer, que a partir d’aquest any es finançaran els implants coclears bilaterals en els casos d’hipoacúsia severa o profunda en infants. Així ho va comunicar en el marc d’una reunió amb famílies d’infants amb sordesa, entre els quals hi va participar Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS. Fins ara, l’Ordre Ministerial que regula les pròtesis auditives contemplava els implants coclears bilaterals, però a Catalunya encara no s’estava aplicant. Això provocava un impacte econòmic per a les famílies, que havien de pagar en la seva totalitat el cost del segon implant i suposava, també, la privació d’aquesta pròtesis a les famílies amb menys recursos econòmics.
Per això, la cobertura del segon implant coclear ha estat una reivindicació constant de la nostra entitat, que sempre hem defensat les pròtesis auditives –implants coclears i audiòfons- com a un dret. Poder sentir i entendre és una necessitat i s’ha de garantir que totes les persones sordes i famílies hi puguin accedir, amb independència de la seva edat i condició econòmica.
La detecció precoç de la hipoacúsia i els implants coclears
La majoria de les hipoacúsies infantils són presents en el primer any de vida i, d’aquestes, entre el 35 i el 50% són congènites. A Catalunya cada any neixen al voltant d’uns 60 infants amb hipoacúsia severa o profunda, que es detecta amb el cribratge auditiu neonatal que s’aplica a totes les maternitats –públiques i privades- de Catalunya. Aquest cribratge permet identificar els nadons que tenen una pèrdua auditiva més gran o igual a 40 dB, i aplicar, si cal, el tractament o la intervenció terapèutica adequada i fer-ne el seguiment oportú.
Els implants coclears són un aparell electrònic que requereix una intervenció quirúrgica que transforma els senyals acústics en senyals elèctrics, els quals estimulen el nervi auditiu. Està format per uns components interns que es col·loquen mitjançant la cirurgia (receptor-estimulador i elèctrodes) i un processador extern que s’adapta aproximadament un mes després de la cirurgia i que és programat individualment per un expert en activació i programació clínica. Els implants coclears bilaterals possibiliten una millora de la qualitat del so i discernir de manera més clara la seva procedència.
Segons Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, aquesta notícia és “un gran pas endavant en el reconeixement de les pròtesis auditives pel Servei Català de la Salut(CatSalut) i tindrà un impacte molt positiu per al col·lectiu que representem, les persones sordes i les seves famílies”.
Enllaços relacionats:
Reivindiquem les pròtesis auditives com un dret universal de les persones sordes
Recommended Posts
Fent realitat una cultura accessible
21 gen. 2025 - ACAPPS, Accessibilitat, acompanyament, aliances, cultura, Inclusió, sordesa
Novetats al Pla de Treball de la Federació ACAPPS per al 2025
08 gen. 2025 - Accessibilitat, drets, Federació ACAPPS, Incidència política, investigació, Recerca, sordesa, Territori
Més recursos per a la incidència política
08 gen. 2025 - drets, Incidència política, Inclusió, investigació, Recerca, sordesa