Participem a la reunió del CODISCAT, on s’anuncia la constitució del Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat el juliol

Participem a la reunió del CODISCAT, on s’anuncia la constitució del Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat el juliol

Ahir, 20 de juny, Raimon Jané, president de la Federacio ACAPPS, va participar al ple del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT) amb el president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani; el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, i les entitats de la discapacitat membres del COCARMI.

En aquest ple es va anunciar la constitució, el proper 18 de juliol, del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat que implicarà el reconeixement i l’aplicació real dels drets de les persones amb discapacitat per a la seva efectiva integració en tots els àmbits de la societat. El Pacte ha de permetre construir les bases per ser pioners en la implementació de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

Per al COCARMI i les seves entitats membres, aquest pas exigeix transformar-nos com a societat i posar per davant la dignitat de les persones amb discapacitat, especialment dels infants i les dones, incorporant criteris d’accessibilitat universal, impulsant el model d’escola inclusiva i facilitant l’accés al treball a l’empresa ordinària, entre altres.

Informe preliminar al Pacte

En el marc de la reunió es va presentar un informe preliminar al Pacte que analitza les polítiques públiques impulsades pel govern català. D’aquest informe es desprèn que cal una major conscienciació de la “transversalitat de la discapacitat”. El president de la Generalitat, Quim Torra, va defensar la necessitat de fer polítiques públiques dirigides a aquesta diversitat amb el suport de les entitats. “Han de ser les associacions i les persones amb discapacitat les que participin, ens orientin i ens permetin saber quin és el camí a seguir”, va assenyalar Torra.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va destacar que cal “un canvi de lògica que passi de la perspectiva assistencialista a l’apoderament de les persones amb discapacitat”. “Marquem una línia molt clara i que compartim: promoure l’autonomia personal, social i laboral de les persones amb discapacitat així com vetllar per la seva inclusió, participació real i igualtat d’oportunitats”, va remarcar El Homrani.

Una altra de les qüestions que va centrar el debat va ser entorn el finançament de les entitats. En aquest sentit, des del COCARMI es van reclamar mesures per garantir la continuïtat d’aquelles entitats que es troben amb més dificultats així com el compromís del Govern per avançar les convocatòries de les subvencions del proper exercici.

Finalment, destacar que el Ple del CODISCAT va  ser accessible a les persones amb discapacitat auditiva. El Servei d’Accessibilitat de la Federació ACAPPS en va fer la #subtitulacioendirecte

Fonts:

COCARMI: Les entitats exposen al CODISCAT les dificultats econòmiques derivades de la pròrroga pressupostària de la Generalitat

Nota de Premsa Gencat “El president Torra anuncia que el Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat es constituirà el mes de juliol”

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *