Celebrem l’impuls del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

Celebrem l’impuls del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

Des de la Federació d’Associacions de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) vam estar presents, ahir 18 de juliol al Palau de la Generalitat, i com a entitat membre del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), en la reunió de constitució de la Taula pel Pacte Nacional sobre els Drets de les persones amb discapacitat , que celebrem com a mostra del compromís del Govern amb els drets de les persones amb discapacitat.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, El Homrani, van encapçalar la constitució de la Taula del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat. Torra va advocar per “fer un treball conjunt i compartit” com a societat, i “lluitar incansablement fins que tots ens adonem que som iguals o, si voleu, igual de diferents, amb diferents graus d’habilitats i capacitats”. “La capacitat o la discapacitat no defineix ningú; allò que ens defineix a cadascun de nosaltres és com encarem les diferents capacitats que tenim”, va insistir.

Moment de constitució de la Taula del Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat

Quim Torra també va voler recordar que no es comença el treball “de zero” i que ja existeixen actuacions en marxa, com l’aprovació de l’avantprojecte de llei de modificació del Codi civil relatiu per tal de garantir la igualtat de drets i la no discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria testamentària, “una reivindicació històrica”, ha ressaltat; o els treballs per a l’aprovació -els propers mesos- d’un nou Codi d’Accessibilitat per garantir la igualtat d’oportunitats i l’autonomia del col·lectiu de persones amb discapacitat.

Per la seva banda, el conseller El Homrani va assegurar que amb el Pacte Nacional es plantegen dos reptes: “d’una banda, assegurar a les persones amb discapacitat el dret a decidir com volen que sigui el seu projecte vital, apoderar-les amb eines i recursos perquè el puguin desenvolupar amb autonomia personal si així ho decideixen. I, de l’altra, garantir-ne la igualtat d’oportunitats i la inclusió de manera activa a la nostra societat”

El president del COCARMI i vicepresident segon del Consell de la Discapacitat de Catalunya, Codiscat, Antonio Guillén, va dir en la seva intervenció a l’acte que “en aquesta taula construirem el futur, però també cal que garantim el present” i va afegir que la pròrroga pressupostària “està determinant la continuïtat i la sostenibilitat econòmica del teixit associatiu, des del qual estem sostenint a les persones dins de la comunitat. Per aquestes persones no podem dir només bones paraules, sinó que hem de poder donar resposta, també, a les seves necessitats d’avui”.

L’acte va comptar amb la subtitulació en directe del Servei d’Accessibilitat a la Comunicació de la Federació ACAPPS

El Pacte Nacional, del qual s’ha constituït la Taula que l’ha de fer possible, ha de ser l’eina que abordi tots els reptes que té la ciutadania amb discapacitat d’acord amb els principis i mandats de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

En aquest sentit, Guillén va voler recordar els “deures” que posats recentment pel Comitè de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat sobre l’aplicació de la Convenció. Uns deures relacionats amb la prevalença d’un enfocament paternalista, la lentitud a derogar normes que reforcen una percepció negativa de la discapacitat (avortament, eutanàsia), els escassos avenços per garantir la plena intervenció i participació del col·lectiu en igualtat de condicions o la manca de formació per a professionals de l’educació, la salut i el poder judicial, entre d’altres.

El màxim portaveu de la discapacitat a Catalunya ha fet una crida perquè en la presa de decisions per fer front als diferents reptes (lluita contra la discriminació, finançament de les entitats, suports necessaris, continuïtat i sostenibilitat dels serveis…) puguin “participar tots els actors implicats, per no deixar ningú enrere”.

Des de la Federació ACAPPS també destaquem que l’acte va ser accessible amb la subtitulació en directe del Servei d’Accessibilitat a la Comunicació de la Federació ACAPPS.

La Taula organitzarà, al llarg dels propers 12 mesos, diverses reunions en què participaran, a més de membres del CODISCAT -entre aquests la Federació ACAPPS-, altres agents com els agents econòmics i socials més representatius, els col·legis professionals,  entitats municipalistes, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació. En la reunió de la Taula també es van constituir els sis grups de treball en què es treballarà: accessibilitat i mobilitat; salut i suports orientats a la comunitat, a la presa de decisions i a la vida independent; educació i infància; inserció laboral, llibertats civils, polítiques, accés a la justícia, dones, seguretat i protecció; i sostenibilitat del sistema i finançament.

Fonts: COCARMI i Generalitat de Catalunya

NdP Gencat: President Torra: “La capacitat o discapacitat no ha de definir ningú: allò que ens defineix és com encarem les diferents capacitats que tenim”

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *