Les #JornadesACAPPS19 tornen a fer visible el col·lectiu de les persones sordes que es comuniquen oralment

Les #JornadesACAPPS19 tornen a fer visible el col·lectiu de les persones sordes que es comuniquen oralment

Gràcies, un any més, a totes les persones i entitats que van fer possible les Jornades de Formació de les Persones Sordes en Modalitat Oral, celebrades el 26 d’octubre a l’auditori de la Casa del Mar de Barcelona. La 24a edició de les Jornades va tornar a ser  un èxit de participació amb l’assistència de prop de 200 persones al llarg del dia i vam complir amb l’objectiu d’aquest projecte: aportar temes d’interès en relació als drets de les persones sordes i les seves famílies en educació, en implants coclears i audiòfons, en accessibilitat i en inclusió social.

Un any més valorem molt positivament les #JornadesACAPPS19 per ser un espai de trobada i d’intercanvi de coneixement i d’experiències entorn la discapacitat auditiva i per ser una plataforma de projecció de les iniciatives i projectes en què estem col·laborant per una societat inclusiva a nivell educatiu, laboral i cultural. I sobretot, un espai per fer visible, cada any, el col·lectiu de les persones sordes que es comuniquen oralment i les seves necessitats.

Gràcies a cadascun dels ponents que vau exposar la vostra tasca en pro de la inclusió. Gràcies a la Jove Orquestra Graeme Clark per oferir-nos una mostra de la seva qualitat musical.

Volem agrair molt especialment, a les entitats amigues per fer possible les Jornades: departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Fundación ONCE, FIAPAS, Obra Social “la Caixa”, MED-EL España, Aural Widex i RV Alfa.

la crònica

El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va acompanyar al president de la Federació ACAPPS, Raimon Jané, a l’acte d’inauguració.

Jané va donar la benvinguda als assistents i va iniciar el seu parlament destacant els grans canvis que s’han aconseguit en les persones amb sordesa i que han millorat la seva autonomia, inclusió educativa i laboral i l’accessibilitat com a eina de participació transversal. Malgrat això, va lamentar que la discapacitat auditiva continuï sent la discapacitat “invisible”, sobretot el col·lectiu de persones sordes que es comuniquen oralment. En aquest sentit va destacar que expressions utilitzades en els mitjans de comunicació, com “diàleg de sords”, només aconsegueixen perpetuar estigmes i cal eradicar-les.

Jané va incidir en les principals reivindicacions de la Federació ACAPPS: aconseguir que les pròtesis auditives no tinguin límit d’edat -fet que no passa en cap altra pròtesis, sobretot en la bilateralitat-; l’accessibilitat i la sostenibilitat dels serveis. Finalment, va destacar que el Pacte Nacional de la Discapacitat serà fonamental per a l’aplicació de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides.

Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies, amb Raimon Jané (a l’esquerra) president de la Federació ACAPPS.

En la seva intervenció, Iglesies va voler destacar els grans avenços assolits gràcies al capital social del país, l’associacionisme i, en la mateixa línia que la nostra entitat, va assegurar que el Pacte Nacional sobre els Drets de les persones amb Discapacitat ens ha de portar cap a un nou paradigma: el de la inclusió i el de l’alineació amb la Convenció.

En relació al decret d’Accessibilitat, Francesc Iglesies va voler explicar amb deteniment la causa del seu endarreriment, donada la importància que té per al nostre col·lectiu la seva entrada en vigor. El va etiquetar de decret “atípic” donat que es vol fer un desplegament integral de la llei. “Són nou decrets en un” va explicar, “i havia de ser així per evitar discriminacions entre les necessitats de tot el col·lectiu”. També va subratllar l’alta participació social en el decret: “s’han incorporat el 80% de les 900 esmenes que vam rebre en el procés participatiu”. Ara, des del govern, esperen que es pugui accelerar la seva tramitació (s’està en el 8è tràmit i n’hi ha 21) i confien que la norma “no s’allargui més de sis mesos”. És a dir, pel mes de maig de 2019.

SESSIÓ EDUCACIÓ INCLUSIVA

Vam iniciar les ponències de la Jornades amb la presentació  de dos projectes de suport a l’audició i llenguatge i d’accessibilitat a la comunicació oral de l’alumnat amb sordesa. Primer, amb l’exposició de l’escola Bellaterra i el seu model educatiu inclusiu com a escola d’agrupament d’alumnat amb sordesa que es comunica oralment amb una consolidació de 18 anys.

Presentació del model educatiu de l’escola Bellaterra d’agrupament d’alumnat amb sordesa

Elisabet Garriga, docent a l’escola Bellaterra, explica com l’agrupament d’alumnes amb sordesa va néixer fa 18 anys i com l’escola es defineix com a inclusiva i com a una comunitat en què totes les parts aprenenen juntes; i on les famílies dels alumnes amb sordesa són una part clau del procés. Mercè Calafí, logopeda a l’escola Bellaterra, va explicar els tres pilars de treball de l’escola: la sordesa en el currículum, els grups de llenguatge i l’acollida i la família. Per complementar l’exposició i traslladar, precisament, les diferents parts de la comunitat, van presentar un vídeo en què parlaven alumnes amb sordesa de diferents etapes educatives i antics alumnes amb sordesa -que ara ja estudien a l’institut i a la universitat- que explicaven el seu pas per l’escola.

També diferents docents i les mares i els pares de l’alumnat amb sordesa, que també explicaven com les trobades i l’acollida de les noves famílies amb fills/es amb sordesa tenien un pes molt important, perquè les famílies “noves” podien veure realment com els nens i nenes amb sordesa més grans es comunicaven oralment, parlant, sense problemes i tenien el mateix nivell d’aprenentatge que els seus companys oients.

Els alumnes amb sordesa, tant els més petits com els més grans, explicaven com era important per a ells els grups de llenguatge, en què es trobaven tots i comentaven i parlaven de diferents aspectes del seu dia a dia a l’escola. El professorat també recalcava com, en les activitats del centre, com la caixa d’experiències o altres treballs, els alumnes sords posaven el seu primer audiòfon o explicaven que s’havien implantat i com això conduïa de forma natural a la classe a estudiar el sentit de l’oïda o les pròtesis auditives.

Incloure l’accessibilitat comunicativa des del disseny de l’equipament. Això ha estat el que va fer TAC arquitectes en el projecte del nou institut Viladomat dissenyat per Elies Rull, que ens va acompanyar a les Jornades per explicar-nos l’innovador projecte.

Elies Rull, arquitecte que

L’Institut Viladomat, situat al carrer Consell de Cent 148-154 de Barcelona i inaugurat a finals de 2018, s’ha dissenyat amb criteris d’accessibilitat a la comunicació. Com va explicar Rull, s’ha instal·lat un circuit fixe d’inducció magnètica a moltes de les aules, la sala d’actes i als ascensors per a l’alumnat usuari d’audiòfon i/o implant coclear i mecanismes per controlar el volum de veu.

També va destacar l’ús de vidre per aportar el màxim de visibilitat entre aules i als passadissos per afavorir la comunicació visual. Elies Rull també va destacar el treball col·laboratiu de l’equip docent i directiu amb les famílies de l’alumnat sord per transmetre les necessitats d’aquests a l’estudi d’arquitectura.

Carles Sobrepere, logopeda i adjunt a la direcció del CREDAC Pere Barnils

Rull va compartir la taula amb Carles Sobrepere, logopeda i adjunt a la direcció del CREDAC Pere Barnils de Barcelona. Sobrepere va destacar que tot l’alumnat de l’institut Viladomat que es pot beneficiar del bucle magnètic ho està fent i que tots els centres educatius haurien de poder tenir aquestes mesures.

D’acord amb les tecnologies actuals, Sobrepere va admetre que s’ha de poder oferir a l’alumnat amb sordesa sistemes de connectivitat i que des del CREDAC han pogut comprar una vintena d’aparells de connectivitat. “Tenim una vintena d’equips de connectivitat i tenim a Barcelona 300 alumnes amb sordesa, per tant els recursos dels que disposem són clarament insuficients”, va posar sobre la taula Sobrepere.

SESSIÓ ACCESSIBILITAT

La sesssió d’Accessibilitat la vam dedicar a presentar totes les accions que s’estan realitzant a Barcelona gràcies a un treball en xarxa entre l’ajuntament de Barcelona i les entitats del sector de la discapacitat, com l’associació ACAPPS. Vam convidar a aquesta sessió a Francesc Barreda, coordinador de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, i la Gemma Gálvez en representació de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.

Barreda va introduir què és i què fa l’Acord Ciutadà. “En essència, un espai compartit entre el govern de la ciutat i les entitats de Barcelona per a la inclusió i la transformació social”. Per poder vertebrar i actuar coordinadament per a aquesta transformació social de la ciutat, l’Acord té 13 xarxes d’acció social. D’aquestes, ACAPPS és entitat membre de la Xarxa per a la Inclusió Laboral de les Persones amb Discapacitat i de la Xarxa per a l’Accessibilitat i la Vida Independent.

Gemma Gàlvez, tècnica de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, va explicar tot el treball que estan duent a terme a nivell d’accessibilitat comunicativa de les persones amb discapacitat auditiva a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, Domingo Reina, tècnic d’accessibilitat de la nostra entitat, va destacar com a darrera acció el fet que 22 centre cívics de Barcelona faran accessibles els seus tallers per a les persones amb discapacitat amb l’objectiu de garantir la seva participació, a més de gaudir d’entre el 50 i el 75% de descompte en el preu del taller.

AMB LA JOVE ORQUESTRA GRAEME CLARK

A aquestes Jornades teníem un projecte que ens feia especial il·lusió presentar i compartir amb les persones assistents: la presentació del projecte Beethoven 250, impulsat per la Orquestra Simfònica del Vallès amb la Jove Orquestra Graeme Clark i en el que col·laborem des de la Federació ACAPPS, l’Hospital Sant Joan de Déu i la Fundación GAES Solidaria. Per això vam dedicar un espai de les Jornades a fer una tertúlia per parlar amb tots ells.

L’ACTUACIÓ MUSICAL DE LA JOVE ORQUESTRA GRAEME CLARK

X PREMIS FEDERACIÓ ACAPPS

La Federació ACAPPS va celebrar, en el marc de les Jornades, la desena edició dels Premis Federació ACAPPS en reconeixement a la tasca en la promoció dels drets de les persones sordes. Aquest any vam atorgar el reconeixement i un diploma nominatiu a cada integrant de la Jove Orquestra Graeme Clark: 12 infants i joves que van néixer amb sordesa severa o profunda i que actualment poden sentir gràcies als implants coclears. I per demostrar que la realitat actual és que els infants amb sordesa poden sentir i parlar, i fer tot allò que es proposin a nivell acadèmic, esportiu o cultural, com interpretar, fer i viure la música.

També vam fer el lliurament de l’import recaptat en la campanya Giving Tuesday 2018, Tu pots fer que tornin sentir, que va promoure i liderar la Federació ACAPPS  per ajudar al banc de material per als recanvis i reparacions dels implants coclears, de l’Obra Social Sant Joan de Déu en benefici de les famílies amb pocs recursos econòmics. Les nostres Jornades, pensades per a les persones sordes, els seus familiars i el sector professional de la discapacitat auditiva.

SESSIÓ TECNOLOGIA

Les entitats col·laboradores amb les Jornades tenen el seu espai a les Jornades. Aural Widex i Medel van oferir, en el marc de la sessió de tecnologia. Deiby Aguirre, de la marca Medel, va exposar les darreres novetats en solucions auditives de Medel, com el model Rondo 2. Alba Segarra d’aural Widex que ens explica el servei que d’atenció que ofereixen a l’usuari/a ens explica el protocol d’atenció pediàtrica el servei Kids i el pre-implant.

SESSIÓ INCLUSIÓ

Mariona Galter, dinamitzadora del programa Apropa Cultura. Les jornades van ser accessibles a les persones amb sordesa amb la subtitulació en directe

En resposta a la demanda de les persones sòcies d’ACAPPS, la nostra entitat forma part del Programa Apropa Cultura, que hem posat en marxa aquest any i gràcies al qual obtenim preus amb descomptes a espectacles culturals diversos i accessibles amb la subtitulació i/o bucle magnètic. Per això vam convidar a la Mariona Galter, dinamitzadora del programa Apropa Cultura, perquè ens expliqués amb detall el programa i el seu funcionament. També va resoldre dubtes i va prendre notes de les propostes que es van llançar des del públic.

Les jornades anuals de la Federació són, sens dubte, una plataforma des d’on projectem els projectes en els que estem treballant des de l’entitat des d’una perspectiva global i transversal. En aquest sentit, també ens va fer molta il·lusió presentar la metodologia DIMMB. Un projecte de l’actor i director gallec Rubén Riós que, a Catalunya, ha posat en marxa ACAPPS.

Es tracta d’una mètode que, a través de les arts escèniques, es vol dotar a les persones participants d’eines i recursos per millorar la seva competitivitat i inclusió laboral. A través de dinàmiques i exercicis d’interpretació -les claquetes- els participanys han millorat la seva capacitat d’expressió, han augmentat la seva autoestima i han guanyat en confiança i seguretat.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *