Les entitats del col·lectiu de la discapacitat presentem 38 reptes i 276 mesures a la Taula del Pacte Nacional sobre la Discapacitat

Les entitats del col·lectiu de la discapacitat presentem 38 reptes i 276 mesures a la Taula del Pacte Nacional sobre la Discapacitat

El passat 9 de gener, el president de la Federació ACAPPS, Raimon Jané, va participar, conjuntament amb els representants de les altres entitats membres del COCARMI, a la segona reunió de la Taula pel Pacte Nacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, després que aquesta es constituís al juliol passat. La trobada estava encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i el president del COCARMI, Antoni Guillén.

Va ser l’ocasió per presentar els 38 grans reptes i 276 mesures específiques consensuades pels diferents grups de treball creats per abordar els grans temes de la discapacitat. La major part d’aquestes mesures parteixen del mandat de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, segons va explicar en l’acte el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, el qual va fer una especial menció a l’accessibilitat i al reglament que s’està elaborant per desenvolupar la Llei d’Accessibilitat i que serà un dels més avançats d’Europa. Al seu torn, el Secretari d’Afers Socials, Francesc Iglesies, va incidir en la transversalitat de les mesures, les quals, en una fase posterior, “s’han de traslladar a accions concretes. És un document viu”.

Per la seva banda, Antonio Guillén va recordar la llarga trajectòria de les entitats del sector en la reivindicació del drets del col·lectiu i que no ha estat fins ara que s’ha aconseguit el suport explícit i personal del president de la Generalitat. El president del COCARMI i vicepresident segon del Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat) aprofità la reunió per fer una crida als partits polítics catalans perquè aprovin els pressupostos de la Generalitat, fonamentals per a la sostenibilitat de les entitats i sense els quals els perjudicats és la ciutadania, que no mereix una nova pròrroga.

Raimon Jané intervé com a coordinador del grup d’educació, infància i famílies per exposar els reptes i mesures consensuats per aquest grup de treball

A la trobada, i en qualitat d’experts i coordinadors dels diferents grups, van prendre la paraula el vicepresident del COCARMI i delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, per parlar dels reptes i mesures en matèria d’accessibilitat i mobilitat; la vicepresidenta i presidenta de FEPCCAT, Mercè Batlle, per exposar els reptes i mesures del grup de salut i suports orientats a la comunitat, a la presa de decisions i a la vida independent; el vicepresident i president de la Federació ACAPPS, Raimon Jané, per explicar els reptes del grup d’educació, infància i famílies; el president de FECETC, Josep Roset, per presentar els reptes i propostes en matèria d’inserció laboral; i el representant d’ECOM al comitè, Josep Giralt, el qual va exposar les propostes en matèria de sostenibilitat i finançament del sistema. A més de les propostes i mesures d’aquests grups, es van presentar les relatives a llibertats civils i polítiques, justícia, igualtat i dones, seguretat i protecció. En acabar, el president de la Generalitat, Quim Torra, va qualificar de “transversal, coral i transparent” el Pacte i expressà la seva confiança que aquest tingui l’encert d’aconseguir “que la societat canviï la seva mirada sobre la discapacitat”.

Cal destacar, també, que l’acte va comptar amb la subtitulació en directe a càrrec del Servei d’Accessibilitat a la Comunicació de la Federació ACAPPS.

Després d’aquesta reunió continuen els treballs de la Taula, amb noves reunions dels grups per concretar les accions i, al juliol, la presentar el document final de cada grup: línies, reptes, objectius específics i accions, amb pressupost i calendari d’execució. A més, s’organitzarà un cicle de jornades participatives de cada grup de treball durant el mes de març/abril, amb participació del teixit associatiu de primer i segon nivell, per recollir aportacions.

Font: COCARMI

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *