L’orientació laboral en temps del coronavirus. Així ho vivim a ACAPPS.

L’orientació laboral en temps del coronavirus. Així ho vivim a ACAPPS.

Al llarg d’aquestes setmanes els escriptoris, menjadors, les terrasses i altres llocs de la casa s’han convertit en les oficines dels empleats / des de l’associació ACAPPS que, afortunadament, han pogut treballar des de casa. Hem parlat amb alguna de les nostres tècniques de el Servei d’Orientació i Inserció Laboral d’ACAPPS sobre el teletreball. Algunes tenien experiència prèvia, altres han entrat per primera vegada al món de l’home office i altres combinen com poden el treball virtual i la conciliació familiar.

Durant aquests dies de confinament, ACAPPS segueix amb la seva activitat habitual i, especialment, oferint suport a les persones que es troben en situació d’atur i / o soles a casa i amb molt pocs recursos comunicatius.

Conxi Rafael treballa a ACAPPS des de fa gairebé 4 anys. L’entitat forma part de el programa Incorpora i, l’objectiu de la Conxi al programa, és donar suport a les persones més vulnerables durant tot el seu procés de recerca de feina. És psicòloga especialitzada en orientació, inserció i prospecció laboral i, per primera vegada, està realitzant teletreball. Té un fill de 8 anys i una filla de 4. Segons Conxi, estar treballant a casa li genera una mica d’ansietat per la situació de confinament. Tot i això, assegura que rendeix pràcticament igual. Encara comenta que prefereix treballar a l’oficina amb la resta de companyes i companys, creu que l’ideal seria poder combinar alguns dies de teletreball amb l’atenció presencial.

Laia Soler-Cabot treballa a ACAPPS també des de fa gairebé 4 anys com prospectora i en l’atenció a les empreses per al projecte Incorpora de l’Obra Social “la Caixa”, que dóna suport a les persones més vulnerables durant tot el seu procés de recerca de ocupació. És educadora social i té experiència en banca. Té dos fills de 14 i 13 anys i una filla de 9. Diu que estar treballant a casa té la seva part bona i la seva part dolenta. La bona, disposar de flexibilitat per gestionar les funcions de cada dia, la comoditat de no haver de desplaçar-te i, alhora, poder atendre rutines diàries de la llar. La dolenta, no tenir aquest contacte amb els companys i amb les empreses que enriqueixen el teu dia a dia i que dóna peu a que flueixin diferents sinergies. També opina que l’ideal seria combinar el teletreball amb el treball presencial per no perdre la socialització, però guanyar en flexibilitat.

Durant el treball en línia les dues troben a faltar caminar, així que supleixen això fent classes de ball, zumba i altres modalitats a través de classes directes d’Instagram al jardí oa la terrassa o traient a passejar els gossos. Per ser més eficients, tenen establert un horari i prioritzen tasques.

El plantejament del servei ha estat sempre seguir amb l’activitat i l’horari habitual, però a través de plataformes en línia. Han anul·lat les sessions grupals que tenien programades però la resta d’activitat ha seguit amb “normalitat” creant alternatives com les sessions virtuals dels «clubs de feina online».

Parlem amb la Laia i la Conxi perquè ens expliquin amb detall com s’està gestionant el Servei i l’atenció a les persones amb sordesa en recerca de feina.

Com esteu en contacte i us comuniqueu amb les persones amb discapacitat auditiva usuàries de Servei?

Conxi: Continuem tenint contacte directe amb usuaris a través de WhatsApp, Telegram i Hangouts per realitzar les tutories d’orientació i intermediació laboral i atenció emocional. Ho fem a través de les noves tecnologies, de missatgeria instantània i de videotrucades, sempre tenint en compte les possibilitats comunicatives de cada persona.

¿I amb les empreses, continua la relació i l’activitat amb elles?

Laia: Sí, és clar, ja sigui per telèfon, correu electrònic, WhatsApp, Hangouts i altres mitjans. Continuem atenent demandes de candidats / es, gestionant ofertes, resoldre dubtes sobre contractació, acomiadaments, ERTO, etcètera. També estem realitzant la recerca de possibles ofertes adaptades a la situació actual i a la demanda dels nostres / les usuaris / es, sempre en la mesura del possible. A més, una persona de l’equip s’encarrega d’atendre les trucades en l’horari habitual d’oficina per atendre les persones que es comuniquen per telèfon o per a empreses.

Us centreu exclusivament en l’atenció a les persones i empreses o incorporeu altres tasques?

Conxi: La nostra prioritat és l’atenció i suport a les persones que estan en recerca de feina i mantenir les relacions i contactes amb les empreses. Però no oblidem altres funcions que continuen requerint la nostra atenció i que també estem duent a terme, com el contacte amb els nostres finançadors, la gestió de projectes i demandes dels mateixos i la preparació dels projectes previstos per al futur. A més, estem actualitzant la base de dades i altres tasques d’optimització de CRM i de la plataforma Incorpora

Laia: Sí també estem millorant alguns dels documents, com els de presentació de currículums, cartes, defenses personals etc. dels nostres / les participants.

Un dels serveis de la àrea de Laboral d’ACAPPS és el Club de Feina. Ara no ho oferiu presencialment però sí de forma virtual. Com ho esteu duent a terme?

Conxi. Exacte, tenim actiu el Club de Feina virtual. En primer lloc, hem conservat els mateixos dies en què tenim obert el Club de Feina, és a dir, els dilluns pels matins de 9 a 13h i dimecres a la tarda de 16 a 18h. Enviem les ofertes als usuaris que, durant aquesta situació, segueixen interessats / des en la recerca d’ocupació de forma activa, a través d’un document d’Excel on apareix la identificació de l’oferta, el nom de el lloc de treball, el lloc i algunes característiques de el lloc de treball. Una de les tècniques s’encarrega de mitjançar entre usuaris interessats en les ofertes i la resta d’entitats. Les persones interessades en les ofertes, han d’enviar un correu electrònic on consti la identificació de l’oferta i una defensa de l’perfil.

Laia: Sí, a més també els mantenim informats de recursos que, a hores d’ara, poden necessitar; per exemple, què han de fer si els acomiaden en la situació d’alarma, en què no està permès anar personalment a una oficina d’ocupació, i sobre la realització d’altres tràmits oficials de forma online. I finalment i no menys important, estem dissenyant nous protocols d’actuació per millorar la qualitat de el Servei d’ocupació de ACAPPS, que es validaran posteriorment (empreses, gestió d’ofertes, atenció als participants …)

Com treballem des de casa sense fracassar en l’intent?

1. Establim un horari de treball. Hem creat entre totes les tècniques, coordinació i direcció, un calendari de treball i una llista de tasques i la idea és poder complir-lo per poder desenvolupar totes les activitats pendents i que a la vegada ens exigeixen els programes públics per als que treballem. En general, vam implementar el mateix horari que tenim a l’oficina tenint en compte les situacions personals dels diferents companys / es. Proposem les mateixes reunions setmanals, els horaris d’atenció directa, etcètera.

2. Cada tècnic / a ha intentat buscar un espai adequat per a treballar. No recomanem fer-ho al llit o en un espai desordenat; la idea és que sigui un lloc net, ordenat i adequat per fer les tasques i això ens ajuda a ser més eficients.

3. ¡Pauses actives! A el menys cada hora realitzem estiraments o moviments, això evita que el cos es desgast.

4. Respectem l’horari dels àpats. L’alimentació és important, respectar els horaris per esmorzar i menjar tal i com ho fem habitualment a l’oficina.

5. Sense distraccions! Ens enfoquem en les tasques a realitzar en el treball i no combinant-ho amb tasques de la llar.

6. A casa: Fer el llit sempre i saber el que hi ha a la nevera: estar a casa pot generar més gana o ansietat, així que la persona pot arribar a aturar-se cada 5 minuts a mirar què hi ha a la nevera. Recomanem preparar snacks saludables per a aquests moments.

7. Bons hàbits d’higiene. Encara treballar en pijama és una proposta bastant temptadora, el millor és dutxar-se abans de començar a treballar, d’aquesta manera el cos i la ment es preparen per a realitzar les activitats com de costum.

8. Tasques per prioritat. Hem realitzat entre totes unes llistes amb les tasques per fer i anar-realitzant d’acord a la rellevància i, sobretot, tal com ens indica la nostra directora, tenint en compte la situació de cada un de nosaltres / es.

Com creiem que ens beneficiaran aquests dies de teletreball?

Qualitat de vida: disminueix l’estrès que ens crea desplaçar diàriament per iniciar la nostra jornada laboral en una ciutat com Barcelona i millora els llaços familiars.

Estalvi: reduïm despeses en transport i combustible

Salut: La possibilitat d’elaborar el menjar a casa, implica millores en l’alimentació, podem iniciar-nos en el ¡realfood!

Impacte ambiental: és la millor opció per tenir cura del planeta i reduir la petjada de carboni.

I LA PRIORITAT D’AQUESTA ETAPA: Mantenir la calma i la confiança dels nostres / les participants i que segueixin fent una vida ordenada dins de casa seva. Part del nostre treball és proporcionar suport emocional i eines de contenció de l’ansietat a més de proporcionar-los pautes perquè puguin seguir amb una rutina habitual de el procés de recerca de feina. És veritat que moltes de les activitats laborals estan en una situació d’inactivitat, però al seu torn estan sorgint noves demandes en relació a la situació del moment i creiem que ho podem aprofitar per fomentar la inserció laboral de les persones que segueixen interessades en la recerca de feina, malgrat tot. De la crisi neixen oportunitats i hem d’estar atents per saber-les veure!

Des Palau-solità i Plegamans, Barcelona Sants, Santa Cristina d’Aro, Sabadell, Badalona, ​​Sant Vicenç de Castellet, Sant Pol de Mar …

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *