Les aplicacions de videoconferències suspenen en accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa

Les aplicacions de videoconferències suspenen en accessibilitat a la comunicació per a les persones amb sordesa

Conèixer les situacions en què les persones amb sordesa no han  pogut accedir a un servei i/o informació durant la crisis sanitària per la Covid19 per la manca d’accessibilitat. Amb aquest objectiu, el Servei d’Accessibilitat a la Comunicació de la Federació ACAPPS va promoure una enquesta entre les persones usuàries de l’entitat per poder fer, a través de les seves experiències i opinions, una fotografia de l’estat global pel que fa a accessibilitat en els àmbits educatiu, laboral, de salut i en les relacions socials. Una trentena de persones han  participat a la mostra, majoritàriament dones, sòcies d’ACAPPS i usuàries de pròtesis auditives (25).

Els estudiants, gens satisfets amb l’accessibilitat en les videoconferències

Un total de 9 estudiants representants de les diverses etapes educatives (primària, ESO, cicles formatius, batxillerat i universitat) han participat a l’enquesta. Tots utilitzen més d’una aplicació per a les videoconferències. Les més utilitzades, per aquest ordre, són Meet, Zoom, Skype i Hangouts.

PAUTES QUE ELS FUNCIONEN EN LES VIDEOCONFERÈNCUIES

De les respostes, dels estudiants i de les persones amb sordesa que estan fent teletreball, es desprenen idees claus que faciliten el seguiment d’una videoconferència, com els suports tècnics, la funció del moderador/a o el suport per xat d’un company/a (per a més informació, veure Recursos pàg. 6).

En general,  però, les persones que han respost a l’enquesta coincideixen en no recomanar cap aplicació en particular degut a les mancances que presenten totes en accessibilitat a la comunicació.

“Amb l’aportació de tots i totes les reunions ja no són un neguit”

L’Andreu treballa com a tècnic de prospecció a les empreses del Servei d’Orientació i Inserció laboral i té sordesa. Això vol dir reunions periòdiques amb les seves companyes i companys del Servei, format per 6 persones. Ens explica com s’organitzen i com ho viu:

Durant els primers dies del confinament no tenia gens clar com m’anirien les reunions online amb els companys però amb temps, paciència i l’aportació personal dels companys i companyes, el meu neguit ha anat disminuint. Crec que per millorar la comunicació en les videoconferències cal:

Una ordre del dia el més detallada possible i que se segueixi escrupolosament.

Bona il·luminació dels participants i que tinguin l’ordinador el més elevat possible perquè l’angle de visió estigui tant a l’altura dels ulls com sigui possible (respecte la càmera). I no estar a contrallum! Personalment, prefereixo les plataformes en què puc veure a tots els participants de la reunió. Nosaltres utilitzem Meet.

M’ajuda molt si els participants demanen la paraula abans de parlar i que només tingui activat el micròfon la persona que està parlant. De vegades, a alguna càmera dels participants li ha fallat la connexió, impossibilitant la lectura labial. En aquest cas hi ha una companya o company que em resumeix el contingut pel xat de la plataforma.

Per últim però també important és que les reunions virtuals no s’allarguin innecessàriament perquè és un sobreesforç seguir-les.

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *