ACAPPS envia 300 mascaretes transparents a empreses amb treballadors/es amb sordesa

ACAPPS envia 300 mascaretes transparents a empreses amb treballadors/es amb sordesa

MASCARETES TRANSPARENTS A LA FEINA

Les persones amb sordesa necessiten mascaretes transparents per poder llegir els llavis en tots els àmbits, també a la feina

Estrès, ansietat i aïllament són les conseqüències que estan patint per no poder-se comunicar amb l’entorn

Barcelona. 11 de febrer de 2021- ACAPPS, l’associació catalana de famílies i persones amb sordesa, hem fet arribar recentment 300 mascaretes transparents a empreses amb treballadors/es amb sordesa al seu equip.

A Catalunya viuen prop de 180.000 persones amb problemes d’audició. El 97% del col·lectiu es comunica en llengua oral i llegeix els llavis per comunicar-se. Per a ells, les mascaretes, imprescindibles per evitar els contagis per la Covid, són una barrera de comunicació que els ha fet perdre l’autonomia en el seu dia a dia i en tots els àmbits, entre aquests, la feina. Malgrat que la persona amb sordesa porti audiòfons o implants coclears, amb la mascareta, el so que els arriba, és menys clar i a menys volum. Aquest fet els dificulta comprendre allò que els diem i, a més, en quedar la boca tapada, tampoc poden llegir els llavis.

Això ha afectat a les persones amb sordesa en el seu lloc de feina. Com explica Virginia, una de les veus actives de la campanya #VullLlegirElsLlavis, hi ha persones amb sordesa que han perdut la seva feina. “Una companya és farmacèutica. Té discapacitat auditiva i, en no poder llegir els llavis amb les mascaretes, no podia continuar atenent als clients. No li han renovat el contracte. Amb les mascaretes se’ns ha afegit una limitació en la comunicació que no teníem. El fet de no poder-nos comunicar amb l’entorn ens fa perdre la nostra autonomia i això ens genera ansietat i depressió ”.

Des del Servei d’Orientació i Inserció laboral d’ACAPPS s’han atès, d’ençà l’inici de la pandèmia, prop de 200 persones amb sordesa en recerca de feina i/o amb problemes de comunicació en el seu lloc de feina per no tenir mascaretes transparents i no poder llegir els llavis dels companys i/o clients en el cas de tenir feines d’atenció al públic.

 “La sordesa és una discapacitat que no es veu però hi és. Hem de pensar que el 97% de les persones amb sordesa es comuniquen en llengua oral i llegeixen els llavis per saber què els diuen. Les persones que atenem treballen en diversitat de perfils professionals però totes tenen en comú que ara necessiten mascaretes transparents per comunicar-se en el seu lloc de feina. Per donar resposta a aquesta necessitat, enviem 300 mascaretes que hem adquirit a ACAPPS per a les empreses amb les que col·laborem i que tenen treballadors amb sordesa” explica Laia Sullastres, directora de l’associació ACAPPS.

#VullLlegirElsLlavis, campanya activa de la Federació ACAPPS

La campanya #VullLlegirElsLlavis, protagonitzada per més de 20 persones amb sordesa per explicar, amb la seva veu, com viuen la situació sense poder llegir els llavis i demanen mascaretes transparents per recuperar la seva autonomia, arriba ara a les empreses amb treballadors/es amb sordesa per fer visible com, amb l’ús de mascaretes transparents, faciliten que puguin llegir els llavis.

L’entitat reconeix que Educació ha estat pionera en garantir mascaretes transparents a les aules, després de demanar-ho en la compareixença davant la Comissió d’Educació del Parlament. Tot i així, demanem a l’administració i al sector privat que no es deixi de banda a les persones adultes amb sordesa i que la mesura, l’accés a les mascaretes transparents, sigui global en tots els àmbits (comerços, administracions públiques i locals, empreses, universitats,…).

La Federació ACAPPS també alerta que les mascaretes transparents, a més de permetre llegir bé els llavis a diferents distàncies, han de garantir la seguretat i la protecció eficient contra el virus. Per això recomanen que, per al seu ús segur, s’adquireixin mascaretes certificades per laboratoris acreditats.

QUI SOM. A ACAPPS treballem amb i per a les famílies i les persones amb sordesa. El nostre objectiu és aconseguir la plena integració de la persona amb discapacitat auditiva en tots els àmbits: educatiu, laboral, social i cultural. A nivell estatal, formem part de la Confederación FIAPAS, i a nivell autonòmic som entitat membre del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat. També estem representats al CODISCAT, òrgan consultiu de la Generalitat format per les principals entitats del col·lectiu de la discapacitat de Catalunya. www.acapps.org


Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *