FIAPAS demana a Sanitat no aturar-se als 26 anys per la cobertura dels audiòfons. La ministra de Sanitat, Dora Arias, respon: “Cal seguir avançant i en aquest ministeri trobareu un aliat”

FIAPAS demana a Sanitat no aturar-se als 26 anys per la cobertura dels audiòfons. La ministra de Sanitat, Dora Arias, respon: “Cal seguir avançant i en aquest ministeri trobareu un aliat”

El passat 18 de juny va tenir lloc l’acte de lliurament de el Premi FIAPAS d’Investigació en Deficiències Auditives 2020. Un acte presidit per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i que va ser copresentat per la Mireia Soler, sòcia i exvicepresidenta de l’associació ACAPPS. També va participar en l’acte, com a membre del Jurat i de la Junta Directiva de la Confederació FIAPAS, l’Ana Barrera, vocal de l’associació ACAPPS.

També van assistir-hi el director general de Drets de les Persones amb Discapacitat, Jesús Martín Blanco, el secretari d’Estat d’Educació, Alejandro Tiana i representants de la Fundación ONCE i del CERMI (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat).

En el transcurs de l’acte, el president de la Confederación FIAPAS, José Luis Aedo, s’ha dirigit als ministeris d’Educació, Sanitat i Drets Socials per exposar-los “els desavantatges i discriminacions” que les persones amb discapacitat auditiva han patit des de la irrupció de la Covid-19.

Segons Aedo, les mesures sanitàries i de distanciament social han imposat “l’ús d’uns protocols i mètodes de comunicació que a les persones amb sordesa ens discriminen i col·loquen en situació de desavantatge”.

Per això, “va convidar” als tres ministeris a “tenir en compte a les persones amb sordesa” en el disseny de les polítiques públiques, tant si utilitzen llengües de signes o comunicació oral. Segons FIAPAS, aquestes últimes resulten de vegades “invisibles” de cara a l’administració. “Per això treballem en FIAPAS, on representem totes les persones amb sordesa i les seves famílies”. La Federació ACAPPS és entitat membre de FIAPAS.

Els audiòfons, una necessitat que ha de ser coberta més enllà del 26 anys

En l’àmbit sanitari, Aedo va reconèixer els avenços aconseguits en l’última actualització dels catàlegs de prestacions sanitàries i de productes protèsics i ortoprotèsics del Sistema Nacional de Salut (SNS), com ara l’ampliació en l’edat de gratuïtat per als audiòfons i l’impuls a la detecció precoç de la hipoacúsia en els nadons.

No obstant això, va reclamar estendre la gratuïtat dels audiòfons més enllà dels 26 anys i incloure també en aquesta prestació a les persones que només ho necessiten per una oïda. Ha destacat que “és l’únic cas d’element unilateral que no està contemplat en les prestacions de el Sistema Nacional de Salut, fet que “ens col·loca en situació de desigualtat “.

Per la seva banda, Darias es va comprometre a tenir en compte aquestes reclamacions i a “seguir avançant” en la inclusió de més prestacions a la cartera de serveis de l’SNS.

EL PREMI D’INVESTIGACIÓ FIAPAS 2020

Implants coclears i funció cognitiva en majors de 55 anys, presentat pel Dr. Luis Lassaletta Atienza, en representació de l’equip d’implants coclears del Servei d’ORL de l’Hospital Universitari de La Paz de Madrid, amb la col·laboració de el Servei d’ORL de l’Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid.

Aquest estudi prospectiu evidencia una millora significativa de les persones amb sordesa avaluades, en el seu estat cognitiu general (memòria, atenció i llenguatge), després de dotze mesos d’ús, en aquest cas, d’implant coclear.

En un moment com l’actual, en què la pandèmia ha posat en relleu l’aïllament i la manca d’accés a la informació ia la comunicació a la qual ens hem enfrontat, especialment en el cas de la gent gran, situació agreujada en el cas de tenir pèrdua auditiva, aquest estudi constata a més l’efecte positiu que l’adaptació d’un dispositiu auditiu (tant implants auditius com audiòfons) aporta: afavoreixen un envelliment saludable i eviten aïllament, solitud, deteriorament cognitiu per falta d’informació i motivació per a la interacció i la comunicació amb l’entorn.

FINALISTA PREMI D’INVESTIGACIÓ FIAPAS 2020

La inclusió de l’alumnat amb sordesa a l’aula de música d’Educació Infantil i Educació Primària, presentat per Álvaro Lafuente Carrasco, tesi doctoral defensada a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquest estudi valora el procés d’inclusió en 28 centres educatius de Barcelona, ​​al mateix temps que ofereix en les seves conclusions orientacions per afavorir la inclusió de l’alumnat amb sordesa a les aules. A més ho fa en una matèria com la música respecte a la qual, fins no fa tant, aquest alumnat era exempt de cursar-i que, avui, gràcies als avenços audioprotètics, és possible adequar-la perquè l’alumnat amb sordesa pugui gaudir d’ella com la resta dels seus companys.

Pel que fa als factors que intervenen en una major inclusió d’aquest alumnat, destaca la importància de la detecció precoç de la sordesa, una ràpida adaptació de les pròtesis auditives, l’atenció educativa primerenca, i promoure una audició bilateral, amb adaptació de pròtesi en les dues orelles, o en un, si es tracta d’una sordesa unilateral.

FONT: Servimedia i FIAPAS / Fotografia: FIAPAS

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *