Continguts de qualitat, alta participació i actes commemoratius: celebrem amb èxit els 25 anys de Jornades

Continguts de qualitat, alta participació i actes commemoratius: celebrem amb èxit els 25 anys de Jornades

“Tornem per celebrar”. Així us convidàvem als 25 anys de les Jornades d’ACAPPS. Perquè, degut al context de pandèmia, el 2020 no vam poder realitzar les jornades presencials i, sobretot, perquè teníem la gran il·lusió de retrobar-nos, persones amb sordesa, famílies i professionals, i de celebrar plegats els 25 anys de Jornades de Formació de les Persones amb Sordesa en Modalitat Oral.

Una crida amb una gran resposta: us donem les gràcies, a les més de 200 persones que ens vau acompanyar i a les entitats que heu fet possible la 25a edició de les jornades, celebrades el 27 de novembre a l’auditori ONCE Catalunya. Unes jornades que, un any més, han complert l’objectiu d’aquest projecte: fer visible i aportar temes d’interès en relació als drets de les persones amb sordesa i les seves famílies, en els avenços d’implants coclears i audiòfons, en accessibilitat i en inclusió educativa, social, laboral i cultural.

Aquest any valorem més que mai l’impacte assolit amb els #25AnysJornadesACAPPS i poder haver commemorat, amb tots vosaltres, el què signifiquen:

Per ser un espai de trobada i d’intercanvi de coneixement i d’experiències entorn la discapacitat auditiva i per ser una plataforma de projecció de les iniciatives i projectes en què estem col·laborant per una societat inclusiva a nivell educatiu, laboral i cultural. I sobretot, un espai per fer visible, cada any, el col·lectiu de les persones amb sordesa que es comuniquen oralment i les seves necessitats.

Gràcies a cadascun dels ponents que vau exposar la vostra tasca en pro de la inclusió. Gràcies a l’Ana Barrera, la Maria Moñino, l’Àngels Videla i l’Ariadna Cardelús pel vostre suport com a moderadores de les sessions. Gràcies a l’Arnau i a la Mireia per oferir-nos una mostra de la seva qualitat musical.

Volem agrair també molt especialment, a les entitats amigues per fer possible les Jornades: departament de Drets Socials, Diputació de Barcelona, Fundación ONCE, FIAPAS, ONCE Catalunya, Centre Auditius Aural, GAES Júnior marca d’Amplifon, MEDEL, RV Alfa i Mar Màgic.

La inauguració

Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, va iniciar les Jornades amb l’acte d’inauguració acompanyat, a l’escenari, d’Enric Botí, delegat territorial de l’ONCE Catalunya i, en línia, de José Luis Aedo, president de la Confederación FIAPAS; Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i Maria Dolors Rusinés, secretària general de Drets Socials de la Generalitat.

En la seva intervenció, Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, va remarcar la importància de comptar, sempre i arreu, de mesures d’accessibilitat a la comunicació oral. Aquests suports han de ser tractats com a un dret per a les persones amb sordesa. Un fet que, segons Jané, s’ha evidenciat amb el greuge que ha patit el col·lectiu arrel de la Covid19 i que, a més, ha causat noves barreres de comunicació, com les mascaretes. Una necessitat per la qual l’entitat s’ha mobilitzat, promovent i sensibilitzant sobre l’ús de les mascaretes transparents -que vam lliurar a tots els assistents de les Jornades per facilitar que les persones amb sordesa puguessin llegir els llavis-.

Raimon Jané també va destacar els principals avenços aconseguits en aquests 25 anys, com la detecció precoç de la sordesa, que des del 2010 es realitza a totes les maternitats de Catalunya, i la Llei d’Accessibilitat. També dels reptes pendents, com la mateixa aprovació del decret d’accessibilitat que permetrà aplicar i desplegar la normativa.

Enric Botí, delegat territorial de la ONCE Catalunya, es va sumar a les paraules de Jané. En aquest sentit, va destacar la complicitat d’ambdues entitats per defensar els drets de les persones amb discapacitat sensorial, auditiva i visual, i l’accessibilitat per al col·lectiu arreu. Una complicitat també, va remarcar Botí, “en els valors compartits, la igualtat i la il·lusió per avançar”.

Aquest any també ens va acompanyar, en línia, José Luis Aedo, president de la Confederación FIAPAS. Aedo també va destacar que, tot i els avenços que han fet possible l’autonomia de la persona amb sordesa, són necessaris els suports d’accessibilitat, com el bucle magnètic, les emissores FM i la subtitulació.

Des de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, va destacar la feina feta per l’entitat amb “proximitat, compromís i de forma col·laborativa amb les administracions”.

Finalment, Maria Dolors Rusinés, secretària general de Drets Socials, va reconèixer la tasca activa d’ACAPPS en defensa dels drets de les persones amb sordesa i famílies participant constructivament per millorar el decret d’accesibilitat i en el Pacte Nacional pels Drets de les persones amb Discapacitat.

L’adquisició del llenguatge oral en infants amb sordesa

Per aprofundir, amb professionals amb reconeguda trajectòria i expertesa, en l’adquisició del llenguatge oral en infants amb sordesa, vam comptar amb les presentacions de Carmen Jáudenes, directora de la Confederación FIAPAS; Ann Geers, de la Universitat de Texas (Estats Units) i Elisabeth Estrada, logopeda i participant del Programa d’Intervenció Logopèdica d’ACAPPS.

La situació socioeducativa de les persones amb sordesa a Espanya, per Carmen Jáudenes, directora de la Confederación FIAPAS

En la seva exposició, Jaúdenes va presentar els resultats dels darrers estudis realitzats per l’organització, especialment el del 2018. Segons aquest, el nivell de lectoescriptura de l’alumnat amb sordesa, gràcies a la detecció precoç de la hiposacúsia, l’evolució de les pròtesis auditives (audiòfons i implants coclears) i l’adquisició de la llengua oral és equiparable a la de l’alumnat oient. En la mostra de 2018, realitzada amb 800 joves amb sordesa, “el 92% utilitza pròtesis auditives i el 91% de nois/es de 7 a 17 anys es comuniquen en llengua oral”. Segons Jáudenes, en un futur immediat els infants amb sordesa menors de 6 anys de l’estudi, “diagnosticats en el seu primer any de vida i accedint a l’escola, el 91%, en llengua oral, marcaran la diferència”.

L’impacte del mode d’exposició precoç del llenguatge en els beneficis de l’implant coclear, per Ann Geers (University of Texas, Dallas. Estats Units).

Presentació d’Ann Geers (University of Texas, Dallas. Estats Units)

Ann Geers va presentar els resultats del recent estudi Desenvolupament Infantil després de l’Implant Coclear, realitzat sobre una mostra de 97 infants amb sordesa i implant coclear abans dels 38 mesos d’edat. També es van utilitzar categories similars, per no influir en els resultats (mateix percentatge de participants nenes; mateixos ingressos familiars, estudis universitaris de les mares i pares; mateixa edat d’aparició de la sordesa, d’adquisició de l’audiòfon, d’edat en què se’ls activa l’implant, d’audiometria a la millor orella).

Es van dividir els infants en tres grups. En el primer grup, els infants no van utilitzar llengua de signes ni abans ni en els tres anys següents (35 infants). En el segon, els infants van utilitzar la llengua de signes preimplant i durant els 12 mesos després de l’implant. El tercer, format per infants que van utilitzar la llengua de signes 36 mesos després de l’implant (36 infants).

La pregunta sobre les dades aconseguides va ser: “Un focus exclusiu precoç en llenguatge oral afavoreix un desenvolupament més ràpid de la percepció auditiva de la parla que resulta en una parla més intel·ligible en cursos de primària? La conclusió general de l’estudi, va explicar Ann Geers, és que “centrar-se en una exposició a la llengua oral precoç augmenta la probabilitat que un infant amb implant coclear desenvolupi la comunicació en llenguatge oral“.

La rellevància dels implants coclears en l’adquisició del llenguatge oral de l’infant amb sordesa, amb Elisabeth Estrada, logopeda amb 20 anys d’expertesa en infants amb sordesa.

Elisabeth Estrada, logopeda participant del Programa d’Intervenció Logopèdica d’ACAPPS

Elisabeth Estrada, logopeda amb més de 20 anys de trajectòria professional amb infants amb sordesa, va destacar tres factors clau en l’èxit del desenvolupament del llenguatge oral de l’infant:

  1. Implants bilaterals que afavoreixen la discriminació auditiva i l’adquisició de la llengua oral”.
  2. La implicació de la família que, en situacions del dia a dia, poden facilitar, de forma espontània, l’estimulació del llenguatge que l’infant anirà integrant naturalment.
  3. Constància en les sessions de logopèdia que es realitzen a través de jocs, titelles i dels propis interessos de l’infant.

Presentació del llibre El llenguatge secret amb Anna Manso, Jana Esteve i Pol Orteu

En el marc de les Jornades vam comptar amb l’Anna Manso, autora de literatura infantil i col·laboradora del Diari Ara (columna La pitjor mare del món). Manso ens va presentar el seu darrer llibre, El llenguatge secret, que té com a protagonista la Maria Teresa, una nena amb implants coclears. El llibre està dedicat a la Jana Esteve, amb sordesa i sòcia d’ACAPPS, que, com van explicar en la presentació, va fer algunes indicacions a l’Anna sobre el dia a dia de les persones amb sordesa. Per exemple, que cal canviar cada dos o tres dies les piles a l’implant coclear o que es desperta amb un despertador que funciona amb vibracions.

En Pol Orteu, amb sordesa, també va participar en l’acte amb la lectura de dos fragments del llibre.

25 ANYS. EDUCACIÓ I INCLUSIÓ

L’evolució de l’alumnat amb sordesa a Catalunya i la seva inclusió a l’aula amb Maite Balsells, directora del CREDA Lleida

Maite Balsells, directora del CREDA Lleida, va explicar la gran evolució en els darrers anys que ha impulsat la inclusió de l’alumnat amb sordesa a les escoles. El canvi de model del propi sistema educatiu cap a la inclusió; els avenços en audiòfons i implants coclears i la detecció precoç de la sordesa han fet possible aquesta major inclusió si bé, Balsells, va remarcar la necessitat de més suports en accessibilitat. En aquest sentit, va fer al·lusió als dos centres educatius de Lleida on s’ha instal·lat aquest curs el bucle magnètic, que millora el so que arriba als audiòfons i/o implants coclears dels alumnes amb sordesa.

Balsells, com a directora del CREDA Lleida, també va reivindicar la importància de la formació continua com a eina per tenir més recursos i estratègies adequades a les necessitats de cada alumne amb sordesa per donar-lis una millor atenció i suport personalitzat.

Després de la seva intervenció, Mònica Capell, Jordi Noya i Sílvia Jané, joves amb sordesa, van explicar la seva experiència educativa, universitària i laboral. Entre moltes altres consignes per als joves estudiants amb sordesa, ens quedem amb:

  1. Ningú es superior a nosaltres: que la sordesa no us talli les ales ni la motivació per estudiar i fer allò que realment voleu fer i teniu capacitat per fer.
  2. Cal demanar els suports que necessiteu per seguir les classes: l’accessibilitat no és un favor, és un dret que tenim i que cal demanar i moure’s per aconseguir.
  3. A la feina us trobareu amb les mateixes situacions: cal dir que teniu sordesa, demanar els suports que siguin necessaris i també implicar-se en el canvi cap a la normalització i inclusió: contribuint en buscar solucions i siguent actius per fer la mateixa feina encara que sigui amb eines alternatives, com per exemple, enlloc d’una atenció al client/a per telèfon, fer-la en línia per poder llegir els llavis de la persona.

AVENÇOS EN TECNOLOGIA

La primera sessió de la tarda, presentada per l’Ariadna Cardelús, sòcia d’ACAPPS, la vam dedicar a conèixer els darrers avenços en audiòfons i implants coclears.

En aquest sentit vam comptar amb la presentació de Deiby Aguirre, de Medel, que va explicar els nous avenços de la companyia per facilitar una audició més natural. Des de GAES Júnior marca Amplifon ens va acompanyar Inma Cabrera que ens va apropar al món màgic de GAES Júnior: el servei de la companyia orientat a les famílies i als infants amb sordesa. També vam comptar amb la presentació d’Anabel Berzosa, de l’àrea audiològica pediàtrica d’Aural Centres Auditius que va explicar els objectius de l’atenció pediàtrica Aural.

COMMEMORACIÓ 25È ANIVERSARI DE LES JORNADES D’ACAPPS

Per commemorar els 25 anys d’organització de les Jornades de Formació de les Persones amb sordesa en modalitat Oral vam presentar l’audiovisual dels 25 anys. Una explicació del que han estat les Jornades en 6 parts: els origens, les persones que sempre han estat al nostre costat, els coneixements i experiències compartides, d’altaveu per als drets de les persones amb sordesa i famílies, de trobada i de reconeixement a les accions i feina ben feta.

TERTÚLIA Del 1996 al 2021: l’evolució en els drets i en els avenços tecnològics, claus per a la inclusió educativa, laboral, social i cultural de les persones amb sordesa

La situació, del 1996 al 2021, ha estat canviant i així ho hem anat reflectint en les 25 edicions de Jornades. Unes jornades on hem parlat d’inclusió, de la inclusió de les persones amb sordesa en tots els àmbits de la seva vida i amb plena autonomia personal. Per parlar-ne’n, dels inicis, dels principals reptes assolits en 25 anys i dels propers objectius a aconseguir, vam convidar a Núria Silvestre, responsable del Grup d’Investigació sobre Sordeses i d’altres Trastorns de l’Adquisició del Llenguatge (GISTAL) de la Universitat Autònoma de Barcelona; Antonio Guillén, president del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat  (COCARMI); Rosa Vallverdú, cap del Servei d’Accessibilitat de Televisió de Catalunya, la Mireia Soler, persona amb sordesa i sòcia activa d’ACAPPS i en Raimon Jané, pare de dos joves amb sordesa i president de la Federació ACAPPS.

Tots ells, des de la seva àrea de coneixement i experiències personals i professionals (en recerca, accessibilitat, drets de les persones amb discapacitat i amb sordesa) van coincidir en assenyalar els progressos aconseguits en inclusió i en els avenços en tecnologia i legislació que han fet possible una major autonomia del col·lectiu. També van destacar que, per aconseguir una inclusió real, efectiva, una societat de drets garantits i una accessibilitat sempre i arreu, encara hi ha feina a fer, impulsar i reivindicar.

PREMIS FEDERACIÓ ACAPPS 2021

L’acte commemoratiu dels 25 anys de Jornades va seguir amb el lliurament dels Premis Federació ACAPPS. Uns premis que van néixer en el marc de les Jornades, l’any 2010, per reconèixer les  accions en sensibilització i promoció de les persones amb sordesa que es comuniquen en llengua oral.

Han estat deu edicions de Premis en què hem reconegut la feina feta de les persones i institucions que sempre ens han acompanyat i que ens continuen acompanyant per promoure i incidir en els drets del nostre col·lectiu, persones amb sordesa i famílies amb fills i filles amb sordesa que senten i parlen.

Tot seguit, es va atorgar el Premi Federació ACAPPS 2021 a 25 joves que han crescut amb els 25 anys de Jornades. Per ser exemple d’esforç i de superació. Per demostrar que els infants i joves amb sordesa poden fer tot allò que us proposen:

Míriam Bachs, Mònica Capell, Marta Cervera, Sheila Cristóbal, Andreu Espinach, Pedro Garcia, Víctor Gómez, Miguel Gutiérrez, Ariadna Hernández, Adrià Jané, Sílvia Jané, Òscar Luque, Guillem Martínez, Judith Martínez, Andrea de Miguel, Jordi Noya, Marc Paraire, Víctor Parcerisa, Carlos Pérez, Joan Rosell, Jordi Rosell, Francesc Sallés, Laura Sánchez, Alba Solé, Roser Serret i Jesús Trabado

A més, per tancar l’edició dels Premis Federació ACAPPS, els germans Arnau i Mireia Pozas, amb sordesa i família sòcia d’ACAPPS, van amenitzar l’acte amb la interpretació de Hey Jude, dels The Beatles, l’Arnau al saxo i la Mireia al clarinet. També aprofitem per felicitar l’Arnau, que aquest any ha accedit al Conservatori de Música de Girona, i a la Mireia, que continua endavant a la Banda de Música de Palafolls.

CLOENDA I BRINDIS PER ALS 25 ANYS

Finalment Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, acompanyat del regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i persones amb discapacitat i president del Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, van tancar la 25a edició de les Jornades de Formació en comunicació oral de les Persones amb Sordesa.

A l’esquerra, Joan Ramon Riera, president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. A la dreta, Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS.

#25AnysJornadesACAPPS


Els 25 anys de Jornades d’ACAPPS han estat possibles gràcies al suport de:

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *